KILPPARIBLOGI uusilogo

15.1.2023 Hyvää alkanutta vuotta Kilppariblogin lukijat!

Vuosi on jälleen vaihtunut ja uutta toimintavuotta käynnistellään. Luvassa on monenlaista vertaistuellista ja virkistystä tarjoavaa toimintaa Lapin kilpirauhassairaille. Seuraattehan tapahtumailmoituksia kotisivuillamme www.lapinkilpi.com ja tulette mukaan toimintaan! 

Yhdistyksen syyskokous pidettiin marraskuussa 2022 Kittilässä. Ennen kokousta vietimme tovin esitellen yhdistyksen toimintaa ja kuullen Teija Pillin koskettavan kokemusluennon hänen matkastaan kilpirauhassairauden kanssa. Syyskokouksessa käsittelimme sääntömääräiset asiat eli hyväksyttiin vuoden 2023 toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä valittiin hallituksen jäsenet ja varajäsenet erovuoroisten tilalle. Vuonna 2023 yhdistyksen hallituksessa toimivat seuraavat henkilöt: 

Tanja Sälevä, puheenjohtaja 

Susanna Mantere 

Anne-Marie Haavikko 

Arja Meriläinen 

Merja Siivola 

Outi Arolaakso 

Varajäseninä: Jaana Nopanen, Marketta Kärkkäinen, Marja-Leena Maajaakkola, Pia Kallinen (rahastonhoitaja) 

Vertaisryhmätoiminta on myös jo pyörähtänyt tai pyörähtämässä käyntiin eri paikkakunnilla. Tänä vuonna ryhmiä kokoontuu mm. Torniossa, Kemijärvellä, Sallassa, Inarissa, Enontekiöllä, Kemissä ja Rovaniemellä. Tervetuloa mukaan! Toivottavasti saadaan vuoden mittaan myös uusia ryhmiä käynnistymään. 

Saimme onnekkaasti vihdoinkin myönteisen avustusehdotuksen STEA:lta (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) ja uusi hankkeemme Tukea, tietoa ja osallistumisen mahdollisuuksia kilpirauhassairaille – Yhdenvertaisesti koko Lapissa käynnistyy tässä alkukevään aikana, kunhan virallinen vahvistus rahoitukselle saadaan. Rahoituksella palkataan yksi kokoaikainen työntekijä ja rahoituksen käyttötarkoitus on Hyvinvointia ja arjen voimavaroja vahvistavan, osallistumisen mahdollisuuksia lisäävän, vertaistuellisen ja tietoa lisäävän toiminnan koordinointi ja järjestäminen kilpirauhassairaille Lapissa. Hankkeessa jaetaan myös tietoa kilpirauhassairauksista sekä niihin vaikuttavista tekijöistä. 

Näillä ajankohtaisilla kuulumisilla on mukava lähteä uuteen vuoteen. Toivotan kaikille lukijoille onnellista, aktiivista ja virkistävää vuotta! Toivottavasti nähdään tapahtumissamme 😊 

Tanja Sälevä, Lapin Kilven puheenjohtaja 

Avantokuva


KILPPARIBLOGI uusilogo

Uusi Järjestöassistentti esittäytyy

Nimeni on Juho Kangas 29, ja toimin lapin kilpi ry:n järjestöassistenttina.Olen Rovaniemeltä kotoisin ja valmistunut tieto- ja viestintätekniikan alalta 2014.

Lähdin Lapin Kilpi ry:n mukaan kiinnostuksen takia. Olen ollut eri aloilla työssä ja kokenut uutta aina. 

Kilpirauhassairautta ei ole minulle todettu mutta nuorempana minulle todettiin lievä asperger.

Toivon että tulen oppimaan uutta, kun toimin järjestöassistenttina sekä tutustumaan uusiin ihmisiin. Harrastuksiini kuulu tietokoneiden käyttö sekä ulkoilu. Tehtävässäni tärkeimmät asiat on olla joustava ja avustava.

Mukavaa alkanutta vuotta 2023!

pedro henrique santos 4IoS45J9pmk unsplash


KILPPARIBLOGI uusilogo

12.12. Uusi vapaaehtoistoiminnan koordinaattori esittäytyy

Hei, olen Katariina Turunen, 55-vuotias perheellinen, viiden jo aikuisen lapsen äiti. Asun Nellimin kylässä, Inarin kunnassa. Kotoisin olen kuitenkin Lahden seudulta, Hollolasta. Työt ja rakkaus luontoon ovat minut tänne Lappiin aikoinaan tuoneet. Luonto ja eläimet, etenkin koirat ovat olleet minulle aina lähellä sydäntä, kavereita metsällä, ja kanssa kulkijoita arjessa. Tällä hetkellä kotona on viisi koiraa, porokoira Aimo, pohjanpystykorva Laulu, suomenpystykorva Hely ja itälaika pojat Irbis ja Albi.

Koulutuksen olen saanut matkailualalle, jossa olen tehnyt myös työurani, vastaanotto päällikkönä sekä hotellin johtajana, käytännössä tein kaikkia mahdollisia töitä mitä nyt hotellin pyörittämisessä vaaditaan, siivouksesta tarjoiluun. Työvuosiini mahtuu myös yksityisyrittäjänä toimiminen kuljetusalalla.

Työssäni on ollut aina tärkeätä osata ottaa huomioon erilaiset ihmiset, ja toisinaan vaativatkin tilanteet. Pidän paljon asiakastyöstä ja siitä että saan kohdata ja keskustella erilaisten ihmisten kanssa.

Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus ja vajaatoiminta minulla todettiin noin 1,5 vuotta sitten. Oireet tulivat hyvin voimakkaina, ja muuttivat arkeni täysin. Toisaalta diagnoosi oli helpotus, oli helpompi ymmärtää, miksi aina paleli, kolotti ja väsytti ja painoa kertyi. Lääkitys aloitettiin heti. Suvussamme on vahva rasite kilpirauhassairauksiin, joten päätin itse hakeutua erikoislääkärin hoidettavaksi, jotta saisin lääkityksen ja hoidon järjestymään varmasti hyvin.

Olen luonteeltani ihminen, joka vastoinkäymisten kohdatessa alkaa toimimaan ja etsimään tietoa ja vastauksia. Liityinkin heti diagnoosin saatuani kilpirauhasyhdistykseen ja aloin osallistumaan tapahtumiin, kuuntelin nettiluentoja ja hain tietoa yhdistyksen sivuilta. Tämä sairaus ja siihen liittyvät asiat muuttivat elämäni, ja sen miten aloin ajattelemaan asioista.

Oma jaksaminen ja se että halusin pysyä kunnossa sekä fyysisesti että psyykkisesti veivät tilanteeseen, jolloin tahtia joutui hidastamaan ja ajankohtaiseksi tuli myös alan vaihto liian kuormittavasta työstä pois. Olen oppinut myös olemaan itseäni kohtaan armollisempi monessa asiassa. Tärkeintä elämässä on ne rakkaat ihmiset ja asiat , joista haluan pitää kiinni , ei se joka päiväinen suorittaminen ja kiire.

Toivon myös kaikkia rohkeasti mukaan yhdistyksen toimintaan, löydät tekemistä, opit uutta, tutustut ihmisiin ja paljon muuta. Toiminta yhdistyksessä on monipuolista, tietoa kilpirauhassairauksista ja hyvinvointiin liittyvistä asioista on paljon saatavilla. Tapaamiset vertaistukiryhmissä kasvokkain tai verkossa ovat antoisia. Samanlainen elämäntilanne mahdollistaa toisen ymmärtämisen.

Olen hyvin onnellinen siitä, että sain mahdollisuuden aloittaa tässä työssä, moni asia on vielä uutta minulle, mutta katson luottavasti kohti tulevaisuutta.

Toivotan kaikille rauhallista joulun aikaa ja hyvää alkavaa vuotta 2023, ja nähdään yhteisissä tapahtumissa!

terveisin, Katariina

Katariina blogi


KILPPARIBLOGI uusilogo

16.10.2022 Vertaistoiminnan vastaavan terveisiä

Kulunut vuosi ja viimeisimpänä kesä ovat menneet (jälleen kerran) yhdessä hujahduksessa ohitse. Monenlaista on tapahtunut niin omassa elämässä kuin yhdistyksen hallituksessa touhutessa.

Minulle tarjoutui toukokuun lopussa Kilpirauhasliiton kautta mahdollisuus tulla haastatelluksi Apu Terveys -lehteen kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavana henkilönä, jolla olisi ollut haasteita painonnousuun liittyen. Haastattelu toteutettiin puhelimitse ja kuvaukset tehtiin Rovaniemellä. Sain valita kuvauskohteekseni lempipaikkani ja se sijoittuikin tuonne entisen maaherran edustustilojen edustalle Kemijoen rannalle. Lehti julkaistiin elokuun alussa ja juttu on luettavissa myös meidän Lapin Kilpi ry:n Facebook-sivuilla.

Onnekseni minut hyväksyttiin myös Solaris-lomien kautta haettavalle vertaistukilomalle, jonka Lapin Kilpi ja Oulun seudun kilpirauhasyhdistys yhdessä järjestivät 9.-14.10. Kalajoella vietetyn viikon parhainta antia oli tutustua toisiin vertaisiin, jakaa kokemuksia, osallistua monenlaisiin ohjattuihin tapahtumiin niin liikunnan kuin hyvinvoinnin saralla. Unohtamatta täyshoitoa, se oli pisteenä iin päälle. Lisätietoa tuetuista lomista ja voimavarakursseista löytyy Kilpirauhasliiton sivuilta.

Loppusyksy ja ovelle kolkutteleva talvi tuo tullessaan monenlaista niin omassa elämässä kuin yhdistyksen touhuissa. Vertaistukiryhmille ja niiden vetäjille järjestetään vertaistukiohjaajan koulutusta, vertaistukiryhmiä yritetään kovasti perustaa uusia ainakin Rovaniemen alueella ja tuetaan samalla käynnissä olevia. Uusiakin käsipareja on tullut mukaan toimintaan, ja toivotetaan tervetulleeksi kaikki kiinnostuneet vapaaehtoiset. Mukaan mahtuu! Kannattaa siis aina vilkaista meidän sivuja niin kotisivuilla kuin somessa, sieltä saa tärppejä missä mennään ja mitä touhutaan.

Työssä tuleva talvi tulee olemaan todella kiireinen, senkin takia olen erityisesti yrittänyt keskittyä myös oman jaksamisen ja hyvinvoinnin ylläpitoon ja tukemiseen. Pakastin on täyttynyt kivasti marjoista, sienistä ja lähituotannon lihasta, olen uusinut kuntosalivarustusta ja päivittänyt vähän uusia kuntosaliohjelmia. Puolison innostuttua maastokävelystä ja vaelluksesta päätin, etten minäkään toiseksi jää, suunnitelmissa on monenlaista paikallisiin retkikohteisiin tutustumista ja pienimuotoisten vaellusretkien tekemistä. Kävelystä on tullut minulle se parhain tapa ylläpitää jaksamista, ruokavalion muutoksien myötä olen oppinut myös ”kuuntelemaan kroppaa” ja ottamaan aikaa myös levolle ja rentoutumiselle. Meille täällä Lapissa niitä keinoja löytyy runsaasti, yksistään hetkeksi metsään menemällä syke tasoittuu, hengitys rauhoittuu ja mieli rauhoittuu.

Tosin samalla huomasin tätä kirjoittaessani, että joka vuosi itselleni tekemä lupaus hankkia joululahjat ajoissa on taas jäänyt unholaan, kiire taitaa taas tulla siinä asiassa… Mutta hyvillä mielin kohti kohta alkavaa talvea mennään ja iloitaan siitä, että meillä on vielä rauha maassa, terveyttä tallella ja yritystä ainakin pitää onnellisuutta yllä.

Kiitos Sinulle, että olet! Mukavaa talven odotusta!
Anne-Marie Haavikko, yhdistyksen hallituksen varsinainen jäsen ja vertaistoiminnan vastaava

AM blogikuva

 


KILPPARIBLOGI uusilogo

26.9.2022 Varapuheenjohtajan terveisiä

Kesä taakse on jäänyt ja syksy saapunut on. D-vitamiini varastot täynnä ainakin hetken, jotta jaksamme kohti tulevaa talvea. Toivottavasti kesä on ollut myös kaikille teille lukijoille ihanaa aikaa ja olette nauttineet auringosta ja ehkä kulkeneet metsässä keräämässä luonnon antimia.

Kesällä lomailin ja keräsin voimia pariviikkoa mökillä    

Susanna blogi 2609 1

ja syyskuussa ihanassa paikassa Espanjassa. Kuuntelin rannalla, miten aallot löivät rantaan ja tunsin, miten auringon ihanat lämpimät säteet osuivat iholleni.

Susanna blogi 260922 2

Syysterveisin Susanna Mantere

Ps. Tarkkailkaa lehtien ilmoituspalstoja ja käykää lukemassa kotisivuiltamme yhdistyksemme tapahtumista


KILPPARIBLOGI uusilogo

31.8.2022 Järjestöassistentin vuosi

Aloitin lähes vuosi sitten tämän työn innokkain ja avoimin mielin, asenteella että vierivä kivi ei sammaloidu ja kaiken oppii, jos vain haluaa. Täytyy myöntää, että kun paikkaa hain ja minut siihen valittiin niin en oikein edes tiennyt mitä kaikkea järjestöassistentin työ pitää sisällään, millaista on olla töissä järjestössä. Vapaaehtoistoiminnassa olen toki ollut ennenkin mukana mm. eläinsuojelutyössä sekä Italiassa ollessani kävin kokkaamassa vähävaraisten ruokalassa.

Järjestöassistentin työ osoittautui todella mielenkiintoiseksi, paljon olen oppinut uutta mutta päässyt myös käyttämään omia vahvuuksiani sekä luovuuttani. Päivääkään en vaihtaisi pois, olen saanut hyvän käsityksen kuinka paljon työtä, suurella sydämellä järjestöissä tehdään. Vuosi sitten kun esittelin itseni niin taisinkin kertoa jo, että minulla on uuden ammatin opiskelu edessä koska polvivaivaisena en enää pysty fyysisesti raskaita töitä tekemään. Tämä vuosi on antanut suuntaa tähänkin sillä, kirjaimellisesti lähes aina ihan pihalla olevana puutarhaihmisenä olen oppinut, ettei siisti sisätyö ole ollenkaan niin kauheaa kuin mitä olin ajatellut. Sisätyö ja etätyö onkin mukavaa, haasteita löytyy ja tauollahan sitä pääsee jaloittelemaan pihalle.

Kokonaan en Lapin Kilpeä jätä sillä jatkan Torniossa vertaistukiryhmän ohjaajana, ja mielellään myöhemmin osallistuisin toimintaan jopa hallituksen jäsenenä tai varajäsenenä. Vuosi alkaa olla lopussa ja edessä siintää erilaiset haasteet, innolla mutta samalla myös haikein mielin lähden eteenpäin. Kiitoksia koko Lapin Kilven hallitukselle, erityiskiitos puheenjohtaja Tanja Sälevälle, joka on ollut esimieheni, yhteistyö ja kommunikaatio hänen kanssaan on ollut aina mutkatonta ja sujuvaa. Teitte työvuodestani mahtavan ja mieleenpainuvan!

Värikästä syksyä,

Merja Siivola

Merjablogi.png


KILPPARIBLOGI uusilogo

14.6.2022 Harjoittelun päättyminen

Lapin ammattikorkeakoulun kolmannen vuoden terveydenhoitajaopiskelijat Satu ja Hanna täällä taas yhden antoisan harjoitteluvuoden jälkeen.
 
Kahden vuoden harjoittelumme Lapin Kilpi Ry:ssä on tullut päätökseen. Olemme tavanneet erilaisia upeita ihmisiä ja päässeet tutustumaan erilaisiin kilpirauhassairauksiin ja niiden eri ulottuvuuksiin heidän kauttaan. Erilaiset kohtaamiset ihmisten kanssa eri kunnissa ovat avanneet silmiämme. Olemme kuulleet paljon mielenkiintoisia elämäntarinoita ja ajatuksia siitä, minkälaista hoitoa ja tukea kilpirauhassairaat haluaisivat. Olemme kuulleet elävän elämän esimerkkejä siitä, millaista kilpirauhassairauksien hoito on Suomessa.
 
Erityisesti mieleemme ovat jääneet kiireettömät kohtaamiset Posiolla, Kemissä, Kolarissa ja täällä Rovaniemellä tapahtumien ja yhdistysesittelyjen parissa. Kiitos siis osallistuneille tärkeistä keskusteluista ja ajatusten vaihdosta. Mieleemme jäivät myös hemmotteluillan iloiset ja innokkaat osallistujat ja lämminhenkinen tunnelma sekä keskustelut. Kiitos osallistujille myös palautteesta, se on otettu huomioon ja otetaan varmasti huomioon myös yhdistyksen tulevissa tapahtumissa. Kiitos myös hemmotteluillassa paikan päällä mukana olleille hallituksen jäsenille, ilman teitä tapahtumasta olisi puuttunut yhdistyksen kantava voima. 
 
Kuluneen lukuvuoden aikana olemme saaneet olla osana erilaisia tapahtumia ja yhdistysesittelyitä sekä Hyvän mielen päivässä kansalaistalolla Rovaniemellä. Yhdistyksen esittely on ollut mukavaa ja antoisaa. Olemme saaneet ammatillista kasvua myös tulevaan terveydenhoitajan työhömme, erityisesti kilpirauhassairauksien osalta. Yhdistyksen jäseniltä saamamme tiedot kilpirauhassairauksien moninaisuudesta on ollut hyödyllistä opintojemme kannalta. 
 
Vaikka harjoittelumme Lapin Kilpi Ry:llä päättyykin, vaalimme aina harjoittelun aikana saamiamme tietoja ja hyödynnämme niitä työssämme.
 
Ihanaa kesää kaikille! 
 
Satu ja Hanna, Lapin ammattikorkeakoulu 
 
Opiskelijat Satu ja Hanna

KILPPARIBLOGI uusilogo

11.5.2022 Hallituksen rahastonhoitaja Pia Kallinen esittäytyy 

Olen Pia Kallinen, Lapin Kilpi ry:n hallituksen tuore rahastonhoitaja ja varajäsen. Synnyin Sodankylässä 50 vuotta sitten, tosin lähes koko ikäni olen asunut Rovaniemellä. Koulutukseltani olen tietojenkäsittelyn tradenomi, mutta urapolkuni on johdattanut minut nyt koodaushommien, projektipäällikön tehtävien ja matkailualan markkinointijuttujen jälkeen työskentelemään talousvastaavana myös päivätyössäni.

Minulla on aviomies, neljä lasta ja kotonamme asuu myös pohjanpystykorvaneiti Nata sekä metsästyshaukka Lotta. Harrastan kuorolaulua, käsitöitä ja kaipa tämän kotimme remontti- ja sisustustouhutkin voisi harrastukseksi laskea.

Kilpirauhasen vajaatoiminta minulla todettiin vuonna 2005, kolmannen lapsen syntymän jälkeen rutiiniverikokeissa. Arvot poikkesivat viitearvoista sen verran vähän, että lääkitystä ei olisi edes määrätty, ellei olisi ollut toiveissa vielä yksi lapsi. Ja itse asiassa diagnoosin jälkeen uusi raskaus alkoikin lähes samantien ja kilppariarvojen seurantaa tehostettiin ja lääkeannostusta nostettiin. Kaiken kaikkiaan olen tainnut olla onnekas, sillä en ole kokenut vajaatoiminnasta aiheutuneen minulle juurikaan ongelmia vuosien varrella. Lääkitys on ilmeisesti ollut kohdillaan.

Olen ollut Kilpirauhasyhdistyksen jäsen jo useita vuosia, mutta en ole oikeastaan osallistunut mihinkään toimintaan ennen tätä hallituspestiä. Olinkin positiivisesti yllättynyt siitä, kuinka paljon erilaista toimintaa Lapin Kilpi järjestää pitkin Lappia! Ei muutako rohkeasti vain mukaan sinua kiinnostaviin tapahtumiin ja ryhmiin ❤️

 piajalotta.jpg


12.4.2022 Opiskelijoiden kokemuksia järjestötoiminnan harjoittelusta Lapin Kilvessä

Me olemme Teija ja Päivi, kolmannen vuoden terveydenhoitajaopiskelijoita Lapin ammattikorkea-koulusta. Olette voineet jo lukea meidän harjoittelustamme Lapin Kilpi ry:ssä vuosi sitten, jolloin tulimme ensimmäisen kerran harjoitteluun yhdistykseen tutustuaksemme yhdistyksen toimintaan ja ymmärtämään järjestön roolin osana sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelemää. Tulimme siis uudestaan harjoitteluun Lapin Kilpi ry:lle, koska koimme että edellinen harjoittelu jäi kesken ja osa suunnitelluista toiminnoista jäi tuolloin toteuttamatta osaksi myös koronan vuoksi. Nyt kerromme vähän, mitä saimme aikaan 😊

Loppu syksystä 2021, aloitimme harjoittelun suunnittelemalla tapahtumia ja ohjelmia. Otimme vastuuksi järjestää erilaisia tapahtumia eri Lapin kunnissa sekä esittelemällä yhdistyksen toimintaa kunnan asukkaille talven aikana. Harjoittelun aikana kävimme Ivalossa, Kittilässä, Muoniossa ja ensi viikolla (vko 16) ehdimme vielä käymään Ranualla. Kunta-avustuksen turvin järjestettävät ta-pahtumat olivat suosittuja ja toivottuja. Osissa kuntaa toivottiin aktiivisempaa toimintaa, mutta vetäjä puuttui. Toisessa paikkaa oli oltu aikaisemmin aktiivisia järjestämään toimintaa, mutta korona oli tullut väliin ja tapaamiset oli jäänyt. Heräsi keskustelua, joko olisi aika alkaa uudestaan järjestämään säännöllisiä tapahtumia. Esittelytilaisuudet olivat mielestämme kannattavia, osa ei tiennyt yhdistyksen toiminnasta, vaikka sairasti kilpirauhassairautta.

Vastuullamme oli myös vetää facebookissa Kilppariperheet ryhmää, joka toimii Rovaniemellä. Heille järjestettiin kohdennettua toimintaa, mutta valitettavasti nämä tapahtumat eivät vetäneet osallistujia. Saimme lisää jäseniä ryhmään mainostamalla sitä facebookissa.

Opimme harjoittelun aikana järjestämään erilaisia tapahtumia, ja toimimaan aktiivisesti eri toimijoiden kanssa. Saimme paljon tietoa kilpirauhassairauksista kuuntelemalla ihmisten omia kokemuksia, ja olikin mielenkiintoista kuunnella heidän kokemuksiaan. Samalla syvensimme omaa tietämystä kilpirauhassairauksista. Huomasimme, että osa ihmisistä koki tärkeänä yhdistyksen toiminnan ja he saivat siitä voimaa ja vertaistukea sairautensa kanssa. Järjestetyt tapahtumat olivat sosiaalisesti ja psyykkisesti hyvinvointia tukevia osallistujille, ja toivommekin että ihmiset pitävät enemmän yhteyttä toisiinsa, vaikka useasta paikkaa vetäjä puuttuikin.

Nyt harjoittelumme alkaa olemaan loppupuolella ja haluamme kiittää Lapin Kilpi ry:tä antoisasta harjoittelusta ja toivottaa teille kaikille aurinkoista kevättä.

Teija & Päivi

FotoJet


KILPPARIBLOGI uusilogo

8.3.2022 Yhdistyksen hallituksen jäsen Riitta Hokkanen esittäytyy 

Olen Riitta Hokkanen Sodankylästä. Syntyisin olen Ranualta. Olen 57-vuotias puoliso, kahden tytön äiti ja kahden suloisen pienen mummo. Koulutukseltani olen merkonomi sekä lähihoitaja. Harrastan yhdistystoimintaa, laulua, ulkoilua ja käsitöitä. Opiskelen tällä hetkellä hyvinvointilähetiksi. 

Olen uusi hallituksen jäsen Lapin Kilpi ry:ssä. Minulla itselläni on kilpirauhasen vajaatoiminta. Yhdistykseltä / liitolta saan asiantuntijoiden tietoa sairaudesta, sen hoitamisesta sekä siihen liittyvistä asioista. Liitto ja yhdistys järjestävät myös asiantuntujaluentoja. Lapin Kilpi on oman sairauteni lähin potilasjärjestö. Saan sieltä tietoa, olla mukana asiantuntijaluennoilla ja koulutuksissa. Saan vertaistukea toisilta toimijoilta, joka on myös erittäin tärkeää. Myös virkistystoiminta on tärkeää. Vedän Sodankylässä kipi-vertua (vertaistukiryhmää) Järjestökeskus Kitinen ry:n tiloissa. 

Tärkeimmät tehtävät hallituksessa mielestäni on tuoda alueellinen näkemys asioihin, tapahtumien järjestämiseen sekä toiminnan suunnitteluun. Haluan edistää alueellista tasa-arvoisuutta, asiantuntijoiden käyttämistä tiedon jakamisessa sekä erilaisten koulutusten järjestämistä. Haluan olla vaikuttamassa siihen, että saisimme kuntiin sairaanhoitajille tietoa/koulutusta kilpirauhassairauksiin liittyvissä hoidoissa/asioissa. Tiedon jakaminen ja osallisuus ovat minulle tärkeitä asioita. 

Hallitus työskentelyssä haasteellisinta on olla uutena ihmisenä mukana. Kaikki on uutta ja toiset tuntevat jo toisensa entuudestaan. Mutta tämäkin on vain hidaste eli aika tekee tehtävänsä ja tutuiksi tullaan. Haasteellisinta on myös välimatkat. Onneksi on mahdollisuus osallistua Teamsin kautta. Tärkeää on saada hallitukseen jäseniä maakunnastakin, ei ainoastaan Rovaniemeltä. Näin saamme myös maakuntien äänen kuuluviin yhdistyksessä. 

Hallituksen työskentely on osallistuttavaa ja keskustelevaa. Ideoita ja ajatuksia pohdimme yhdessä. Kiperistäkin asioista olemme pystyneet keskustelemaan ja tekemään yhdessä päätöksiä. Tämä kertoo yhdistyksen toiminnan olevan terveellä pohjalla. Erilaisuus on rikkaus ja kaikki tulevat kuulluksi. 

Haluan toivottaa kaikki lukijat tervetulleiksi toimintaan mukaan. Vertaistukiryhmät, virkistäytymistapahtumat ym. ovat loistavia kohtaamis- ja tutustumispaikkoja. Rohkeasti vain mukaan tai ota yhdistyksen toimihenkilöihin yhteyttä. Yhdessä voimme jakaa kokemuksiamme ja tukea toisiamme. Tervetuloa! 

Riitta Hokkanen 

20220303 165940


KILPPARIBLOGI uusilogo

20.2.2022 Ylös ulos ja lenkille!

Hyvää alkanutta vuotta kaikille Kilppariblogin lukijoille! Yhdistyksemme toimintavuosi on pyörähtänyt aktiivisesti käyntiin vallitsevasta koronatilanteesta huolimatta. Tässä julkaisussa saatte lyhyen katsauksen viime ja kuluvan vuoden toimintaan.  

365 päivää hyvinvointia –teemavuosi   

Voiko väsymystä estää ruokavaliolla? Miten voisin lisätä arkiliikuntaa? Millä tavoin luonto hoitaa mieltä ja kehoa? Miten nukkuminen elvyttää meitä? Mikä auttaa aivosumussa? Näihin ja lukuisiin muihin terveyden sekä hyvinvoinnin edistämiseen liittyviin kysymyksiin saamme vastauksia Kilpirauhasliiton ja sen jäsenjärjestöjen 365 päivää hyvinvointia -teemavuoden 2022 aikana.  

Vuoden aikana välitämme hyvinvoinnin edistämiseen liittyvää tietoa, annamme käytännön vinkkejä ja ohjaamme oikeisiin valintoihin. Yhteistyötä kanssamme tekevät eri alojen asiantuntijat. Teemavuoden suunnittelussa jäsenillä on ollut keskeinen rooli.  

Teema tulee näkymään valtakunnallisessa ja alueellisessa toiminnassamme pitkin vuotta. Hyvinvointiasioita nostetaan esille niin verkkosivustolla osoitteessa www.kilpirauhasliitto.fi/365 kuin sosiaalisen median kanavissammekin, KILPI-lehdessä ja paikallistoiminnassa. Kannustajana kanssamme toimii toimittaja ja juontaja Raakel Lignell, joka itsekin on perehtynyt hyvinvointiasioihin useiden vuosien ajan. Jokaisella kuukaudella on oma teemansa ja omat aiheensa. Seuraa liiton ja yhdistyksen kotisivuja ja some-kanavia sekä ilmoittelua paikallislehdissä ja tule mukaan kampanjan tapahtumiin, ota myös ystävä mukaan. 

Katsaus vuoden 2021-2022 toimintaan 

Vuoden 2021 aikana ilmeemme uudistui ja otimme käyttöön uuden logon. Vuonna 2021 yhdistys järjesti ja oli mukana yli 40 tapahtumassa tai tilaisuudessa. Yhdistyksen hallitus kokoontui viime vuoden aikana kymmenen kertaa kokoustamaan sekä haki myös rahoitusta STEA:lta (sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus). Valitettavasti rahoitusta toiminnallemme ei myönnetty, joten jatkamme edelleen vapaaehtoispohjalta. Tule sinäkin mukaan toimintaan osallistumaan ja järjestämään näköistäsi toimintaa!  

Yhdistyksessämme jäseniä oli vuoden 2021 lopussa yhteensä 583, joista maksaneita 536. Vuonna 2022 pyrimme kasvattamaan jäsenmääräämme 620:een, liity siis jäseneksi, jos et vielä ole. Jäsenyys kannattaa, sillä 25€ jäsenmaksulla saa Kilpi-lehden vuosikerran sekä valtakunnallisten jäsenetujen lisäksi pääsee osallistumaan Lapin alueella järjestettäviin tilaisuuksiin ja toimintaan. Järjestämme mm. asiantuntijaluentoja sekä vertaistuellisia ja hyvinvointia tukevia tilaisuuksia.  

Vuoden 2022 aikana anomme jälleen kunta-avustuksia Lapin kunnista ja järjestämme avustusta myöntäneen kunnan kilpirauhassairaille hyvinvointia tukevaa toimintaa. Opiskelijaharjoittelijoita rekrytoidaan yhdistykseen myös vuodelle 2022. Opiskelijat ovatkin olleet merkityksellinen resurssi toimintamme järjestämisessä syksystä 2020 alkaen. 

Vuonna 2022 yhdistyksen kehittämisen painopisteenä on vertaistuellinen toiminta ja vertaisohjaajien tuki. Vertaisohjaajia rekrytoidaan ja koulutetaan lisää sekä kehitetään vertaisohjaajien tukirakenteita yhdessä ohjaajien kanssa. Vuonna 2022 toteutetaan myös kysely vertaisohjaajille sekä jäsenille selvittämään heidän toiveitaan ja tarpeitaan, jonka perusteella yhdistyksen toimintaa suunnataan. 

Yhdistys tiedottaa jäsenilleen toiminnasta KILPI-lehdessä, kotisivuilla, somekanavilla (Facebook, Instagram, Twitter, YouTube), sähköpostilla, paikallislehdissä sekä jäsenkirjein. Katso ajankohtaiset tapahtumat kotisivuilta osoitteesta https://www.lapinkilpi.com/index.php. Sivuilta löydät myös jatkuvasti päivittyvän toimintakalenterimme vuodelle 2022.   

Lähde mukaan tuetulle lomalle Kalajoen Spa Hotel Saniin lokakuussa 

Saimme Oulun Seudun Kilpirauhasyhdistyksen kanssa yhteisen tuetun SOLARIS-loman Kalajoelle ensi syksylle. Haku lomalle on avautunut, ilmoitus löytyy kotisivuiltamme. Paikkoja Lapista tuleville kilpirauhassairaille on 40. Nyt vaan hakemaan mukaan! 

Tässäpä tiiviistetysti vuoden vaihteen terveisiä puheenjohtajan kynästä. Vielä pieni toivomus jäsenillemme: Muistathan päivittää yhteystietosi, mikäli ne ovat muuttuneet. Olisimme myös kiitollisia, jos mahdollisimman moni ilmoittaisi sähköpostiosoitteensa meille, jotta voimme lähettää jäsenkirjeen ja muuta jäsenpostia sähköpostilla. Yhteystietojen päivitys onnistuu helposti täällä http://kilpirauhasliitto.fi/jasenyys/yhteystietojen-muuttaminen/ 

Mukavaa talven jatkoa ja vireyttä valoistuviin päiviin! 

Tanja Sälevä, puheenjohtaja, Lapin Kilpi ry 

365Kampanjalogo


KILPPARIBLOGI uusilogo

5.1.2022 Onnistuuko vapaaehtoistyö verkossa tai sosiaalisessa mediassa?

Lapin yliopiston sosiaalityön opiskelijoiden kokemuksia vapaaehtoistoiminnan harjoittelusta Lapin Kilvessä

Moikka! Täällä kirjoittelee neljä sosiaalityön opiskelijaa Lapin Yliopistosta. Jos kuulut Lapin Kilpi Ry:n vertaistukiryhmään Facebookissa, olet jo mitä luultavammin törmännyt meidän kirjoittamiin postauksiin. Teimme syksyn aikana erääseen kurssiimme liittyvän vapaaehtoistyön harjoittelujakson Lapin Kilpi Ry:llä, ja tässä blogipostauksessa kerromme hieman kokemuksiamme ja fiiliksiämme vapaaehtoistyöstä.

“Minulle vapaaehtoistyö Lapin Kilpi Ry:llä on antanut paljon uutta tietoa järjestötoiminnasta ja sosiaalisen median kautta tehtävästä vapaaehtoistyöstä. Yksi tärkeimmistä vapaaehtoistyön antamista opeista minulle oli vapaaehtoistyön ja vertaistuen tärkeys ja merkityksellisyys. Myös se, kuinka paljon työtä vapaaehtoisjärjestöjen toiminnan mahdollistamiseksi tehdään lisää arvostustani kaikkia vapaaehtoisjärjestöjä ja vapaaehtoisia kohtaan. On todella ihana huomata, kuinka moni on valmis tekemään vapaaehtoisesti töitä antaakseen vertaistukea ja auttamaan muita. Aion myös itse jatkossa tehdä vapaaehtoistyötä jossain muodossa, koska tapoja sen tekemiseen on monia ja varmasti jokaiseen elämäntilanteeseen löytyy sopiva vapaaehtoistyön muoto. Suosittelen vapaaehtoistoimintaan tutustumista kaikille siitä kiinnostuneille!” - Sanni

“Vapaaehtoistyöjakso Lapin Kilvellä on ollut opettavainen kokemus. Vertaistuellisen Facebook-ryhmän ylläpitäminen ja siellä keskustelun herättäminen ovat vahvistaneet omia ajatuksiani siitä, miksi vapaaehtoistyötä tehdään ja miksi vertaistuki on niin merkityksellistä. Myös tekemämme kyselyt ovat avanneet usean ryhmäläisen henkilökohtaisia kokemuksia kilpirauhassairauksista, niiden kanssa elämisestä ja siitä, mitkä asiat toimivat voimavaroina elämän haastavissa hetkissä. Jokainen vastaus on ollut tärkeä, ja auttanut valottamaan sitä faktaa, kuinka jokaisen kokemus on erilainen. Olemme saaneet hyvin tukea ja apua vapaaehtoistyöjakson toteuttamiseen, mutta myös vapautta tehdä jaksosta omannäköisemme. Haluaisinkin kiittää Lapin Kilpi ry:tä mahdollisuudesta tutustua vapaaehtoistyöhön ja suosittelen myös lämpimästi sitä muillekin!” – Salla

”Tämä noin 1,5 kuukauden vapaaehtoistyöjakso on myös minun kokemuksestani ollut hyvin antoisa kokemus monella osa-alueella. Pääsin ensinnäkin ensimmäistä kertaa tekemään vapaaehtoistyötä ja minulle oli ihan uusi juttu, että sitä voi tehdä myös sosiaalisessa mediassa! On ollut hienoa päästä ylläpitämään Lapin Kilpi Ry:n vertaistukiryhmää Facebookissa ja samalla tutustua kilpirauhassairauksiin. Vertaistuki haastavissa elämäntilanteissa, kuten sairauden kohdatessa on äärimmäisen tärkeää ja tämä ajatus on ehdottomasti konkretisoitunut minunkin kohdallani tämän jakson myötä. Toivon, että pääsisin tulevaisuudessakin tekemään vapaaehtoistyötä – jos elämäntilanne sen sallii.
Kiitos! J” – Eveliina

“Vapaaehtoistyö Lapin Kilpi Ry:llä on ollut todella mielenkiintoista ja opettavaa. Olen saanut ainutlaatuisen kokemuksen ja mahdollisuuden oppia uutta tietoa samalla. En ole aikaisemmin tehnyt vapaaehtoistyötä sosiaalisen median välityksellä ja voin myöntää, että se askarrutti alussa. Vertaistukiryhmän ylläpitäminen Facebookissa yllätti kuitenkin positiivisesti ja antoi mahtavan kuvan uudenlaisesta toimintatavasta. Oli kiva nähdä, miten vertaistuki muodostuu käytännössä. Vapaaehtoistyö harjoittelu on auttanut myös ymmärtämään vapaaehtoistoiminnan moninaisuuden ja kasvatti intoa jatkamaan vapaaehtoistyötä jatkossa. Siksi kannustaisin kaikkia osallistumaan omaa kiinnostusta herättävään vapaaehtoistoimintaan.” - Aisha

brooke cagle g1Kr4Ozfoac unsplash 1

Photo by Brooke Cagle on Unsplash


KILPPARIBLOGI uusilogo

14.12.2021 Yhdistyksen hallituksen jäsen Arja Meriläinen esittäytyy

Olen Arja Meriläinen, 61 vuotta, Rovaniemeltä, jonne muutin 2019 Kemijärveltä toimittuani siellä vertaistukiohjaajana vuodesta 2014 alkaen. Lapin Kilpi ry:n hallituksen varsinainen jäsen olen ollut vuodesta 2020. Työskentelin 26 vuotta kaupan alalla ja asuin Ruotsissa 10 vuotta. Minulla on kolme lasta ja kahdeksan lastenlasta. 

Minua innostaa yhdistyksessä toimimisessa yhteisöllisyys ja tiedon saaminen sekä halu auttaa muita sairastuneita. Yhdistyksen kautta olen päässyt jakamaan tietoa muille siitä, mitä itse olen saanut tietää kilpirauhassairaudesta kaikkien luentojen, tapahtumien ja jäsenyyden kautta. 

Haluan yhdistyksen toiminnassa edistää sitä, että saataisiin uusia jäseniä mukaan sekä olla mukana järjestämässä erilaisia tapahtumia näkyvyyden saamiseksi ja jäsenten iloksi. 

Haasteellisinta yhdistyksen toiminnassa on saada uusia jäseniä ja heitä toimintaan mukaan. Haastavaa on myös se, että uudet jäsenet, jotka tulevat mukaan toimintaan, niin myös pysyisivät mukana siinä. 

Onnistumisen iloa olen kokenut siitä, kun olin vertaistukiohjaajana, niin sain järjestettyä ryhmäni jäsenille yhteisiä luentoja muutaman kerran (yhdistyksen kautta) niin etänä kuin kerran lääkäriluennon myös paikan päällä (joka oli suuri menestys Kemijärvellä). Onnistumista koin siinäkin, että vertaistukitapaamisissa alkoi kulkea ihmisiä. Osa heistä on käynyt tilaisuuksissa alusta saakka, eli vuodesta 2014 lähtien. 

Haluan lähettää lukijoille seuraavia terveisiä:   

Rohkeasti mukaan toimintaan tavalla tai toisella, niin silloin olemme vahvoilla yhdistyksenä ja liittona ja silloin meitä kuunnellaan sekä saamme läpi meitä koskevia asioita, pykäliä ja säädöksiä. 

Oikein mukavaa joulun aikaa kaikille ja tervetuloa mukaan yhdistyksen toimintaa taas ensi vuonna! 

Arja Meriläinen 

WhatsApp Image 2021 12 02 at 12.58.04


kilppariblogi logo

6.11.2021 Yhdistyksen sihteeriltä ja virkistysvastaavalta terveisiä

Hei, olen Alaluusuan Raili, ja toimin Lapin Kilpi ry:n hallituksessa sihteerinä ja virkistysvastaavana (kunta-avustukset).

Olen seniori, eläkkeellä olen ollut 8 vuotta. Töissä olin metsäalan toimistotehtävissä 45 vuotta. Tutuiksi tulivat metsänomistajien asiat, markat, eurot ja EU-tuet.

Opiskeluni suoritin kauppakoulussa ja kauppaopistossa. Tietenkin vuosien varrella on pitänyt päivittää tietoja ja hankkia lisää osaamista muuttuvaan työelämään. Asioiden seuraaminen ja uusien omaksuminen jatkuu, vaikka työelämä on jäänyt taakse jo vuosia sitten.

Harrastan kuntoliikuntaa, etenkin kävely metsässä on rentouttavaa. Myös kasvimaan hoitaminen, vihannesten ja yrttien kasvattaminen on innostavaa - vieläkin. Sanonkin, että 6-vuotiaana saatu 4H-henki on yhä voimissaan!

Kilpirauhasyhdistyksen toiminnassa olen ollut mukana useita vuosia. Ensimmäisen kosketuksen yhdistykseen sain, kun näin lehdessä ilmoituksen kokouksesta ja sen aiheista. Kävin kokouksessa ja kiinnostuin toiminnasta. Huomasin, että saan yhdistyksen kautta lisää tietoa kilpirauhassairauteeni.

Toiminta yhdistyksessä on monipuolista. Tietoa on saatavilla kilpirauhassairauteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista useilta tahoilta, ja se innostaa yhteisen toimintaan ja tiedon jakamiseen. On mukava huomata, että nykyisin kilpirauhassairaita kuunnellaan herkemmin kuin aiemmin.

Yhdistyksen virkistystoimintaan lisäeurojen hankkiminen on tärkeää tapahtumien järjestämiseksi.

Monet kunnat ovat olleet myötämielisiä ja mahdollistaneet kunnan kilpirauhassairaille heidän toivomansa tapahtuman. Kunnan rahavarojen niukkuus on ehkä pienentänyt summaa, mutta pienemmälle summalle myös löytyy käyttöä. Toisaalta muutamien kuntien avustussäännöt estävät myönteisen rahallisen päätöksen, mutta mahdollisuuksia yhteistyöhön on.

Tapaamiset vertaistuki-illoissa livenä ja /tai Teamsilla ovat antoisia hetkiä. Silloin voi vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia saman polun kulkeneiden kanssa, ja huomata kuinka ”moni-ilmeinen” kilpirauhassairaus on. Erilaiset virkistystapahtumat tuovat vaihtelua ja iloa arjen rytmiin – antavat puhtia päiviin.

Tule mukaan yhteisiin hetkiin ja retkiin!

Mielilauseeni on: Unohda kaikki turhat huolet, näe elämän valoisat puolet.
Tuo lause on kortissa, joka oli työhuoneessani aikoinaan ja nyt kotosalla.

puolukat        kortti


kilppariblogi logo

2.10.2021 Jäsenhuoltoon ja uusjäsenhankintaan potkua Palvelumuotoilun keinoin?

KERRO JA KUUNTELE -projekti päättyi huhtikuun lopussa ja minä projektikoordinaattorina jäin työttömäksi. Yhdistyksellä tehtävä työ ei todellakaan silti loppunut siihen. Kesä meni ja lomien jälkeen on taas uutta virtaa, niin yhdistyksen toimijoilla, kuin allekirjoittaneellakin. Yhdistyksen toiminnassa on tapahtunut syksyn aikana muutoksia – osoitteen muutoksia ja henkilöstömuutoksia. Mikään ei kuitenkaan ole niin pysyvää kuin muutos, erityisesti näinä päivinä.

Viime viikon maanantaina 20.9.2021 aloitin työvoimakoulutuksena Digitaalisen palvelumuotoilun koulutuksen. Koulutukseen kuuluu olennaisena osana rakentaa harjoittelutehtävänä jokin palvelumuotoilun case/tapaus. Pohdittuani asiaa hetken, päätin kysyä Lapin Kilpi ry:n puheenjohtaja Tanjalta, josko tekisin harjoittelutyöni yhdistykselle, koska tunnen sen toiminnan niin hyvin ja minulla on jo valmiiksi pohjatieto yhdistyksen tarjoamista palveluista. Palvelua, sitähän yhdistyksellä on todella monipuolisesti. On verkkosivut, sometilit ja KILPI-lehden jäsenyhdistyspalsta. On virtuaalista- ja kohderyhmäkohtaista vertaistukiryhmää, on liveluentoja ja paljon muuta toimintaa, mutta siihen ei auta tuudittautua, että meillä on jo sitä ja tätä, vaan toiminnan kehittäminen on jatkuva prosessi. Keskusteltuamme Tanjan kanssa, päädyimme kokeilemaan, josko jäsenhuoltoon ja uusjäsenhankintaan saataisiin potkua palvelumuotoilun keinoin.

Meillä on nyt siis ongelma:
Miten pidämme huolta meidän jo olemassa olevista jäsenistä nyt ja tulevaisuudessa?
Kuinka hankimme uusia jäseniä?

Lapin Kilpi ry:n ”toimintatonnit” koostuvat projektirahoituksen päättymisen jälkeen puhtaasti jäsenmaksutuloista. Kalenterivuosittain maksettava jäsenmaksu on tänä vuonna 25 euroa. Tuosta jäsenmaksutulosta yhdistys saa 11 euroa/jäsen ja Suomen Kilpirauhasliitto loput. Jäsentulot ovat siis toiminnan näkökulmasta nyt todella tärkeässä roolissa ja suotavaa olisi, että ne eivät ainakaan enää putoaisi, joten jäsenhuolto ja uusjäsenhankinta on juuri nyt äärimmäisen tärkeää. Kun luet nyt tätä Kilppariblogia ja toteat, ettet vielä ole jäsen – tee se nyt heti oheisen linkin kautta: https://jasenpalvelu-kilpirauhasliitto-fi.pwire.fi/liittymislomake/perustiedot/

Palvelumuotoilun työkalut antavat toivottavasti meille nyt keinoja siihen, kuinka pystymme kehittämään toimintaamme vastaamaan jäsentemme odotuksia, entistä houkuttelevammaksi ja merkitykselliseksi myös niille, jotka eivät vielä ole jäseniä.

Palvelumuotoilu pureutuu ensin ongelman nimeämiseen, sen jälkeen nykytilan selvittämiseen, sitten ideointiin, pilotointiin ja jos kokeilu osoittautuu toimivaksi, se muuttuu osaksi yhdistyksen pysyvää toimintaa – uudeksi toimintamalliksi. Ongelman olemme nyt siis nimenneet ja nykytilakin on kartoitettu. Seuraavaksi annamme ideoiden kukkia. Olen jo toteuttanut ideointipohjan ja osallistan ideointityöhön yhdistyksen hallituksen jäseniä, muutamia ns. vanhoja jäseniä sekä kyselen myös muutamalta ei jäseneltä, mitä meidän tulisi tehdä, että saisimme heidät jäseniksi? Otan mielelläni myös sinun ideasi mukaan. Halutessasi voit kertoa mielipiteesi, lähettämällä minulle vapaamuotoinen sähköposti osoitteella satu.saari(at)edu.lappia.fi Toimi kuitenkin pian, sillä ideointiaikaa on tasan viikko, eli 13.10.2021 asti.

Tehdään yhdessä tämä Lapin Kilpi ry:n tärkeä työ näkyväksi!

Satu Saari

absolutvision 82TpEld0 e4 unsplash


kilppariblogi logo

13.9.2021 Uusi järjestöassistentti esittäytyy


Hei, olen Merja ja juuri täyttänyt 50 vuotta. Asun upean Kukkolankosken rannalla mieheni ja meidän löytökissojemme kanssa. Täältä olen kotoisin -ja tänne olen halunnut palata muualla asuttujen vuosien jälkeen.

Olen varsinaiselta ammatiltani ”aina ihanasti pihalla” eli puutarhuri, se on ollut unelma-ammattini lapsuudesta asti, siihen kylkeen opiskelin suurtalouskokin tutkinnon että mielekästä työtä olisi ympäri vuoden.

Valitettavasti olen sukurasitteena saanut varhain alkaneen molempien polvien nivelrikon joka on parantumaton ja etenevä sairaus, nyt olenkin jo reilun vuoden verran ollut tilanteessa etten pysty enää tekemään ammattejani vastaavaa työtä kuin harrastuksena. Tekonivel-leikkaus häämöttää tulevaisuudessa. Pitkällä sairaslomalla on ollut aikaa ajatella ja suunnitella uutta ammatillista suuntaa elämälleni -ja siihen saumaan sopivasti tulikin tämä työ. Toimistotyöt ovat tavallaan tuttuja minulle mutta paljon on kyllä opittavaakin.

Kilpirauhasen vajaatoiminta minulla todettiin -95. Muistan hyvin ajan ennen diagnoosia: paino oli noususuunnassa, palelin, olin jatkuvasti väsynyt. Diagnoosi oli lopulta helpotus, sain vastauksen siihen miksi nuori ihminen ei tunnu jaksavan enää mitään. Tuohon aikaan tietoa oli todella huonosti tarjolla ja kipuilinkin yksin sairauteni kanssa, lääkärit vähättelivät oireitani koska arvoni olivat lääkityksen myötä viitearvoissa, tosin aina ihan siellä yläpäässä. Nykyään on onneksi vireä järjestötoimintaa ja kiitos internetin, tietoa on helppo etsiä ja löytää. Vertaistukiryhmät ovat myös kullanarvoisia.

Lopuksi saatesanat: ”olen astunut ehkä isoihin saappaisiin mutta katse on suunnattu rohkeasti kohti tulevaa..”

Merja blogiin

 


kilppariblogi logo

3.8.2021 Kesä jää taakse ja syksy saapuu

Kesä on ollut ihanan lämmin, on voinut käydä uimassa ja ulkoilla, kerätty marjoja ja välillä popsittu suoraan suuhun. Jäätelö on myös tänä kesänä maistunut oikein maukkaalta.

Kesä on rauhoittumisen ja voimien keräämisen aikaa myös yhdistyksessä, alkuvuoden ja kevään touhujen jälkeen. Piti aivan muistella mitä kaikkea onkaan meille tuonut uusi toimintamalli terveyden- ja sairaanhoitajaopiskelijoiden kanssa ja myös Lapin oppilaitoksien kanssa tekemästä yhteistyöstä

Terveyden- ja sairaanhoito-opiskelijoiden saaminen meidän yhdistykselle työharjoitteluun on ollut todella suuri apu, koska toimimme vapaaehtoisten voimin. Opiskelijat ovat olleet todella innostuneita ja heidän kiinnostus kilpirauhassairauksiin on ollut varmasti myös hyödyksi heidän opinnoissaan ja tulevissa työtehtävissä. Osalla opiskelijoista joko itsellä tai jollain tutulla on kilpirauhassairaus, mutta menoa ei ole haitannut, vaikka ei ole ollut mitään yhteyksiä sairauksiin ole.

Olemme todella kiitollisia ja arvostamme heidän työtään mitä opiskelijat ovat tehneet; vetäneet vertaistukiryhmiä eri paikkakunnilla, kirjoittaneet blogia, järjestäneet tapahtumia, luentoja ruokavaliosta, stressinhallinnasta, levon merkityksestä ja niin edelleen.

Haasteita on tietenkin korona tuonut tullessaan ja vauhtiin pääsemisessä oli vaikeuksia koska ihmisiä ei voinut tavata kasvokkain joka on kuitenkin mukavampaa kuin tietokoneen ruudun kautta käyty keskustelu. Oli myös ihana kuulla opiskelijoilta, että vaikka itsellä ei ole sairautta on hyvä ymmärtää ja tietää mistä on kyse, kun lukee esim. potilaan sairauskertomusta. Myös kilpirauhaspotilaan lähipiirin tukeminen sairauden kanssa rinnalla kulkemisessa on ollut keskusteluissa mukana.

Opiskelijoilla oli hyviä ja todella tarkkaan harkittuja, innostavia tapahtumia suunnitelmissa, toivotaan että jatkossa koronatilanteen mahdollisesti sen salliessa, voimme hyödyntää heidän ideoitaan uusien tapahtumien järjestämisessä.

Syksylle onkin jo muutamia ideoita heitetty ja verkkoja vesille laskettu tämän suhteen. Kannattaa siis pysytellä kuulolla, sillä osa opiskelijoista jatkaa kanssamme harjoitteluaan myös loppuvuonna. Uusia opiskelijoitakin toki otetaan mukaan ja suunnittelemmekin näitä asioita tulevissa hallituksen kokouksissa heti syyskauden startattua.

Toivottavasti hyvä asia kiirii eteenpäin ja Lapin Kilpi ry pysyy jatkossakin elinvoimaisena yhdistyksenä joka houkuttaa mukaan niin uusia aktiivisia jäseniä ja tietenkin työharjoitteluun uusia alan opiskelijoita.

Antoisaa syksyn odotusta kaikille!

Susanna Mantere, Anne-Marie Haavikko; vertaistukivastaavat

~Mitä elämä tuokaan, kaksi totuutta pysyy. Olet vahvempi kuin luulet, etkä ole koskaan yksin.~

melissa askew tSlvoSZK77c unsplash


kilppariblogi logo PIENI

30.6.2021 Yhdistyksen rahastonhoitaja esittäytyy

Hei, olen Teija Fisk 55-vuotias paljasjalkainen rovaniemeläinen. Olen kolmen lapsen äiti ja neljän lapsenlapsen mummi. Aloitin tämän vuoden alussa Lapin Kilven rahastonhoitajana. Työskentelen taloussuunnittelijana Rovaniemen kaupungin koulutus- ja varhaiskasvatuspalveluissa. Toimin aiemmin Lapin Kilven toiminnantarkastajana ja siitä siirryin rahastonhoitajaksi. Entisten työkavereiden kautta kuulin yhdistyksestä ja tarkastuksia tehdessäni panin merkille, kuinka paljon yhdistyksessä tehdään töitä jäsenten hyväksi. 

Rahastonhoitajan tärkein tehtävä on tietenkin talouden seuranta ja ennakointi. Tehtävänäni on olla hallituksen apuna, jotta yhdistyksen toiminta-ajatusta voidaan toteuttaa jäsenten eduksi ja hyödyksi. 

Ajan riittävyys on haasteellista. Varsinkin näin alkumetreillä rahastonhoitajan tehtäviin ja yhdistyksen toimintaan perehtyminen on vienyt aikaa. Poikkeuksellisten olojen vuoksi yhdistyksen toiminta on ollut pääasiassa verkossa tapahtuvaa, enkä vielä ole osallistunut jäsenille tarkoitettuihin tapahtumiin. 

Minulle tulee hyvä mieli aina, jos olen pystynyt auttaamaan. Tehtävän loppuunsaattaminen ja asioiden valmistuminen saavat aikaan hyvän mielen.

Mukavaa kesää kaikille!

Tsemppilauseena: Oikea aika rentoutumiseen on silloin, kun sinulla ei ole aikaa siihen.

IMG 1865

 

 


kilppariblogi logo PIENI

4.6.2021 Harjoittelu Lapin Kilpi ry:ssä

190389725 4056431404473245 3685696498534707545 n

Hei,

Me olemme Teija ja Päivi, ja opiskelemme Lapin ammattikorkeakoulussa terveydenhoitajaksi (Teija) ja sairaanhoitajaksi (Päivi) nyt toista vuotta. Olemme olleet viime lokakuusta asti Lapin Kilpi ry:ssä tekemässä harjoittelua koskien sosiaali- ja terveysalan uudistuvissa toimintaympäristöissä opintojaksoa.

Tavoitteenamme harjoittelulle oli tutustua järjestön toimintaan ja ymmärtää järjestön rooli osana sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää. Minkälainen merkitys järjestöllä on yksilö tasolla, mitä jäsen saa. Minkälainen vaikutus järjestöllä on hoito- ja palveluketjuun. Tavoitteenamme oli toimia vertaistukiohjaajana sekä vetää omaa vertaistukiryhmää, saada tietoa kilpirauhassairauksista ja miten se vaikuttaa elämään.  Kummallakaan meillä ei asiasta isompaa kokemusta ollut aikaisemmin, perustieto sairaudesta löytyi, mutta ihmisten omia kokemuksia ei. Yllätyimmekin kuinka moninaisia oireita kilpirauhassairaudet voivat aiheuttaa, ja kuinka diagnoosin saaminen on voinut kestää.

Syksyllä lokakuussa meidät perehdytettiin hyvin järjestön toimintaan sekä mitä meiltä odotettiin. Aloimmekin toimimaan vertaistukiohjaajina kahdelle eri facebook-ryhmälle, joka toinen luotiin meidän omasta toiveestamme. Tämä ryhmä on nimeltään Kilppariperheet- ryhmä, jonka jäsenet ovat Rovaniemen alueelta. Kyseinen ryhmä on tarkoitettu niille perheille, joilla kilpirauhassairaus perheenjäsenessä on jo diagnosoitu ja niille, jotka vasta epäilevät sairastavansa. Mainostimme ryhmää facebookin eri ryhmissä, neuvoloissa sekä eri tapahtumissa harjoittelun aikana. Mukavasti ihmiset ryhmän löysi, ja saimmekin jäseniä ryhmään 13.  Toinen facebook ryhmä mitä olemme ohjanneet, on ollut Inarinkilpi- ryhmä, johon olemme jakaneet tietoa koskien kilpirauhassairauksia.

Meillä oli kovasti suunnitelmia syksyllä, miten harjoittelun toteutamme, mutta valitettavasti jouduimme paljon tekemään muutoksia suunnitelmiin koronan vuoksi. Kasvotusten tapahtuvia vertaistukitapaamisia ei pystytty järjestämään, vaan vertaistukitoiminta mahdollistettiin virtuaalisesti.  Jaoimme paljon tietoa kumpaankin ryhmään, sekä tietoa tulevista tapahtumista, jotka keräsivätkin hyvin väkeä mukaan osallistumaan. Erilaiset luennot ja webinaarit tuntuivat olevan suosittuja, ja ihmisiä kiinnosti kyseiset aiheet mm. kilpirauhassairauksien lääkehoito sekä kokemustarinat. Ihanaa, että teitä on, jotka jaatte oman tarinan muille. Ihmisten omat kokemukset antavat paljon ja samalla voi huomata, ettei ole yksin sairauden kanssa ja saada sitä kautta toivoa ja voimaa.

 Harjoittelu eteni kevääseen, jolloin korona rajoituksia höllennettiin ja pääsimme toteuttamaan kasvotusten vertaistukitapaamisen Ounasvaaralle ulkoillen ja makkaraa paistaen.  Harjoitteluumme kuului tapahtuman järjestäminen, ja me järjestimme Kilpirauhasviikon kunniaksi lastentapahtuman heppapuistoon. Lastentapahtumassa kävikin mukavasti perheitä leikkimässä ja samalla he saivat tietoa Lapin Kilpi ry:stä.

Harjoittelu alkaa olemaan lopussa, ja aika on kyllä mennyt siivillä. Haasteita on tuottanut korona, mutta ajan mukaisesti siirsimme tapaamiset nettiin. Tavoittiko se kaikkia, ei välttämättä, mutta mahdollisti vertaistuen saamisen sitä kautta. Toivotaan, että jatkossa kasvokkain vertaistukitapaamiset ovat taas mahdollisia.  Koimme harjoittelun olevan antoisa ja opimme paljon kilpirauhassairauksista. Toivotammekin teille kaikille ihanaa ja aurinkoista kesää! Ja haluamme kiittää teitä kaikki mahtavasta harjoittelusta =)

Terveisin

Teija & Päivi


kilppariblogi logo PIENI

26.5.2021 Harjoittelu Lapin Kilpi ry:ssä korona-aikana

Hei!

Olemme toisen vuoden terveydenhoitajaopiskelijoita Lapin Ammattikorkeakoulusta Rovaniemeltä. Aloitimme sosiaali- ja terveysalan uudistuvien toimintaympäristöjen harjoittelun syksyllä 2020 Lapin Kilvessä. Harjoittelu on nyt loppusuoralla, ja ajattelimme kirjoittaa blogitekstin ajastamme järjestössä.

Aloitimme tutustumalla järjestöön ja meidän valitsemiimme vertaistukiryhmiin, jotka olivat Ranuan ja Kemijärven ryhmät. Saimme perehdytyspäivänä kattavan infopaketin järjestöstä ja erilaisista kilpirauhassairauksista sekä niiden oireista. Ohjaajamme Satu Saari oli suuri apu järjestöön tutustumisessa ja oli aina valmiina auttamaan, ohjaamaan sekä keksimään uusia ideoita. Ja tästä olemme erittäin kiitollisia Satulle. 

Vauhtiin pääsemisessä oli aluksi vaikeuksia, sillä koronan takia emme voineet tavata ihmisiä kasvokkain eikä ryhmien jäsenet ole tottuneet käyttämään tietotekniikkaa tapaamisissa. Mainostimme kuitenkin ryhmiä Facebookissa sekä paikallislehdissä, ja toivoimme että ihmiset löytäisivät vertaistukiryhmät. 

Joulukuussa järjestimme ensimmäistä kertaa etänä virtuaalipikkujoulut Kemijärven sekä Ranuan vertaistukiryhmille, mutta harmiksemme vain yksi henkilö tuli paikalle. Kuitenkin juttua riitti ja hauskaa oli. 

Vuoden 2021 alussa olimme uutta intoa täynnä, mutta järjestöharjoittelun ohella suoritimme kolme muuta harjoittelua, jotka vaativat 40 tuntia töitä viikossa. Saimme kuitenkin järjestettyä aikaa ja kävimme esimerkiksi Kemijärvellä ja Rovaniemellä viemässä esitteitä ja Kilpi-lehtiä sairaaloihin, terveyskeskuksiin ja apteekkeihin. 

Tällä hetkellä suunnittelemme kesälle ohjaustapahtumaa sekä Ranuan apteekilla ja terveyskeskuksella käymistä. 

Toivomme kaikille aurinkoista kesää!

Terveydenhoitajaopiskelijat Hanna Vilén ja Satu Kukkala


kilppariblogi logo PIENI

3.5.2021 Olisiko teillä hetki aikaa puhua yhdistyksen rahoituksesta...?

Euroja seteleinä

Keväinen tervehdys!

Ajattelin näin kesän korvilla kurkistaa vähän siihen, miten tämä ja monet muutkin yhdistykset oikein pyörivät, siis talouden näkökulmasta.

Lapin Kilpi ry on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhdistys, jonka tarkoituksena on toimia alueellisena potilasjärjestönä, joka edistää kilpirauhassairauksien tunnettavuutta ja hoitoa sekä kilpirauhassairaiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia Lapissa.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys:

1) järjestää terveystapahtumia ja luentotilaisuuksia,

2) järjestää vertaistuki- ja keskustelutilaisuuksia sekä virkistystoimintaa,

3) harjoittaa tiedotustoimintaa,

4) toteuttaa muilla vastaavilla tavoilla tarkoitustaan alueellisena potilasjärjestönä,

5) toimii yhteistyössä keskusliittonsa kanssa,

6) voi kuulua jäsenenä sellaiseen yhteisöön, johon kuuluminen edesauttaa yhdistyksen tarkoituksen toteuttamista,

7) toimii alueellaan yhteistyössä sellaisten viranomaisten, yhteisöjen ja järjestöjen kanssa, joiden toiminta edistää yhdistyksen tarkoitusta.

Toimintansa tukemiseksi yhdistys kerää jäsenmaksuja. Lisäksi yhdistys voi ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja, hallita ja omistaa toimintaansa varten tarpeellista omaisuutta sekä toimeenpanna asianmukaisen luvan saatuaan arpajaisia ja rahankeräyksiä. Yhdistys on poliittisiin puolueisiin sitoutumaton.

Yhdistyksessämme toteutettu toiminta on viime vuosina pohjautunut hyvin pitkälti KERRO JA KUUNTELE –projektille saatuun avustukseen. Eli olemme saaneet STEA:lta (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta) hankeavustusta projektin toteuttamiseen. Hankeavustuksella on voitu palkata yksi työntekijä sekä kattaa hankkeen toimintakulut. Hanke käynnistyi vuonna 2017 ja päättyi 30.4.2021. Haimme projektille jatkoa vielä vuodelle 2021 mutta tuloksetta. Haimme STEA:lta avustusta myös uuteen hankkeeseen vuosille 2021-2024 mutta emme saaneet rahoitusta. Hankkeessa aloitettu toiminta jatkuu siis jatkossa yhdistyksen oman varauinhankinnan sekä vapaaehtoistoimijoiden turvin. Toki aiomme edelleen hakea STEA:lta avustusta, joko pysyväisluonteisemmin yleisavustuksena tai uudelleen hankeavustuksena.

Yhdistyksemme rahoitus koostuu käytännössä kokonaan jäsenmaksuista sekä kunta-avustuksista. Jäseniä Lapin Kilpi ry:llä on noin 600 ympäri Lappia. Kilpirauhassairaita tiedetään kuitenkin olevan noin 10 000 Lapin alueella, jäsenmäärän kasvattamiseen olisi siis vielä hyvinkin varaa. Jäsenmaksua perimme tällä hetkellä 25 €/vuosi/jäsen. Tuosta 25€ jäsenmaksusta Suomen kilpirauhasliittolle tilitämme 14 €/jäsen ja yhdistykselle jää itselle 11€/jäsen. Jäsenyys sisältää mm. KILPI-lehden, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa sekä alennuksia yhteistyökumppaniyrityksiltä, kuten esim. Instrumentarium, Eckerö Line, Holiday Club, Puhti, Synlab, Synsam, Healthex. Tämän lisäksi jäsenillä on mahdollisuus osallistua tuetuille lomille ja kuntoutumiskursseille, saada vertaistukea tukipuhelimessa, neuvontaa, tietoa ja tukea sekä Liiton toimiston jäsenpalveluita. Jäsenmaksuilla kustannetaan myös edunvalvonta- ja vaikuttamistyö kilpirauhas- ja lisäkilpirauhaspotilaiden hyvän hoidon puolesta. Ja vielä tämän päälle kaikki se hyvinvointia ja virkistymistä tukeva toiminta, jota me Lapissa yhdistyksemme toimesta jäsenillemme tarjoamme. Huokealla vuosimaksulla tapahtuu siis paljon. On tärkeää, että olet ja pysyt jäsenenä!

Kunta-avustuksia haemme kaikista Lapin kunnista muutaman sata euroa per kunta, sillä meillä on jäseniä jokaisessa Lapin kunnassa. Kunta-avustuksilla järjestämme hyvinvointia tukevaa ja vertaistuellista toimintaa tai tapahtumia niiden kuntien kilpirauhassairaille, joista avustus on saatu. Tänä keväänä olemme tarjonneet mm. ravinto- ja kokemusluentoja avustuksen myöntäneille kunnille. Tärkeä rahoituskanava siis tämäkin.

Yhdistyksellemme saa myös lahjoittaa rahaa, mikäli kokee toimintamme tarpeelliseksi ja tärkeäksi tai henkilöjäseneksi voi liittyä pelkästään kannatuksen vuoksi. Lisäksi on myös olemassa kannatusjäsenyys, joka yrityksille kustantaa 500€/vuodessa ja yksityisille henkilöille 200€/vuodessa. Jos kiinnostuit lahjoittamaan tai kannatusjäsenyydestä, ota yhteyttä!

Tässäpä pikainen kurkistus, mistä rahoituksemme koostuu ja mihin sitä käytetään.

Nyt toivotan kaikille aurinkoista ja mukavaa kevättä!

 

Ystävällisesti

Tanja Sälevä

Puheenjohtaja


kilppariblogi logo PIENI

21.4.2021 KERROIMME JA KUUNTELIMME...

Huhtikuun loppu alkaa olla käsillä, auroinko paistaa kauniisti ja lumi sulaa rauhallisesti, yöpakkasten ansiosta. Ehkäpä tänä vuonna ei tulvia tulekaan – toivotaan ainakin niin. Rapia kolmivuotinen työrupeamani alkaa olla finaalissa ja on tullut aika kiittää kuluneista vuosista ja hieman summata sitä, mitä vuosien aikana tehtiin KERRO JA KUUNTELE -projektissa.

Järjestimme projektirahoituksella Lapissa 42 erilaista asiantuntijatilaisuutta, sekä 99 erilaista yhdistys- ja projektiesittelyä. Tammikuussa 2021 etäyhteydellä järjestettyyn lääkäriluentoon osallistui lähes 200 henkeä ja eilisiltaiseen lääkehoitoluentoon lähes 70 henkilöä, ympäri Suomen, joten toimintamme kiinnostaa nyt myös maakuntamme ulkopuolella.

KERRO JA KUUNTELE -projektin aikana Lapin Kilpi ry:n hallituksen vapaaehtoiset kokoontuivat 41 kertaa kantaakseen vastuunsa projektin toiminnan mahdollistavia, hallinnollisia päätöksiä varten, sekä työnantajaroolinsa tähden.

Tapasimme Lapin kilpirauhassairaita Kuntakierroksella 2018 kasvokkain ja 2020 virtuaalisesti. Erilaisissa verkosto- ja muissa yhteistyökokouksissa olimme mukana 152 kertaa. Oppilaitosyhteistyötä ja opiskelijaohjausta teimme 59 kertaa. Opiskelija ohjaajat saimme järjestöharjoitteluun yhdistykselle vuoden 2020 aikana ja näiden 19 opiskelijan avulla saimme toteutettua monenlaista ohjelmaa viimeisen puolen vuoden aikana. Tulossa vielä on mm. kaksi opinnäytetyötä tulevan syksyn aikana, toinen vertaistuesta ja toinen kilpirauhassairauksien omahoitoa, josta on tulossa myös opas. Nämä tulevat hoitotyön ammattilaiset ovat nyt saaneet perusteellisen perehdytyksen kilpirauhassairauksiin ja toivottavasti se kantaa hedelmää tulevaisuudessa, heidän kohdatessaan kilpirauhaspotilaita työssänsä.

Lapin ja Länsi-Pohjan keskussairaaloissa kävimme esittelemässä toimintaamme 15 kertaa ja alueemme terveyskeskuksissa ja apteekeissa 49 kertaa. Avoimia ovia pidimme toimistollamme 10 kertaa ja asiakkaita toimistolla kävi myös muina aikoina. Erilaisiin koulutuksiin osallistuimme 26 kertaa. Järjestimme monenlaisia virkistysmahdollisuuksia jäsenillemme ja muille kilpirauhassairaille ympäri Lappia, niin teatterin, operetin kuin liikunnan ja rentoutuksen osa-alueilla.

Julkaisimme erilaisia juttuja valtakunnallisessa KILPI-lehdessä, sekä muissa lehdissä 22 kertaa. Uutiskirjeitä lähetimme 26 kappaletta ja erilaisia blogitekstejä kirjoitimme 39 kertaa. Facebook sivuillamme julkaisimme toista tuhatta julkaisua vuosien 2017–2021 aikana ja tavoitimme 74,3 tuhatta henkilöä. Facebookissa meitä seuraa 542 henkilöä. Olemme perustaneet Facebookiin virtuaalisia alueellisia- ja kohderyhmäkohtaisia vertaistukiryhmiä 24 kappaletta ja niissä on jäseninä yli 200 henkilöä. Olemme toteuttaneet etäyhteydellä Facebook Live luentoja ja alueellisiin ryhmiin erilaisia kokemus- ja ravintoluentoja, virtuaalikahveja, pikkujouluja ja lukuisia muita vertaistuellisia tapaamisia. Kokeilimme Chat toimintaa ja Pilottipuhelinta. Otimme haltuun sosiaalisen median ja Instagram tilillämme oli ”Instakaappari” 2 viikon ajan. YouTube tilillämme kuukauden jakson aikana katsottavissa ollutta lääkäriluentotallennetta käytiin katsomassa 1,8 tuhatta kertaa.

Pilotoimme yhteistyössä toisen potilasjärjestön kanssa liikunnallisia työikäisten vertaistukiryhmiä ja tapaamisia järjestettiin yhteensä 29 kertaa. Uusimpina vertaistukiryhminä ovat syksyllä 2020 perustetut Kilppariperheet ja KilppariKallet. Vertaistukiryhmät kokoontuivat kasvokkain ja virtuaalisesti satoja kertoja, ympäri Lappia, näiden vuosien aikana, erilaisten teemojen ympärillä tai vain virkistyäkseen makkaranuotiolla. Järjestimme yhteistyössä Suomen Kilpirauhasliiton kanssa Sopeutumisvalmennuskursseja ja mahdollistimme alueemme kilpirauhassairaiden omarahoitteisen osallistumisen Kilpirauhaspajoihin.

Vuonna 2019 yhdistyksen juhliessa 15 toimintavuottaan alueellisena potilasjärjestönä kokosimme yhdistyksen toiminnan yksiin kansiin ja syntyi Yhdistyksen Historiikki. Juhlassa palkitsimme Sosten (Suomen sosiaali ja terveys ry) myöntämien ansiomerkein pitkäaikaisia vapaaehtoisiamme. Samana vuonna olimme mukana valtakunnallisessa ”Kunpa siivet kantaisivat” kampanjassa ja järjestimme perhostaidenäyttelyn Rovaniemellä, Kansalaistalossa. Paljon ja monenmoista tuli siis tehtyä – toivottavasti myös sinä osallistuit näihin järjestettyihin tilaisuuksiin ja mahdollisuuksiin ja sait tietoa ja hyvinvointiasi tukevaa toimintaa.

KERRO JA KUUNTELE -projektin toiminta on tallennettuna sekä yhdistyksen nettisivuille www.lapinkilpi.com – KERRO JA KUUNTELE osiossa, sekä InnoKylässä. Molemmista löytyvät myös projektin aikana rakennetut toimintamallit ”Opiskelija harjoittelijat vertaistuen saannin mahdollistajiksi” ja ”Alueelliset ja kohderyhmäkohtaiset virtuaaliset vertaistukiryhmät”. Toimintamallit ovat vapaasti myös muiden toimijoiden hyödynnettävissä.

KERRO JA KUUNTELE -projektin rahoittaja STEA (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) on jo saanut projektin loppuraportin 31.12.2020. Vuosien aikana projektin toimia on raportoitu rahoittajalle useampia kertoja ja rahoittaja on myös suorittanut toiminnan tarkastuksen marraskuussa 2019. Rahoittajalta on haettu jatkorahoitusta ja myös kokonaan uuden hankkeen rahoitusta, niitä kuitenkaan saamatta. Ajat ovat vaikeat ja raha tiukassa, myös rahoittajan kukkarossa.

Olkaamme kuitenkin kiitollisia näistä rapiasta neljästä vuodesta, joihin meille rahoitus myönnettiin. Tuon rahoituksen turvin lisäsimme tavoitteidemme mukaisesti Lapin kilpirauhaspotilaiden ja heidän läheistensä tietämystä kilpirauhassairauksista, niiden oireista ja hoidoista.  Mahdollistimme vertaistuen saantia niin kasvokkain kuin etäyhteydellä. Pyrimme vaikuttamaan siihen, että kilpirauhaspotilaat saisivat asianmukaista hoitoa asuinpaikkakunnasta riippumatta. Lisäsimme Lapin terveydenhuollon ja alan opiskelijoiden tietämystä kilpirauhaspotilaiden kokemuksista, oireista ja hoidoista, sekä koko Lapin väestön tietoisuutta kilpirauhassairauksista, niiden oireista ja hoidosta.

Lapin Kilpi ry:n toiminta jatkuu edelleen, vaikka KERRO JA KUUNTELE -projekti on päättynyt ja yhdistys hakeekin nyt yhdistyspalkkatukikelpoista järjestöassistenttia helpottamaan hallituksen vapaaehtoistoimijoiden työtä kilpirauhaspotilaiden alueellisena edunvalvojana. Jos kiinnostuit, niin lue lisää osoitteesta www.lapinkilpi.com – ajankohtaista.

Suomen Kilpirauhasliitto juhlii tänä vuonna 25. toimintavuottaan ja jäsenistölle on luvassa monenlaista ohjelmaa, tietoa ja tukea vuoden aikana - varmista siis paikkasi tiedon lähteellä ja liity nyt jäseneksi! Liittymällä Lapin Kilpi ry:n jäseneksi saat samalla myös kaikki Suomen Kilpirauhasliiton jäsenedut. Jäsenmaksu vuonna 2021 on 25 € ja se maksetaan kalenterivuosittain. Jäsenenä olet tuomassa painoarvoa niin yhdistyksen kun myös Kilpirauhasliiton edunvalvonta- ja vaikuttamistyölle, sillä ”Mitä suurempaa joukkoa edustamme, sitä vahvemmin pystymme vaikuttamaan”.

Minun on nyt aika kiittää teitä kaikkia, kohde- ja sidosryhmien edustajia, yhteistyökumppaneita, Suomen Kilpirauhasliiton väkeä, vertaistukiryhmien ohjaajia, vapaaehtoisia, opiskelijoita ja muita toimijoita tästä antoisasta matkasta kanssanne ja suunnata katse kesään, mummihommiin ja kohti seuraavia projekteja.

Terveyttä ja Aurinkoa päiviisi toivotellen..

Satu Saari
projektikoordinaattori


-------------------
kilppariblogi logo PIENI

1.4.2021 Lapin Kilpi ry:n hallituksen jäsen ja vertaistukiasioiden vastaava 
Anne-Marie Haavikko esittäytyy

 • Kerro kuka olet ja mistä tulet, mikä on roolisi yhdistyksessä?
  Olen Anne-Marie Haavikko, syntyperäinen rovaniemeläinen. Olen Lapin Kilpi ry:n hallituksen jäsen ja vertaistukivastaava.
 • Ikä, ammatti, työpaikka, koulutus
  Ikää mittariin on kertynyt 51 vuotta, työskentelen LKS:ssä osastonsihteerinä. Koulutukseltani olen BBA eli kaupan ja hallinnon tradenomi. Perheeseeni kuuluu aviomies, esiteini poika ja virkeä cairnterrieri-koira.
 • Mikä sai sinut lähtemään mukaan yhdistyksen toimintaan?
  Lähdin mukaan yhdistyksen toimintaan ensin liittymällä jäseneksi, kun sain 2019 basedowin taudin diagnoosin ja sitä kautta minulla todettiin kilpirauhasen liikatoiminta. Oireiden tullessa päälle pahimman kerran sain tukea ensin ystävältä, joka suositteli myös yhdistykseen liittymistä vertaistuen ja lisätietojen saamiseksi.
 • Mikä sinua innostaa yhdistyksessä toimimisessa, miksi juuri tämä toiminta on kiinnostavaa?
  Olen saanut matkan varrella niin paljon vertaistukea ja ymmärrystä sairauteen liittyen, että olen sen voimalla jaksanut etsiä lisää infoa ja vaatia hoitoa sairauteni muuttuessa. Myös hallituksen ja muiden yhdistyksen vapaaehtoisten kanssa toimiminen on edesauttanut omaa jaksamista ja ehkä antanut minullekin lisää voimaa puhua tästä sairaudesta, ehkäpä toisen ihmisen auttamiseksi. Olen saanut uusia ystäviä, jotka “puhuvat samaa kieltä”, oppinut ymmärtämään omaa itseäni sairauden kautta ja ehkä myös saanut lisää pontta auttaakseni mahdollisesti muita samassa tilanteessa olevia.
 • Mitkä ovat tehtävässäsi tärkeimmät asiat, joita haluat olla edistämässä?
  Haluaisin rohkaista ihmisiä hakemaan vertaistuen kautta jaksamista omaan arkeen sairauden keskellä. Haluan myös tuoda lisää tietoa omalta osaltani kilpirauhaspotilaille mutta myös rohkaista terveydenhuollon ammattilaisia kysymään potilaalta hänen toiveistaan hoidon ja seurannan suhteen.
 • Mikä on toiminnassasi kaikkein haasteellisinta?
  Meitä vapaaehtoisesti toimivia on vähenevässä määrin, suuri ikäluokka alkaa ikääntymään. Tarvittaisiin lisää pontevia vapaaehtoisia ja lisämoottoreita tärkeän asian esilletuomiseksi.
 • Missä asioissa olet toiminnassasi kokenut onnistumisen iloa?
  Minusta on ollut mahtava tehdä yhteistyötä terveydenhuollonalan opiskelijoiden kanssa, jotka tekevät mm. harjoittelujaksoja yhdistyksessämme. Heidän paneutumisensa kilpirauhassairauksiin ja asian esille tuomiseen terveydenhuollonalan näkökulmasta on ollut palkitsevaa ja rohkaisevaa meille, koko yhdistykselle.
 • Mitä terveisiä haluaisit lähettää Kilppariblogin lukijoille?
  Haluan lähettää keväiset terveiset kaikille lukijoille; et ole yksin oman tai läheisesi kilpirauhassairauden kanssa. Ottamalla yhteyttä meihin saat lisätietoa, tukea ja tarjolla on myös virkistystoimintaa, joka varmasti auttaa sinua jaksamaan. Itse ei tarvitse kaikkea tietoa hakea ja pohtia, sitä varten on yhdistyksen hyvät tietovarastot ja -infot, myöskin vertaistukitoimintaa kannattaa seurata ja tulla mukaan vaikkapa vain aluksi seuraamaan mitä siellä touhutaan. Jokainen kokemus on tärkeä ja voi auttaa toista suuresti, kun hän kuulee tarinasi, tai puolestaan sinä saat apua. Kilpirauhassairaudet ovat moninaiset, mutta yksin niiden kanssa ei tarvitse taistella.

Anne-Marie Haavikko,
Lapin Kilpi ry:n hallituksen jäsen
vertaistukiasioiden vastaava

------------------------------

kilppariblogi logo PIENI

23.3.2021 Varapuheenjohtajana Lapin Kilpi ry:ssä

Olen sairastanut kilpirauhasen vajaatoimintaa vuodesta 1999 ja silloin en saanut mistään tietoa sairaudestani, mutta onneksi kuitenkin äitini pystyi jotain kertomaan koska hän itse myös sairastaa vajaatoimintaa. Sairaudesta aloin saamaan enemmän tietoa, kun liityin jäseneksi Lapin Kilpirauhasyhdistykseen v.2017. Yhdistyksen hallitukseen tulin 2019 syksyllä kun projektityöntekijämme Satu sai minut houkuteltua mukaan. Varapuheenjohtajan pestissä olen toiminut viime vuoden syksystä, kiitän saamastani luottamuksesta.

Nämä kuukaudet ovat olleet todella opettavaista aikaa. Paljon olen oppinut sairaudestani sekä myös muista kilpirauhassairauksista.  Ymmärrykseni Lapin Kilpi ry:n toimintaan ja vapaaehtoistyöhön on kasvanut. On ollut hienoa tutustua uusiin upeisiin ihmisiin, jotka uhraavat aikaansa tämän toiminnan ylläpitämiseen ja kehittämiseen vapaaehtoisina, kuin myös yhdistyksen mukavaan työntekijään.

Kulunut koronavuosi on yhdistyksessämme ollut samanlaista kuin muuallakin, kokouksia on pidetty verkossa ja niitä on pyritty mahdollisuuksien mukaan pitämään myös yhdistyksemme toimitiloilla Rovaniemen Kansalaistalolla (Rovakatu 23). Toimintaamme on tullut enemmän digiaikaa ja osa asiantuntijaluennoista ja tilaisuuksistamme on järjestetty seurattavaksi myös verkossa. Lisäksi meillä toimii vertaistukiryhmiä Facebookissa.

Meidän yhdistyksellämme on nyt opiskelijoita työharjoittelussa, he vetävät meidän vertaistukiryhmiämme ja olen saanut tutustua myös heihin, kun olen vertaistukivastaava Anne-Marien kanssa. Kyllä on mukavaa, kun olemme saaneet kiinnostusta myös oppilaitoksien suunnalta ja toivottavasti saamme joskus tänne Rovaniemelle kilpirauhassairaille oman sairaanhoitajan, aivan kuin on muillakin sairauksilla.

Liity jäseneksi, osallistu tapahtumiimme, kerro kehittämisideasi tai seuraa vaikka somessa! Toivottavasti tapaamme pian tapahtumissa ihan livenä!

Kevät koittaa,
valoa taas pitkän talven jälkeen.
Iloista pääsiäistä ja kesän odotusta kaikille

Susanna Mantere
Varapuheenjohtaja
Lapin kilpi ry

-------------------------------

kilppariblogi logo PIENI

19.3.2021 Kaikki hyvä loppuu aikanaan

Lapin Kilpi ry:n hallinnoima KERRO JA KUUNTELE-projekti (2017–2020) päättyi vuodenvaihteessa ja loppuraportti on annettu STEA:lle (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus). Alkuvuodesta yhdistys haki rahoitusta kokonaan uudelle kolmivuotiselle hankkeelle, mutta eilen saimme tiedon, että rahoitusta ei myönnetty. Ilman hankerahoitusta jäivät myös muut niitä hakeneet kilpirauhasyhdistykset.

Nyt on siis mietintämyssyn päähän vedon aika. Kuinka organisoimme toiminnan jälleen pyörimään vapaaehtoisten voimin? Mitkä ovat niitä osa-alueita joihin yhdistys keskittyy tulevaisuudessa? Kuinka paljon aikaa vaatii, että voimme ylläpitää niitä toimintamalleja, jotka KERRO JA KUUNTELE-projektin aikana kehitettiin?

Viime päivinä kiinnostus yhdistyksen toimintaan on selkeästi ollut nousujohteinen. Facebook kertoo, että olemme tavoittaneen 39,3 tuhatta ihmistä viimeisen 90 päivän aikana. Yhdistyksen alueellisiin virtuaalisiin vertaistukiryhmiin tulee jäsenpyyntöjä päivittäin. Tammikuussa järjestimme yhteistyössä Lapin Kesäyliopiston kanssa etäyhteydellä luennon kilpirauhasen vajaatoiminnasta, sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Saara Metson pitämänä. Luennolle osallistui yli 200 henkilöä, joista palautetta antoi 110 henkilöä. Palaute oli huikeaa ja ihmiset kannustivat meitä järjestämään tapahtumia verkossa, myös jatkossa. Tulossa onkin huhtikuun loppupuolella ”Lääkehoito ja kilpirauhanen” etäluento, jonka tulee meille pitämään farmaseutti Maija Pirttijärvi.

Haasteellinen koronavuosi on tuonut siis paitsi paljon pahaa ja vienyt meiltä nyt siis myös rahaa, myös osaltaan tuonut jotain hyvääkin. Ihmiset ovat oppineet tavoittamaan toisiaan myös etäyhteyksien kautta ja se tarjoaa meille uusia mahdollisuuksia järjestää tilaisuuksia, vähiä resursseja säästäen. Lapissa etäisyydet ovat pitkiä ja lääkärien luentomatkat, luentopalkkiot, tilavaraukset ja tarjoilut syövät ison loven yhdistyksen kassasta. Etäyhteydellä sekä vapaaehtoistyönä toteutettavat järjestelyt ja luento vievät vain murto osan kasvokkain tapahtuvan luennon kustannuksista.

Yhdistys lähettää vuosittain noin 200 jäsenkirjettä vielä kirjepostina, joten alueellamme on edelleen paljon niitä, joilla ei ole laitteita, yhteyksiä tai osaamista etäyhteydellä toimimiseen. Toivomme totisesti, että tulevaisuudessa kun koronapandemia voitetaan ja paluu kutakuinkin normaaliin tapahtuu, voisimme taas tavata heitä ja saisimme alueelliset virtuaaliset vertaistukiryhmät tapaamaan jälleen kasvokkain.

Yhdistys on hakenut- ja saanut viime vuosina systemaattisesti kunta-avustuksia Lapin kunnilta. Myönnetyillä kunta-avustuksilla on järjestetty erilaista hyvinvointia tukevaa toimintaa ja erilaisia luentoja niin livenä kuin etänäkin. Tulevina aikoina kuntien avustukset nousevat suureen merkitykseen alueellisten kilpirauhassairaiden tukemiseksi. Toivottavasti yhä useampi kunta myöntää avustusta yhdistykselle, jotta alueellinen toiminta voidaan myös jatkossa turvata. 

Uusi toimintamalli terveyden- ja sairaanhoitajaopiskelijoiden kanssa tehtävästä yhteistyöstä kehittyy koko ajan ja mahdollistaa tulevaisuudessa erilaisten tapahtumien järjestämisen opiskelija harjoittelijoiden ja vapaaehtoisten toimijoiden yhteistyössä tekemiksi – apukäsiä on siis saatu ja siitä iso kiitos lapin oppilaitoksille! Ehkä tässä kuitenkin selvitään tulevista haasteista, vaikka projektirahoitusta ei saatu – asioilla on tapana järjestyä – ennemmin tai myöhemmin.

Minun reilu kolmivuotinen työsuhteeni yhdistyksellä päättyy huhtikuun lopussa, jolloin projektin ”häntärahat” on käytetty. Kevät meillä ruukaa lapissa sujahtaa nopeasti, joten huhtikuun loppu on täällä ihan näillä näppäimillä. Seuraavien viikkojen ohjelmaan kuuluu paitsi uusien etätapahtumien järjestelemistä, Suomen Kilpirauhasliiton 25 v juhlavuoteen osallistumista erilaisten julkaisujen kautta myös osittaista toimintojen alasajoa. Projektin työkalut, erilaiset ohjelmistoihin ja käyttöoikeuksiin liittyvät tilit täytyy muuttaa yhdistyksen hallinnoitavaksi. Sopimuksia irtisanoa ja päivittää niitä yhdistyksen tuleviin tarpeisiin sopiviksi. Paljon on vielä tehtävää, ennen kuin on käsillä se päivä, jolloin se minun työrupeaman osaltani on the end.

Satanen lasissa kuitenkin loppuun asti!

Satu Saari
projektikoordinaattori

Lapin Kilpi ry

--------------------------------------------

kilppariblogi logo PIENI

21.2.2021 Valoa näkyvissä!

Lapin Kilpi ry:n vuosi on alkanut vauhdikkaasti. Heti tammikuussa kirjailtiin uutta hankehakemusta STEA:lle (sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus), jotta saataisiin jatkaa KERRO JA KUUNTELE -projektissa alkunsa saaneiden hienojen toimintamallien kehittämistä STEA-rahoituksen turvin. Päätös tästä saadaan vasta huhtikuulla, joten vielä pitää jaksaa odottaa tovi, miten käy. Tammikuussa järjestettiin myös huikean suosion saavuttanut Saara Metson etäluento kilpirauhasen vajaatoiminnasta yhteistyössä Lapin kesäyliopiston kanssa. Osallistujia oli yli kaksisataa.

Syksyllä aloittaneet opiskelijat ovat jatkaneet aktiivisesti harjoittelujaan ja seuraavaksi luvassa onkin torstaina 25.2. klo 16:30 alkaen vertaistukiryhmien tapaaminen, johon voi osallistua joko paikan päällä tai etänä, katso lisää ja ilmoittaudu www.lapinkilpi.com/Ajankohtaista. Olemme myös saaneet taas uusia opiskelijoita harjoitteluun ja heidän toiminnastaan tulette varmasti kuulemaan kevään aikana. 

Yhdistyksen hallitus on päässyt alkuvuodesta tositoimiin, kun puuhaa on ollut hankehakemuksessa, opiskelijoiden ohjaamisessa, ym. toiminnan suunnittelussa ja järjestämisessä. Onneksi meillä on aktiivinen ja osaava hallitus ja hommat hoituu yhteistuumin. Olemme myös sopineet, että kirjoittelemme jatkossa vuorotellen tätä kilppariblogia, joten pääsette tutustumaan yhdistyksemme hallituksen jäseniin vähän paremmin vuoden kuluessa.

Haluaisin tässä yhteydessä kertoa lyhyesti Suomen Kilpirauhasliiton kuulumisia, koska kuulun myös liiton hallitukseen. Yhdistyksemme on yksi liiton 15 jäsenyhdistyksestä. Liitossa vaihtui toiminnanjohtaja vuoden vaihteessa, uutena toiminnanjohtajana aloitti Mirja Hellstedt. Mirjan esittelyn voi lukea uusimmasta KILPI-lehdestä. Liitossa eletään 25-vuotis juhlavuotta ja monenlaista mukavaa tapahtuu sen teeman ympärillä. Lisäksi Liitossa on suunniteltu jäsenhuolto ja uusien jäsenten hankinta -kampanjaa yhteistyössä jäsenyhdistysten kanssa. Mekin olemme mukana siinä ja toivottavasti saamme kehitettyä jäsentoimintaamme sen tuella tänä vuonna sekä houkuteltua myös uusia jäseniä mukaan yhdistyksemme toimintaan.

Tässä sitä mennään, kohti kevättä ja valoisampaa aikaa. Toivottavasti koronaan saadaan pian rokotteet kaikille ja päästään siirtymään takaisin normaalimpaan elämään sen osalta. Pitäkäähän kaikki peukut ja varpaat pystyssä, että saisimme hankerahoituksen ja toimintamme jatkuisi yhtä aktiivisena kuin tähänkin saakka. Ja tulkaa ihmeessä mukaan virtuaalisiin vertaisryhmiimme Facebookissa, näistä tietoa löydät myös kotisivuiltamme https://www.lapinkilpi.com/index.php/vertaistukea-verkossa.

Valoisaa kevättä kaikille! Nauttikaa aurinkoisista ulkoilukeleistä :)

Tanja Sälevä

puheenjohtaja

Lapin Kilpi ry

--------------------------------------------

kilppariblogi logo PIENI

13.1.2021 ”Uusi vuosi ja uudet kujeet” sanotaan..

 – niin meilläkin, mutta emme silti kujeile – niin tai no vähän, joskus…
Kun kirjoittelen tätä blogitekstiä, kello alkaa olla puoli neljä iltapäivällä ja hämäryys alkaa laskeutua Rovaniemellä, päivä on ehkä hitusen pitempi kuin eilinen, puolivälissä tammikuuta – päivähän pitenee lähes tunnin tammikuun aikana, joten kohti valoa mennään. Pakkasmittari näyttää -30 astetta, sekin on normikeli, näin tammikuussa. Luntakin on riittävästi, eteläisessä Suomessa ilmeisesti jo hieman enemmän, viime päivien lumimyräkän vuoksi. Koronavirusta vastaan on taisteltu jo miltei vuosi ja nyt rokotteet ovat saapuneet ja kohta mekin saamme omamme – valoa näkyy siis tämänkin tunnelin päässä. Hyvää ja valoisampaa alkanutta vuotta siis Teille kaikille!

Vuodenvaihteen aika oli vauhdikasta, suunniteltiin tulevaa, uutta ja muisteltiin vanhaa ja mennyttä aikaa kun kirjoitettiin KERRO JA KUUNTELE -projektin loppuraporttia. Nyt se on tehty ja parhaillaan kirjoitellaan kokonaan uuden hankkeen rahoitushakemusta STEA:lle (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus), koska jatkorahoitushakemukseen saimme kielteisen päätöksen joulukuun alussa. Emme kuitenkaan luovuta – ”eteenpäin on elävän mieli” – sekin vanha sanonta. Nyt meidän tulisi vakuuttaa rahoittaja siitä, että Lapin kilpirauhassairaiden elämänhallinnan, elämänlaadun sekä hyvinvoinnin vahvistaminen, omahoidon tukeminen sekä kokonaisvaltaista hyvinvointia tukeva vertaistuellinen toiminta ja yleisen tiedon lisääminen, paremman hoidon toteutumiseksi on nyt se ”seuraava steppi”. Suunnitteilla on siis uusi kolmivuotinen hanke, joka pitää sisällään paljon uutta tekemistä ja konkreettisia toimia kilpirauhaspotilaiden edunvalvonnan nimissä. Hankehakemuksen jättöpäivä on 25.1.2021 ja tieto päätöksestä saataneen maaliskuussa.

Vuosi 2021 jatkuu vauhdikkaana – tammikuun lopussa meille on tarjolla vihdoin Lapin kesäyliopiston kanssa yhteistyönä toteutettuna se kauan odotettu asiantuntijalääkäri luento 28.1.2021: ”Kilpirauhasen vajaatoiminta, hoito ja hoidon seuranta – Pitääkö olla huolissaan ja mistä oireista? ” Sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Saara Metso, kertoo meille etäyhteydellä: Mitä tutkimuksia tarvitaan kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnoosiin? Mitä riskejä sisältyy siihen, että kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnostiikkaa ei tehdä suositusten mukaan? Miten kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan? Mitkä ovat yleisimmät syyt sille, ettei potilas voi hyvin kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidosta huolimatta jaa miten kilpirauhashormonihoitoa seurataan? Ilmoittaudu siis pian mukaan ja varmista paikkasi luennolta. Ilmoittautumisohjeet löydät osoitteesta www.lapinkilpi.com – ajankohtaista. Otahan seurantaan yhdistyksen nettisivut ja somekanavat ja varmista, että sähköpostiosoitteesi on ajan tasalla, niin pysyt menossa mukana! Oheisesta linkistä pääset päivittämään yhteystietosi näppärästi: https://kilpirauhasliitto.fi/jasenyys/yhteystietojen-muuttaminen/

Uutta on tapahtunut myös Suomen Kilpirauhasliitolla, joka tänä vuonna juhlii 25 vuottaan kilpirauhaspotilaiden etujärjestönä – Onnea Suomen Kilpirauhasliitto! Lue lisää Juhlavuoden ohjelmasta: https://kilpirauhasliitto.fi/juhlavuosi25/
Muutama päivä sitten jäi eläkkeelle myös liiton pitkäaikainen toiminnanjohtaja Asta Tirronen – Leppoisia eläkepäiviä Astalle ja tuhannet kiitokset yhteistyöstä ja ystävyydestä vuosien aikana! Tässä samalla toivotamme tervetulleeksi töihin myös uuden toiminnanjohtajan Mirja Hellstedtin – Onnea tulevaan Mirja!

Pakkasterveisin kotikonttorilta
Satu Saari
projektikoordinaattori

Lapin Kilpi ry

---------------------------------

kilppariblogi logo PIENI

22.12.2020 Häätyi vielä tulla kertomaan – mitä tapahtuu alkuvuodesta…

Lapin Kilpi ry:n ja KERRO JA KUUNTELE -projektin vuosi on ollut, sanoisinko, erikoinen. Alkuvuodesta järjestettiin kuumeisesti erilaisia tapahtumia kevään osalle. Oli tulossa monta lääkäriluentoa, niin Rovaniemelle, kuin Kittiläänkin. Oli tulossa +60-vuotiaille ”Hyvän mielen päivä”, oli tulossa ”Ensitietopäivä”, jonka yhteyteen oli rakennettu myös Jäsenilta. Oli tulossa ”Kilpirauhasen monet kasvot” tapahtuma yhteistyössä muiden pienten alueellisten potilasjärjestöjen kanssa. Oli tulossa vapaaehtoisten ja vertaistukiohjaajien koulutuspäivä, kunnes korona virus pandemia pyyhkäisi ylitsemme ja jouduimme perumaan kaiken. Paljon tehtyä työtä pyyhkäistiin tekemättömäksi, niin sanotusti, yhdessä yössä.

Alkoi valtakunnallinen digiloikka ja etätyön tekeminen. ”Alku aina hankalaa – lopussa kiitos seisoo” sanoo vanha sananlasku. Näin nytkin. Melko pian saimme toimintaa ja toimia siirretyksi verkkoon. Ensimmäinen live luento pidettiin jo maaliskuun loppupuolella ja huhtikuussa jatkot siihen. Yhdistyksen hallitus tarttui etätyökaluihin ja pian jo järjestimme kokouksen tehokkaasti etäyhteydellä – ja elämä jatkui.

Kevään ja kesän aikana tehtiin kovasti valmisteluja syksyllä käynnistyvän oppilaitosyhteistyötä silmällä pitäen. Valmisteltiin perehdytystä vertaistukiryhmien opiskelija ohjaajia varten. Heidän oli määrä aloitella syys- lokakuulla. Tuotettiin materiaalia heidän tarpeisiin, tehtiin harjoittelun sisältösuunnitelmia ja mietittiin etukäteen niitä asioita, joita voisi tulla esille, kun yhdistys saisi vihdoin kipeästi tarvitsemiaan ”apukäsiä”. Tavoitteemme oli varsin maltillinen, uuden edessä, kun oltiin. Ajattelimme, että saisimme ehkä kuusi opiskelijaa kiinnostumaan tarjoamistamme harjoittelumahdollisuuksista. Heitä tulikin sitten yhdistykselle Lapin ammattikorkeakoulusta kaksitoista. Eikä siinä vielä kaikki – lisäksi saimme yhden opiskelijan Lapin Yliopistolta ja vielä kolme opiskelijaa opinnäytetöitä tekemään. Lottovoitto – yhteensä 1000 tuntia ”apukäsiä” – wauu!!

Nämä terveydenhoitaja-, sairaanhoitaja- ja sosiaalialan opiskelijat perehdytettiin yhdistyksen toimintaan ja kilpirauhassairauksiin, yhteistyössä Suomen Kilpirauhasliiton ja kokemusasiantuntija Anne Rothin kanssa. Heille annettiin ”toiminnan raamit” ja heidät päästettiin ”lentoon, kuin perhoset” ja he todellakin lensivät! Toimintamme sai mahtavan uuden startin näiden opiskelijoiden ansiosta – loppuvuoteen kerettiin toteuttaa jo monenmoista ja ensi vuodelle on suunnitelmissa, vaikka ja mitä – tsekkaappa vaikka lista alla:

Ranuan ryhmä, Ranualle tulossa apteekki esittely ja infopäivä alkuvuodesta, mahdollinen tapaaminen eläinpuistossa. Ranuan virtuaaliryhmä, ryhmän markkinointi aloitettu Kuriirissa. Kemijärven virtuaaliryhmä, järjestetty Virtuaalipikkujoulu teamsilla 10.12.2020. Posion ryhmä, Posiolle tulossa apteekki esittely ja infopäivä alkuvuodesta, mahdollinen tapaaminen Pentikillä ja käynti Coronarialla. Posion virtuaaliryhmä, ryhmän markkinointi aloitettu Kuriirissa. Kittilän virtuaaliryhmä, ryhmään tehty aloituspäivitykset. Kilppariperheet ryhmän markkinointi aloitettu, tehty flayeri jakoon. Apteekki esittely pidetty Saarenkylän Apteekilla 18.12.2020. Kilppariperheet virtuaaliryhmä, ryhmään tehty aloituspäivitykset ja saatu uusia jäseniä ryhmään. Kilppariperheet ryhmä on yhteinen MLL Lapin piirin kanssa. Inarin virtuaaliryhmä, järjestetty Virtuaalikaffet teamsilla 16.12.2020. Kolarin ryhmä, järjestetty makkaranpaistotapaaminen Kolarissa 5.12.2020. Tulossa apteekkiesittely tammikuussa. Ryhmän tapaamisen tammikuussa ja helmikuussa, suunnitelmissa kokemusluento helmikuulle. Kolarin virtuaaliryhmä, ryhmää markkinoitu tapaamisessa. Pellon virtuaaliryhmä aloituspäivitykset tulossa alkuvuodesta. KilppariKallet ryhmän markkinointi aloitettu. Apteekki esittely pidetty Sampo Apteekilla 14.12.2020. KilppariKallet virtuaaliryhmä, ryhmään tehty aloituspäivitykset, muutama uusi jäsen ryhmässä. Tornio virtuaaliryhmät, aloituspäivitykset tulossa alkuvuodesta. Ylitornio virtuaaliryhmät, aloituspäivitykset tulossa alkuvuodesta. Simo virtuaaliryhmät, aloituspäivitykset tulossa alkuvuodesta. Simoon tulossa lisäksi alkuvuodesta infopäivä, jonka suunnittelu on vielä kesken. Rovaniemen ryhmä järjestetty makkaranpaistotapaaminen Rovaniemellä 10.12.2020. Tapaamiset sovittu alustavasti, tammikuu 14.1.2021 – mukaan tulossa opinnäytetyöntekijä, helmikuu 11.2.2021 – opinnäytetyöntekijän webropol kyselyn analyysi/ teamsilla, maaliskuu 11.3.2021. Rovaniemen virtuaaliryhmät, aloituspäivitykset tulossa alkuvuodesta. Utsjoen virtuaaliryhmät, aloituspäivitykset tulossa alkuvuodesta.

Ja vielä Lapin Kilpi ry:n vertaistukiryhmä kilpirauhassairaille, ryhmän opiskelija ohjaaja toimi ylläpidossa 40 tuntia luotsaten virtuaaliryhmää, avaten keskusteluja ja tehden kyselyitä, joista saimme hyvää tietoa toiminnan ja virtuaaliryhmien toiminna kehittämiseen. Joulukuun puolivälin Kilppariblogista lukemalla saat tietää hänen mietteensä harjoittelujakson lopuksi. Nyt kannattaa siis todellakin ottaa seurantaan yhdistyksen kanavat niin sosiaalisessa mediassa kuin kotisivuillammekin osoitteessa www.lapinkilpi.com Näiden edellä mainittujen lisäksi on tulossa myös se kauan odotettu lääkäriluento! ”Kilpirauhasen vajaatoiminta, hoito ja hoidon seuranta” 28.1.2021 Etäkoulutus, yhteistyössä Lapin kesäyliopiston kanssa toteutettuna. Lisätietoja tästäkin löytyy kotisivuiltamme.

Vielä ennen joulun viettoon lähtöä, kirjoitellaan yhdistyksellä KERRO JA KUUNTELE-projektin loppuraporttia ja samalla mietitään, miten toimintaa jatketaan ensi vuonna. STEA:lta joulukuun alussa saatu kielteinen rahoituspäätös vuodelle 2021 aiheuttaa yhdistyksen hallitukselle toimenpiteitä ja mietinnässä on tällä hetkellä se, että laitetaanko tammikuussa rahoitushakemus kokonaan uudelle hankkeelle? Vaikka tulevaisuus näin vuoden vaihteen lähetessä aina mietityttääkin, niin toimintaa voimme jatkaa tämän muotoisena ainakin huhtikuun loppuun saakka, joten vielä ei ”anneta periksi” vaan käymme joulun viettohon, kiitollisena tästä koronasta huolimatta loistavasti sujuneesta toimintavuodesta ja meidän avuksemme ”lennelleistä perhosista” ja suuntaamme katseemme kauas tulevaisuuteen, koska ”asioilla on tapana järjestyä”.

ja nyt, Rauhallista Joulua!

Satu Saari
projektikoordinaattori
KERRO JA KUUNTELE -projekti

kilppariblogi logo PIENI

14.12.2020 Vapaaehtoistyön/harjoittelun kuulumiset

Heippa kaikille,
Olen Juuli ja opiskelen avoimen yliopiston kautta sosiaalityön perusopintoja.

Toimijuuden tukemisen perusteet kurssille kuului  40 h vapaaehtoistyötä valitsemassaan yhdistyksessä. Yhdellä kurssin luennolla meille järjestettiin etäyhteydellä pestuumarkkinat, missä esiteltiin yhdistyksiä ympäri Lappia, jotka olivat halukkaita ottamaan opiskelijoita vapaaehtoistyöhön. Lapin Kilpi ry oli yksi näistä yhdistyksistä ja laitoinkin toiveeni päästä suorittamaan työni tänne teille. Halusin suorittaa vapaaehtoistyöni Lapin Kilpi ry:lle, sillä hyvällä ystävälläni on kilpirauhassairaus ja oli mielenkiintoista päästä oppimaan lisää kilpirauhassairauksista. Lisäksi painavana syynä oli myös vapaaehtoistyön etänä suorittaminen oman elämäntilanteen takia. Esikoispoikani syntyi 11.11.2020, joten tiesin, että synnytys tulee ajoittumaan ajanjaksolle, kun vapaaehtoistyö on parhaillaan menossa. Tietysti myös etänä suorittaminen oli tärkeässä osassa näin korona aikana.

Tavoitteeksi vapaaehtoistyölle määrittelin järjestötoimintaan / vapaaehtoistyöhön tutustumisen, yhteyden luominen kilpirauhassairaisiin Facebook vertaistuki ryhmän kautta, oppia lisää kilpirauhassairauksista ja niiden hoidosta sekä perehtyä kilpirauhassairaiden avuntarpeeseen. Lueskelinkin paljon kilpirauhassairauksiin liittyen ja minut yllätti täysin se, kuinka moninaisia oireet voivat olla henkilöstä riippuen. Teetin pienimuotoisen kyselyn myös vertaistuki ryhmään ja kyselystä tuli esille myös samainen asia. Lisäksi kyselyyni viitaten minut yllätti se, kuinka huonosti julkinen terveydenhuolto huolehtii kilpirauhassairaista ja oireiden liittäminen kilpirauhaseen voi olla pitkän matkan takana. Toivottavasti tähän saadaan tulevaisuudessa muutos ja asiaa tuodaan järjestelmällisesti myös julkisen terveydenhuollon tietoisuuteen. Koen, että nämä ovat asioita, mitä minun tulee myös sosiaalityöntekijänä ottaa huomioon. Sairaudesta riippumatta oireet voivat olla moninaisia riippuen henkilöstä ja asioita tulee katsoa laaja-alaisesti eikä vain tuijottaa esimerkiksi laboratorio tuloksia.

Mielestäni oli mukava ”postailla” Facebook ryhmään artikkeleita, sekä keskustelunaiheita. Muutamat henkilöt kommentoivatkin mukavasti postauksia, mutta tietysti olisi ollut mahtavaa, jos useammat olisivat lähteneet keskusteluun mukaan kommentoimaan ja kertomaan omia kokemuksia. Vertaistukea ei oikein saa, mikäli ihmiset eivät kerro omista kokemuksistaan ja tuntemuksistaan. Toisaalta myös ymmärrän, että jatkuva informaatiotulva ja viikoittainen kirjoittelu omasta sairaudesta voi olla myös kuormittavaa. Teettämästäni kyselystä tuli kuitenkin ilmi, että ryhmässä koettiin yhdistystoiminta hyödyllisenä ja vertaistuki tärkeänä. Vertaistuesta /yhdistystoiminnasta kuitenkin pidettiin enemmän kasvokkain tapahtuvana kuin verkossa. Mielestäni onkin mahtavaa, että tällaista yhdistystoimintaa on olemassa, missä jaetaan ajankohtaista tietoa sairaudesta ja mahdollistetaan samanlaisessa tilanteessa olevien ihmisten tapaamiset/keskustelut, olipa se sitten kasvokkain tai verkossa. Ennen opintojeni alkua en edes tiennyt kuinka tärkeäksi osaksi yhdistystoiminta monelle muodostuu.

Toivon, että Lapin Kilpi ry pysyy jatkossakin elinvoimaisena ja saa houkuteltua mukaansa uusia aktiivisia jäseniä! Oli ilo suorittaa vapaaehtoistyöni juuri teille ja suuri kiitos kaikille vertaistuki ryhmässä kommentoineille sekä postauksista tykänneille henkilöille. Pidetään peukalot pystyssä, että korona virus on pian taltutettu ja päästään ns. normaaliin arkeen ja tapaamaan toisiamme myös kasvokkain!

Toivotan kaikkea hyvää Lapin Kilpi ry:n jäsenille sekä,
ihanaa joulun odotusta ja rauhallista uutta vuotta 2021!

Juuli


kilppariblogi logo PIENI

4.12.2020 KERRO JA KUUNTELE -projektin lopun alkua…

KERRO JA KUUNTELE -projekti ei saanut jatkorahoitusta vuodelle 2021, kertoi STEA (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) viestissään eilen. Tyttären tyttäreni saa huomenna lauantaina kasteessa oman nimen ja Kolarin vertaistukiryhmän jäsenet paistavat makkaroita tapaamisessaan uimarannan laavulla, Kolarissa. Suomi viettää Itsenäisyyspäivää virtuaalisesti ylihuomenna, sunnuntaina. Elämä jatkuu, vaikka se hetken aikaa torstaina tuntuikin pysähtyvän… Mitä nyt?

KERRO JA KUUNTELE -projektissa tehdään parhaillaan kovasti töitä loppuraportin eteen. Keräämme palautetta arviointi kyselyillä. Arviointia pyydämme niin projektin toiminnan kohderyhmiltä, kuin projektin hallinnoijan edustajilta - Lapin Kilpi ry:n hallituksen jäseniltä sekä projektin ohjausryhmän jäseniltä. Kysely on lähtenyt myös yhteistyökumppaneille ja sidosryhmien edustajille ja siihen on pyydetty vastaamaan vertaistukiryhmien ohjaajia ja allekirjoittanutta.

”Sieki voisit siihen vastata, jos halvat ja arvioija sitä, mitä me olemma saanu sinun mielestäsi aikaseksi näitten vuosien aikana? Sinun ei tarvi kertoa nimeästi, riittää, että autat meitä arvioimaan sitä, miten met tässä hommassa pärjäsimmä? Mie laitan tähän alle tuon avoimen kyselylinkin, niin sitä kö klikkaat, pääset vastailemhan. Vastaamisseen menee vain muutama minnuutti – Kiitos <3” https://link.webropolsurveys.com/S/A2AB95F56A1E4929

Arvioinnissa kerätään tietoa toiminnan vaikuttavuudesta, siitä, päästiinkö projektissa niihin tavoitteisiin mitä on päätetty tavoitella ja tavoitettiinko niitä ihmisiä, joita on päätetty tavoitella. Onko siis ylipäätään tehty niitä asioita, kuin mitä on aiottu tehdä ja kuinka tehokkaasti resursseja on käytetty – siis esimerkiksi aikaa ja rahaa? Kyselyn vastauksia käytetään apuna KERRO JA KUUNTELE -projektin loppuraportin työstämiseen. Loppuraportti tulee olla rahoittajalla tämän vuoden viimeisenä päivänä. Entäpä sitten – mitä sen jälkeen tapahtuu?

Lokakuussa saimme rahoittajalta viestin, jonka mukaan ”KERRO JA KUUNTELE -projektin toimintaa voidaan jatkaa vuoden 2021 huhtikuun loppuun saakka. Koronatilanne on aiheuttanut järjestöille monia muutoksia. Voitte käyttää toimintamenoista säästyneen summan työntekijän palkkakuluihin". Eli ihan vielä vuoden vaihteessa emme lopeta, vaan ”peli jatkuu” ainakin maalis- huhtikuulle – projektirahalla. Lapin Kilpi ry:n hallitus kokoontuu vuoden viimeiseen kokoukseensa 15.12.2020 ja asialistalla on mahdollinen uusi hankehakemus. STEA avaa 10.12.2020-25.1.2021 väliseksi ajaksi verkkoasioinnissa kaikille mahdollisuuden hakea kokonaan uutta hanketta – myös meille. Yhdistyksen hallitus tekee siis päätöksen vielä ennen joulua, josko uutta hanketta haettaisiin?

Tänään vietetään vuosittaista vapaaehtoistyön päivää. Kiitos kuuluu siis myös Lapin Kilpi ry:n vapaaehtoisille, jotka pyyteettömästi jaksavat puurtaa vuosi toisensa perään, alueemme kilpirauhaspotilaiden edunvalvojina ja heidän tukenaan <3 Kiitos! KERRO JA KUUNTELE -projektin lopun alkua odotellessamme, rauhoitumme kuitenkin pikkuhiljaa joulun viettoon ja ansaittuun lepoon ja kun vuosi vaihtuu, jaksamme taas jatkaa toivon yllä pitämistä ja kamppailua paremman hoidon puolesta!

Mukavaa virtuaalista Itsenäisyyspäivää, Joulua ja Vuodenvaihdetta!
Ollaanpa taas kuulolla tammikuussa!

Satu Saari
projektikoordinaattori
KERRO JA KUUNTELE -projekti

 

kilppariblogi logo PIENI

keku logo kehykseen FB19.11.2020 Perhonen nousee vihdoin siivilleen...

Lapin Kilpi ry ja KERRO JA KUUNTELE -projekti saivat 12 Lapin ammattikorkeakoulun terveydenhoitaja ja sairaanhoitaja opiskelijaa suorittamaan 80 tunnin järjestöharjoittelua yhdistyksen, vertaistukiryhmien ohjaamiseen. Live- ja virtuaaliryhmien ohjaamisen lisäksi opiskelijat järjestävät erilaisia esittelypäiviä esimerkiksi apteekkien kanssa yhteistyössä.

Luvassa on loppuvuoden 2020 ja kevään 2021 aikana todella monipuolista ohjelmaa, niin kasvokkain tapaavissa kuin verkkovertaisryhmissä. Uusina juttuina on tulossa kaksi kohderyhmäkohtaista vertaistukiryhmää, jotka nekin sekä kasvokkain tapaavat, että virtuaaliset ryhmät. Toinen näistä on Kilppariperheet ryhmä, joka toteutetaan yhteistyössä MLL:n Rovaniemen aluetoimiston kanssa.

Toinen ryhmä on miehille suunnattu KilppariKallet ryhmä, joka aloittaa tapaamiset hieman erilaiseen tyyliin, miehille on luvassa pääasiassa ulkona tapahtuvaa toimintaa ja tukea. Suunnitteilla on kävelyretkiä, laavuilua, avanto uintia ja pilkkiretkiä. Molemmat edellä mainitut ryhmät löytyvät jo nyt Facebookista, joten pian mukaan ryhmiin – Kilppariperheet ja KilppariKallet.

Kasvotusten tapaavia ryhmiä opiskelijat tulevat ohjaamaan Ranualla, Posiolla, Kolarissa ja Rovaniemellä, sekä virtuaalisesti verkossa alueellisia ryhmiä, Ranuankilpi, Kemijärvenkilpi, Posionkilpi, Kittilänkilpi, Kolarinkilpi, Pellonkilpi, Rovaniemenkilpi, Utsjoenkilpi ja Inarinkilpi. Virtuaaliryhmiin on suunnitteilla tapaamisia virtuaalikahvittelun merkeissä teamsin välityksellä. Ensimmäiset virtuaalikaffet keitellään Inarinkilpi ryhmässä jo alta joulun 16.12.2020 klo 17–19. Ryhmissä päästään myös katselemaan erilaisia Suomen Kilpirauhasliiton Kannatin hankkeen tuottamia asiantuntija videotallenteita ja keskustelemaan niistä ohjatusti. Alueelliset virtuaaliset vertaistukiryhmät löytyvät Facebookista ja niihin suorat linkit löytyvät myös yhdistyksen kotisivuilta: www.lapinkilpi.com

Kasvotusten tapaaviin ryhmiin on nyt suunnitteilla myös monenmoista ohjelmaa, on makkaranpaisto retkeä, ravinto-, lääkehoito- ja kokemusluentoa ja paljon muuta hyvinvointia tukevaa toimintaa. Nyt kannattaa siis olla kuulolla ja hakeutua vertaistukiryhmiin niin livenä kuin virtuaalisestikin.

Lupeissa on pari kilpirauhaspotilaan tarinaa ja monta, monta Kilppariblogi tekstiä. Opiskelijat tekevät yhdistykselle nyt myös opinnäytetöitä ja niihin liittyviä kyselyitä lähetellään lähipäivinä jäsenistölle ja niitä julkaistaan myös virtuaalisissa vertaistukiryhmissä. Mielipiteelläsi on siis väliä, vastaa ja vaikuta! On kilpirauhaspotilaiden yhteinen etu, mitä monipuolisemmin kilpirauhasasioita tuodaan esille ja näkyväksi.

KERRO JA KUUNTELE -projektin perhonen nousee vihdoin siivilleen ja lähtee lentoon 
– tulevaisuuden sote ammattilaisten avulla ja heidän kanssaan <3

Satu Saari
projektikoordinaattori
KERRO JA KUUNTELE -projekti

kilppariblogi logo PIENI

29.10.2020 Todellista virtuaalista

Lapin Kilpirauhasyhdistyksen ja KERRO JA KUUNTELE-projektin syksy on ollut varsin vaihtelevaa, kuten meidän säämmekin, täällä lapissa. Ensin satoi lunta ja sitten se sulasi pois – vielä ei siis ole hiihtokelit, ainakaan luonnon lumella, ainakaan oikeasti – virtuaalisesti ehkä..?

Syksyn alkuun projektissa suunniteltiin Virtuaalinen Kuntakierros 2020, jonka tarkoituksena oli esitellä kuntakohtaisesti Lapin Kilpirauhasyhdistyksen ja projektin toimia, sekä keskustella kilpirauhasasioista Teamsin välityksellä. Kierros ei kuitenkaan ”ottanut tuulta purjeisiinsa” ja emme saaneet osallistujia innostumaan mukaan. Johtuneeko se sitten digiosaamisen- vai välineiden puutteesta? Koronaviruksen sitkeästi pysytellessä keskuudessamme, olemme pyrkineet tarjoamaan mahdollisuuksia etäosallistumiseen ja rakentaneet alueellisia virtuaalisia vertaistukiryhmiä Facebookiin, jotta vertaisuutta voitaisiin nyt tarjota edes virtuaalisesti. Suorat linkit kuntasi alueella toimiviin ryhmiin löydät nettisivuiltamme: www.lapinkilpi.com – vertaistukea verkossa.

Uuden äärellä syksyn aikana olemme olleet oppilaitosyhteistyön laajentuessa. Lapin ammattikorkeakoulun terveydenhoitaja- ja sairaanhoitaja opiskelijoiden 80 tunnin harjoittelujaksot eri yhdistyksissä alueellamme, antavat meille kovasti kaivattua lisäresurssia vertaistukiryhmien ohjaamiseen. Lapin Kilpirauhasyhdistyksen toiminnasta kiinnostui 12 opiskelijaa ja he osallistuivat info- ja perehdytystilaisuuteen lokakuun puolivälissä. Opiskelija harjoittelijoiden kanssa on tarkoitus suunnitella ja toteuttaa toimintamalli, jossa opiskelijat ohjaisivat alueellisia vertaistukiryhmiä, niin kasvokkain kuin virtuaalisestikin. Suunnitelmissa on myös pilotoida erilaisia kohderyhmä kohtaisia vertaistukiryhmiä, kuten esimerkiksi ”liikatoimintaäitien ryhmä”, yhteistyössä Mannerheimin lastensuojeluliiton Rovaniemen yhdistyksen kanssa.  Toteutukseen on vielä matkaa, mutta suunnitelmien death line on lokakuun lopussa, joten pian saamme tietää, mitä tuleman pitää.

Lapin Kilpirauhasyhdistys on saanut syksyn aikana sovittua myös kaksi opinnäytetyön aloitusta. Toinen opinnäytetöistä koskee vertaistukea ja toinen vajaatoiminnan lääkehoitoa. Jälkimmäisestä on suunnitelmissa toteuttaa myös ”potilaan tietopaketti”. Opinnäytetyöt valmistunevat syksyllä 2021.

Lapin Kilpirauhasyhdistys päätti syksyllä hakea KERRO JA KUUNTELE-projektille jatkorahoitusta STEA:lta (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus). ”Vuonna 2021 STEA- avustuksissa painotetaan erityisesti järjestöjen yhteistyön vahvistamista julkisen ja yksityisen sektorin kanssa, jotta kansalaisten osallistumismahdollisuudet ja järjestöjen mahdollistama toiminta hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi ja ongelmia kohdanneiden auttamiseksi huomioitaisiin mahdollisimman hyvin uusissa rakenteissa” (www.stea.fi-avustukset). Mikäli jatkorahoitus myönnetään, tulee toiminnan keskiössä olemaan vuonna 2021 etävastaanottotoiminnan pilotointi ja mallintaminen. Etävastaanottoa koordinoimaan tarvitaan hoitajaresurssia ja projektissa pilotoidaan kilpirauhashoitajatoimintaa.Projektissa jo aiemmin luotu, kilpirauhasoireiden seurantaan tarkoitettu lomake, tehdään applikaatioksi, jonka keräämää tietoa lääkäri voi hyödyntää etävastaanoton yhteydessä. Etävastaanotto- ja kilpirauhashoitaja takaavat kilpirauhaspotilaiden mutkattoman hoitoon pääsyn- ja seurannan Lapissa tulevaisuudessa. Päätöksen rahoituksesta saamme joulukuun alkupuoliskolla.

Lapin Kilpirauhasyhdistys haki projektirahoitusta KERRO JA KUUNTELE -projektille ensimmäisen kerran 31.5.2016 ja työnantajarooliin yhdistys alkoi huhtikuussa 2017, jolloin KERRO JA KUUNTELE -projekti 2017–2019 käynnistyi. Projektille haettiin jatkorahoitusta vuodelle 2020. STEA totesi 5.12.2019 antamassaan jatkorahoituspäätöksessä seuraavaa: ”Toiminta on STEAn strategian mukaista. Yksi toimintavuosi kolmivuotisen hankkeen jatkamiseksi on perusteltu, jotta kehitetyt toimintamallit saadaan juurrutettua alueelle”. Alkuperäisen projektihakemuksen mukaan nyt on loppuraportoinnin aika, vaikka jatkoa olemmekin hakeneet.

Loppuraportissa raportoidaan vain kerättyä ja todennettavissa olevaa tietoa. Projektin tulokset, vaikutukset, toiminta ja kehittämistarpeet tulee kuvata mahdollisimman konkreettisesti. Tavoitettiinko kohderyhmä? Arvioidaan sitä, kuinka hyvin projekti tavoitti kohderyhmänsä ja raportoidaan myös se mitkä tekijät vaikuttivat siihen, että asetetut tavoitteet saavutettiin tai ne jäivät saavuttamatta? Nyt on siis arvioinnin ja raportoinnin aika.

Lapin Kilpirauhasyhdistys ja KERRO JA KUUNTELE -projekti elävät nyt siis jännittäviä aikoja – toisaalla teemme loppuraporttia ja kokoonnumme ”Ajatuspajaan” arviointi asioiden äärelle ja toisaalla suunnittelemme tulevaa, jos jatkorahoitus varmistuu. Saimme kuitenkin STEA:lta hiljattain viestin, jonka mukaan, KERRO JA KUUNTELE -projektin toimintaa voidaan jatkaa vuoden 2021 huhtikuun loppuun saakka. STEA toteaa viestissään: "Koronatilanne on aiheuttanut järjestöille monia muutoksia. Voitte käyttää toimintamenoista säästyneen summan työntekijän palkkakuluihin". Rahoittajan luvalla jatkamme siis projektin toimintaa joka tapauksessa ensi keväälle saakka.

Vaikka lumi ei vielä maassa olekaan, täällä Napapiirillä, Joulupukin naapurissa olevassa kotikonttorissa tehdään kiltisti töitä ja kyllä täällä jo ikkunan takaa voi nähdä tontun kurkkivan ja eipä aikaakaan, kun Joulupukki jo lähtee liikkeelle – hänkin tänä vuonna virtuaalisesti…

Satu Saari
projektikoordinaattori
KERRO JA KUUNTELE -projekti

kilppariblogi logo PIENI

1.10. 2020 Päivän sana – ”Saavutettavuus”

On tullut kuluneeksi puoli vuotta siitä, kun koronavirus mullisti maailman ja rantautui myös meille tänne Lappiin. Tämä puolivuosinen on ollut mullistava monessakin mielessä - muuttunut työelämä, muuttuneet toimintamallit, muuttuneet tavat tavata toisia ihmisiä, muuttuneet tavat käydä kaupassa ja kylässä. Tuntuu, että kaikki on muuttunut – elämme muuttuneessa maailmassa, jossa toistelemme toisillemme, että tämä on ”uusi normaali”. Kuinka me sitten saavutamme toisemme tässä uudessa normaalissa, nyt ja tulevaisuudessa?

KERRO JA KUUNTELE -projektin suunnitelmassa oli  tälle vuodelle kirjattu yhteistyön kehittäminen terveydenhuollon kanssa. Koronaviruksen takia, olosuhteiden pakosta jouduimme luopumaan yhteistyön mallintamisesta erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon kanssa ja keskittymään etäyhteyksien välityksellä toimimiseen, kaiken toiminnan osa-alueilla. Emme siis saavuttaneet terveydenhuoltoa suunnitellusti. Jouduimme miettimään myös, kuinka saavuttaisimme kohderyhmämme – Lapin kilpirauhassairaat?

Tämä vuosi on osoittanut meille digiloikan jälkeen, että etäyhteyksien kautta voimme kuitenkin saavuttaa edes osan kohderyhmästämme ja tarjota alueemme kilpirauhassairaille etäyhteyksiä hyödyntäen monipuolista ohjelmaa ja tietoa. Koronavuoden aikana olemme oivaltaneet, että juuri näiden etäyhteysmahdollisuuksien tarjoaminen ja kehittäminen on tarpeellista meillä pitkien välimatkojen Lapissa. Emme kuitenkaan saa unohtaa, että digiosaamisen kehittäminen ja digituki on tärkeää ja että vielä on ihmisiä, jotka elävät digiasioiden saavuttamattomissa. Kuinka heidät siis saavutettaisiin?

Syksyn aikana olemme pyrkineet saavuttamaan terveydenhuollon opiskelijoita, sekä harjoitteluun Lapin Kilpirauhasyhdistykselle, että opinnäytetöitä tekemään. Ylpeänä voimmekin kertoa, että opiskelijat olemme saavuttaneet! Meille ilmoittautui syyskuun puolivälissä verkossa pidettyjen Pestuumarkkinoiden kautta 12 Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijaa ja yksi Lapin yliopiston opiskelija. Opiskelijat harjoittelevat yhdistyksellä vertaistuen piirissä yhteensä 1000 tuntia. Huikeaa!! Olemme saavuttaneet myös kolme innokasta opinnäytetyön tekijää. Alustavan suunnitelman mukaan lupeissa on siis lähitulevaisuudessa opinnäytteitä sekä vertaistukiryhmä toiminnasta, että  lääkehoidosta.

Yhdistyksen kevät- ja syyskokoukset pidettiin viikko sitten Kemissä. Samalla palkittiin yhdistyksen aktiivisia vapaaehtoisia SOSTE Ry:n pronssisella ansiomerkillä. Huomionosoitukset luovutettiin pitkään toimineille hallituksen sihteerille, sekä kahdelle vertaistukiryhmän ohjaajalle. Yhdistyksellä on parisen kymmentä vapaaehtoista, jotka ovat pyyteettömästi saavutettavissa, kun tarvetta on – kiitos heille siitä!

Tulevaisuudessakin tekemistä olisi paljon näissä kilpirauhasasioissa, eikä vapaaehtoisten työpanos siihen enää yksin riitä ja siksi toivommekin, että KERRO JA KUUNTELE -projektin jatkorahoitushakemus saavuttaisi STEA:n (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) ja he näkisivät kilpirauhassairaiden edunvalvonnan ja tuen tarpeen myös jatkossa täällä Lapissa. Avustushakemus on nyt siis lähetetty ja joulukuun alussa saamme tietää, saammeko kenties lähitulevaisuudessa avustuksen turvin rakennettua kotisivumme saavutettaviksi osoitteessa www.lapinkilpi.com

Toistaiseksi saavutettavissanne

Satu Saari
projektikoordinaattori
KERRO JA KUUNTELE -projekti

kilppariblogi logo PIENI
18.8.2020 Ollappa lasipallo ja taito ennustaa…

Ilmat ovat jo viilenneet ja syksy saapunut – Enontekiöllä on satanut jo lunta. Siihen ei täällä Lapissa tarvitse lasipalloa, että osaa ennustaa talven tulon, mutta siihen lasipalloa sen sijaan tarvitsisi, että osaisi ennustaa miten tämä maailman meno muuttuu syksyn ja alkutalven aikana, kun koronaviruksen toinen aalto lähenee.

Lapin Kilpirauhasyhdistys ry ja KERRO JA KUUNTELE -projekti ovat alkusyksyn aikana suunnanneet enenevissä määrin huomiota siihen, että etäyhteyksiä ja etäyhteydenpitoa täytyy tässä tilanteessa kehittää ja alkaa tarjota jäsenille ja kaikille maakuntamme kilpirauhassairaille, muuta vaihtoehtoa meillä ei nyt ole. Katse tulevaisuuteen lasipallolla tai ilman – ”Maailma muuttuu Eskoseni” ja yhteydenpito ja yhteydenpitovälineet kehittyvät koko ajan huimaa vauhtia. Hyvä niin, sillä me jos kuka tiedämme täällä pitkien etäisyyksien Lapissa, että kyllä elämää kovasti helpottaa se, ettei aina tulevaisuudessa tarvitse olla ”livenä” paikalla – kunhan saamme yhteydet, pelivälineet ja osaamisen kuntoon!

Olemme päätyneet perustamaan lisää Facebookin alueellisia virtuaalisia vertaistukiryhmiä ja nyt niitä löytyy jo joka kunnasta oma. Lisätietoa näistä ryhmistä löytyy yhdistyksen kotisivuilta: www.lapinkilpi.com Olemme hankkineet myös  kuusi Tabletti tietokonetta, jotka menevät käyttöön vertaistukiryhmien tarpeisiin maakuntaan, syksyn aikana.

Tänä syksynä perinteinen Kuntakierros2020 tehdään myös virtuaalisena. Olemme hankkineet lisenssin Teams kokousohjelmaan niin, että mukaan mahtuu 250 henkilöä, joko tietokoneella tai puhelimitse. Virtuaalinen Kuntakierros2020 aikataulun, ohjelman ja ilmoittautumisohjeet löytyvät kotisivuiltamme. Tuleppa sieki mukkaan, niin opettelemma yhessä, miten niitä etäyhteyksiä käytetään! Koulutustakin digiasioihin on tarjolla syksyn aikana – vielä kerkeää ilmoittautua mukaan digikaverivalmennukseen, kun heti menee ilmoittautumaan ja se osoite oli se www.lapinkilpi.com

Sääntömääräiset vuosikokoukset pidetään tänä syksynä yhteen putkeen, poikkeusolosuhteitten vuoksi. Kevätkokous jäi pitämättä tuon edellä mainitun viruksen vuoksi ja nyt 26.9.2020 lauantaina olemme Kemissä kokoustamassa – koko päivän. Kokouksissa käsitellään sääntömääräiset aisat, mutta myös johtosääntö- ja sääntömuutosasioita sekä keskustellaan siitä, josko vuosikokouksiinkin voisi jatkossa osallistua etäyhteydellä?

KERRO JA KUUNTELE -projekti päättynee pikkuhiljaa vuodenvaihteessa ja tulevaisuutta silmällä pitäen on projektissa suunniteltu ja työstetty toimintamalleja, jotka tukisivat ja helpottaisivat vapaaehtoisten työtaakkaa tulevaisuudessa ja mahdollistaisivat kilpirauhassairaiden vertaistuen saannin ja hyvinvoinnin tukemisen myös jatkossa täällä Lapissa. Suurta roolia niissä suunnitelmissa näyttelee yhteistyö koulumaailman ja tulevaisuuden terveysalan ammattilaisten kanssa.

Mutta ollappa tosiaan se lasipallo ja taito ennustaa, niin osaisin heti kertoa, kuinka meidän tässä käy. Kovasti kuitenkin toivon, että Lapin Kilpirauhasyhdistyksellä vapaaehtoisia toimijoita riittäisi ja että vapaaehtoisilla olisi mahdollisuus ja että he voisivat ja jaksaisivat tarjota vertaistukea ja jakaa tietoa kilpirauhassairauksista edelleen täällä Lapissa, sillä se on tärkeää ja merkityksellistä työtä!

Etätapaamisiin!

Satu Saari
projektikoordinaattori
KERRO JA KUUNTELE -projekti

kilppariblogi logo PIENI

5.6.2020 Viisitoista päivää juhannukseen

Yötön yö on saapunut Lappiin – 15 päivää juhannukseen ja kolmisen viikkoa kesäloman alkuun. Ihmisen parasta aikaa – kesä <3 Kuluvan vuoden ensimmäinen puolisko on ollut ihan poikkeuksellinen meillä täällä lapissa. Lunta on ollut riittämiin, koronavirus ajoi meidät erilleen toisistamme ja tulvat yrittivät huuhtoa tienoomme. Toivottavasti kesä on aurinkoinen ja jokainen saisi edes hetken hengähtää tästä poikkeusolosuhteiden arjesta.

KERRO JA KUUNTELE -projektin arkeen kuuluu nyt kiivas toimintamallien rakentaminen ja niiden juurruttaminen maakunnan alueella. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA, joka on toiminut projektin rahoittajana, ilmoitti toukokuussa, että vuoden 2021 avustushakemusmenettelyä ei avattaisi – ei meille, eikä muille. Tämä tarkoittaa siis sitä, että projekti loppuu tämän vuoden lopussa, alkuperäisen suunnitelman mukaisesti ja pysyvän toiminta-avustuksen saaminen työntekijän palkka- ja tapahtumien järjestämiskuluja varten tulevina vuosina, on tällä hetkellä iso kysymysmerkki – mutta niin kauan, kun on elämää, on kuitenkin toivoa!

Suoritin osittaisen korona-exitin 70 karantteenipäivän jälkeen ja nyt on toimistotyöskentelyä takana jo viikko. Pikkuhiljaa on aika alkaa suunnitella syksyä ja muutamia tapahtumia on jo lupeissa ja vertaistukiryhmien tapaamisia sovittuna. Seuraamme kuitenkin tilannetta ja jos tilanne niin vaatii, peruutamme ”kasvotusten tapaamiset” viranomaisten ohjeiden mukaisesti ja siirrämme ne etäyhteydellä toteutettavaksi – aika näyttää – mutta nythän meillä on olemassa jo useita alueellisia virtuaalisia vertaistukiryhmiä, joihin tapaamiset on näppärä järjestää tarvittaessa.

Onneksi olemme saaneet Suomen kilpirauhasliitolta paljon erilaista materiaalia kilpirauhassairauksiin liittyen, tämän poikkeuksellisen kevään aikana. Huhtikuun lopussa ilmestynyt KILPI-lehti oli tosipaksu tietopaketti ja viime viikolla vietetyn Maailman kilpirauhasviikon aikana saimme katsella älylaitteiltamme monenlaista Kannatin hankkeen tuottamaa materiaalia, teemalla äiti ja lapsi.

Kun nyt kirjoitan tätä blogitekstiä, mietin tässä samalla, että pian on aika kirjoittaa myös uutiskirje vertaistukiryhmien ohjaajille – tietoa tulevasta syksystä, käytännön korona turvallisuusohjeita viranomaisilta, syyskokousasiaa ja paljon muuta. Tuota tietoa tai pikemminkin tietopakettia vertaistukiryhmien ohjaajille kerään parhaillaan yhdistyksen kotisivuille osioon ”vertaistukiohjaaja”. Kotisivullemme on hiljattain tullut toinenkin uusi osio ”LapinKILPIUUTISET” – sähköiset infokirjeet niin ammattilaisten kuin kilpirauhassairaidenkin tiedontarpeisiin kerättyinä. Käyppä sieki kattomassa osoitteessa www.lapinkilpi.com

Mietin myös, että toivottavasti saan yhdistyksen jäsenistöltä paljon vastauksia kyselyyn, jonka tarkoituksena on kerätä kilpirauhassairaiden kokemuksia läheisten suhtautumisesta kilpirauhassairauteen. Tarkoituksena on tehdä kokemuksia apua käyttäen, esite kilpirauhassairauksista läheisille. Lapin Kilpirauhasyhdistyksen puheenjohtaja kertoo asiasta lisää pian Puheenjohtajakirjeessään – joka sekin on ensimmäinen lajissan.

Ei maar, nyt minun häätyy lopettaa – koska kohta alkaa Teamsilla pidettävät Järjestötreffit – palaveri, jonka aiheena on tänään perjantaina ”Hyvät käytännöt” – yhteistyötä järjestöjen kesken parhaimmillaan – vaihdetaan tietoa ja ajatuksia siitä, miten itse kukin tavoittaa kohderyhmän tai miten järjestää tapahtumia – kuinka menemme tästä eteenpäin? ”Jos yksi keksii pyörän – ei kaikkien tarvitse sitä keksiä uudelleen”.

Ollaanpa kuulolla – kunnes jälleen tapaamme!

Satu Saari
projektikoordinaattori
KERRO JA KUUNTELE -projekti

 

kilppariblogi logo PIENI

5.5.2020 Viitenä kuutena keväinen päivä

Päivä 52. On kulunut jo toista kuukautta siitä, kun siirryimme karanteeniin ja etäyhteyksien päähän. Kevät on edennyt säiden osalta miltei suunnitellusti – sataa ja paistaa ja päinvastoin. Vesistöt alkavat pikkuhiljaa luoda jäitään ja me rannalla olijat mietimme tulvan mahdollisuutta. Se on suuri uhka nyt, kun lapissa on ennätyksellinen määrä lunta.

Kotikonttorilla työpäivät sujuvat nyt jo rutiinilla, maaliskuisen digiloikan jälkeen. Erilaiset palaverit ja kokoukset hoidetaan nyt Teamsia apuna käyttäen. Lapin Kilpirauhasyhdistyksen hallituskin kokoontui viime viikolla etäyhteyksin ja ihan hyvin kokous saatiin pidettyä, vaikka hieman uusia kokoustekniikoita täytyykin hioa ja lisätekniikkaa hankkia, mutta asiat tulivat hoidetuksi ja se on pääasia. Pohdimme kokouksessa KERRO JA KUUNTELE -projektin toimia näin poikkeusolosuhteissa, sekä valmistelimme yhdistyksen johtosääntöä ja sääntömuutosasiaa. Yhdistyksen hallitus on valmistellut sääntöuudistuksen esitettäväksi vuosikokoukselle, viimeistään syksyllä. Kevätkokoushan siirtyi nyt pidettäväksi syyskokouksen yhteydessä. Yhtenä uudistuksena sääntöihin hallitus ehdottaa etäosallistumismahdollisuutta ja se on järkevää, näin poikkeusolosuhteissa, mutta myös normaalioloissa, meillä täällä pitkien etäisyyksien lapissa. Pohdimme tietysti myös riskien hallintaa ja tätä riskiä nimeltä ”korona” ja sitä, miten se toimintaamme on vaikuttanut ja miten hallitsisimme tilanteen mahdollisimman hyvin ja järkevästi.

Etäyhteyksillä hoituvat nyt näppärästi erilaiset yhteistyöryhmien kokoukset ja koulutukset. Uusia käytäntöjä ja toimintamalleja kehitetään koko ajan. Olen osallistunut Rovaniemen Kansalaistalon talotoimikunnan kokouksiin, koska talo ja toimitilat ovat olemassa, vaikka olenkin nyt kotikonttorilla. Talon asioita ja tulevaisuuteen liittyviä suunnitelmia ja toimia viedään nyt eteenpäin – verkossa. Olen osallistunut erilaisten verkostojen kokouksiin – verkossa. Tulevaa oppilaitosyhteistyötä on suunniteltu ja viety eteenpäin – verkossa. Kokemustoimijoiden markkinointia ja yhdistysten viestintään liittyvää yhteistyötä on suunniteltu - verkossa. Olemme osallistuneet myös erilaisiin Webinaareihin, joissa koulutuksen aiheet ovat liittyneet jollakin tavoin yhdistyksen toimintaan tai sen kehittämiseen.

Digiosaaminen on viime aikoina noussut arvoon arvaamattomaan. Meidän on ollut jokseenkin pakko hyväksyä se tosiasia, että tuijotamme ruudusta niin lastenlapsiemme elämää, kuin suosikki artistejammekin. Monen suomalaisen arkeen kuuluu nyt tavalla tai toisella verkko, halusimmepa me sitä tai emme. Digiosaamisen tukea pyritään nyt kehittämään monella eri tavalla. Lapin Kilpirauhasyhdistys osallistuu omalta osaltaan digikaverivalmennuksen koulutuksen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Syksyn koulutuksessa, joka toteutetaan etäyhteydellä, on tarkoitus kouluttaa eri järjestöihin digiosaajia, jotka sitten omalla alueellaan osaavat olla kaverina – neuvoa ja opastaa niitä, jotka eivät vielä ole varmoja osaamisestaan. Osallistumme myös valtakunnalliseen Digituen kamppanjaviikkoon toukokuun alussa, jakamalla tietoa siitä, mistä digitaalista tietoa ja erilaisia digitalisia osallistumismahdollisuuksia löytyy.

Huhtikuussa kokeilimme Facebook LIVE lähetystä, jossa kokemustoimija, kirjailija Anne Roth kertoi oman tarinansa kilpirauhaspotilaana. Live lähetykset on nyt yksi varteenotettava vaihtoehto tiedon välittämisen väylänä. Huomasin myös, että Pohjois-Suomen Syöpäyhdistys oli aloittanut vertaistuki-iltojen pitämisen Teamsin välityksellä – hienoa!! Ehkä lainaamme heidän ideaansa – eihän pyörää tarvitse keksiä uudelleen – oppia voi ottaa toisten tekemisistä ja miettiä mikä niistä sopii myös meille ja sitten vain tuumasta toimeen ja kokeilemaan! Näitä hyviä käytäntöjä ja erilaisia ideoita siitä, miten voidaan näissä poikkeusoloissa toimia, keskustelemme nyt myös viikoittain Suomen Kilpirauhasliiton toimijoiden kanssa yhteisellä ”kahvipaussi” Teams palaverilla – tämä on varmasti yksi uusi toimintamalli, joka on tullut jäädäkseen myös poikkeusolosuhteiden jälkeenkin.

Eilen illalla maamme hallitus tiedotustilaisuudessaan kevensi hieman rajoitteita ja lupeissa olisi järjestää kesäkuun alusta alkaen jo maksimissaan 50 henkilön tilaisuuksia. Syksyä täytyy alkaa suunnitella, josko kokoontuminen silloin on mahdollista ja turvallista. Tänään istuessani täällä kotikonttorilla koko päivän, ikkunan edessä, olen pannut merkille, että ”viitenä kuutena keväinen päivä” – välillä paistaa aurinko ja sitten sataa vettä, hanki hiljalleen hupenee – toivottavasti yöllä on pakkasta!

Päivä kerrallaan kohti kesää – opetellaan uutta yhdessä!

Satu Saari
projektikoordinaattori
KERRO JA KUUNTELE -projekti

 

kilppariblogi logo PIENI

26.3.2020 Viestimisen haasteita etäaikana

Lapin Kilpirauhasyhdistyksen ja KERRO JA KUUNTELE -projektin tehtävänä on edistää kilpirauhassairauksien tunnettavuutta, hoitoa sekä kilpirauhassairaiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia Lapissa.

Tätä tehtävää yritämme parhaamme mukaan toteuttaa myös näissä vallitsevissa poikkeusolosuhteissa. Tällä hetkellä ainoana vaihtoehtonamme on välittää tietoa etäyhteyksiä hyödyntäen ja kuumeisesti mietimme koko ajan uusia toimintamalleja - miten tavoittaisimme kohderyhmiämme näin etänä? Iloisia olemme tänään kuitenkin siitä, että meitä Facebookissa seuraa jo yli 400 henkilöä  kiitos siitä ja pysykää kanavillamme 

Etäyhteydellä meillä on tarjota teille seuraavaa: Lapin Kilpirauhasyhdistys ry ja KERRO JA KUUNTELE -projekti järjestävät Facebook LIVE -luennon ”Minun tarinani” Anne Roth, kokemusasiantuntija 22.4.2020 klo 18.00 – 19.30. Live luento on ensimmäinen yhdistyksen järjestämä julkinen Live tilaisuus ja keräämme palautetta sivullamme tilaisuuden jälkeen. Mukaan pääset oheisesta linkistä https://www.facebook.com/lapinkilpirauhasyhdistys/

Lapin Kilpirauhasyhdistys ry ja KERRO JA KUUNTELE -projekti yrittävät nyt tukea ja kehittää alueellista vertaistuen saantia kilpirauhassairaille – etäyhteyksillä.  Vallitsevat poikkeusolosuhteet ajavat meitä kehittämään vauhdilla erilaisia etäyhteydenpitoon tarkoitettuja toimintamalleja. Lapin Kilpirauhasyhdistyksen ensimmäinen virtuaalinen vertaistukiryhmä Facebookiin perustettiin jo heinäkuussa 2018 ja tänä päivänä siellä on 107 jäsentä ympäri Lappia. Alkuvuodesta 2020 perustettiin puolestaan ensimmäinen alueellinen virtuaalinen vertaistukiryhmä Inarinkilpi ja se sai maaliskuussa seurakseen Kolarinkilpi - ja Tornionkilpi ryhmät ja ryhmien perustaminen jatkuu. Ryhmät löydät Facebookista hauilla Lapin Kilpirauhasyhdistys ry:n vertaistukiryhmä kilpirauhassairaille, Inarinkilpi, Kolarinkilpi ja Tornionkilpi. Tervetuloa mukaan!

Lapissa on 10 000 diagnosoitua kilpirauhassairasta, (Kela & Fimea tilastotieto) joista jäseniämme on rapiat 600 henkeä. Läheskään kaikilla jäsenillämme ei ole mahdollisuutta seurata viestintäämme täällä Internetissä tai sosiaalisessa mediassa. Syynä siihen on sekä tarvittavien älylaitteiden - tai digiosaamisen puuttuminen. Näiden ihmisten tavoittaminen on nyt äärimmäisen haasteellista.

Onneksi Suomen Kilpirauhasliitto tarjoaa vertaistukea myös puhelimitse arkitorstaisin klo 18–21. Neuvontaa ja ohjausta on saatavilla sekä puhelimitse että sähköpostitse. Puhelinajat ovat tiistaisin klo 15-17 ja keskiviikkoisin klo 11-13. Lue lisää: https://kilpirauhasliitto.fi/jasenyys/tukea-ja-ohjausta/

Suomen Kilpirauhasliitto ja Kannatin hanke tuottaa myös erilaisia videotallenteita kilpirauhassairauksista sekä muita mahdollisuuksia vertaistuen saamiseksi verkossa. Jos et ole vielä käynyt tutustumassa näihin mahdollisuuksiin - tee se nyt oheisen linkin kautta!

https://kilpirauhasliitto.fi/vertaist…/vertaistuki-verkossa/

Sinä, joka mietit vielä jäseneksi ryhtymistä - tee se nyt oheisen linkin kautta! Jäsenyydellä saat monta hyvää etua ja olet omalta osaltasi vaikuttamassa siihen, että tulemme kuulluksi myös poikkeusolosuhteiden päättymisen jälkeenkin! https://kilpirauhasliitto.fi/jasenyys/

Toimintaamme voi myös tukea - Lue lisää oheisesta linkistä!
http://www.lapinkilpi.com/index.php/tue-toimintaamme

Elämme nyt siis poikkeusolosuhteissa ja se asettaa meidät uudenlaisten haasteiden eteen. Toiminnan uudelleen organisointiin ja uusien toimintamallien oppimiseen, yhdessä tekemiseen ja yhdessä selviämiseen. Elämään tässä hetkessä ja suuntaamaan katsetta tulevaisuuteen – yhdessä!

Kiitos sinulle, että luet, seuraat,
peukutat ja jaat julkaisujamme -
näin välität viestiämme eteenpäin
 <3 

Satu Saari
projektikoordinaattori
KERRO JA KUUNTELE -projekti

 

kilppariblogi logo PIENI

17.3.2020 Poikkeusolosuhteita ja etätyöskentelyä

Lunta satelee hiljalleen Rovaniemellä. ”Uusi lumi on vanhan surma” sanotaan. Hiljalleen hiljenee myös kaupunki, kylätiet ja tienoot. Tapahtumat ja kokoontumiset perutaan – koronavirus on saapunut.

Viime viikolla aloimme yhdistyksellä jo hieman ennakoida tulossa olevaa tilannetta ja silloisten suositusten mukaan päädyimme rajoittamaan ja karsimaan hieman toimintaamme - riskiryhmien suojelemiseksi. Torstaina pidettiin vielä valtakunnallinen Lääkehoidonpäivän tapahtuma, mutta tapahtuman aikana alkoi jo saapua tietoa ja viestejä eri yhteistyökumppaneilta ja muilta tahoilta tapahtumien ja tilaisuuksien peruttamisen paineesta. Odotimme viranomaisohjeita ja seurasimme tiedotusvälineitä. Hyvin pian oheistusten saavuttua linjasimme oman toimintamme ja päätimme perua kaikki tapahtumamme, aina toukokuun loppuun saakka.

Perjantaille suunniteltu, tulevan viikonlopun vapaaehtoisten- ja vertaistukiohjaajien koulutusmateriaalin kerääminen kansioihin, vaihtui aamusta etätyön ja etätyöpisteen valmisteluun kotikonttorille.  Mukaan läppäri, virtajohdot, piuhat sekä hiiri, hiirimatto, kännykkä ja laturi, kirjautumistunnukset ja salasanat, kaikenlaiset paperit ja muistiinpanot. Toimiston oveen lappu – etätyössä toistaiseksi.

Etätyöpisteessä kotikonttorilla alkoivat sitten käytännön toimenpiteet eri tapahtumien perumiseen liittyen. Viestejä tilavarauksista, viestejä luennoitsijoille, viestejä ilmoittautuneille, viestejä yhteistyökumppaneille, majoitusten perumisia ja lehti-ilmoitusten perumisia. Kotisivujen päivittämistä ja sosiaalisen median päivittämistä. Jäsenistön ja kilpirauhassairaiden tiedonsaannin turvaamista yhteistyössä Suomen Kilpirauhasliiton ja muiden jäsenjärjestöjen kanssa. Viikonlopun aikana varautumista omassa elämässä ja vapaaehtoiskaranteenin valmistelua – riskiryhmään kun kuulun. Lähikaupan ja apteekin kautta kotiin, seuraamaan tilanteen kehittymistä.

Suomen Hallitus linjasi eilen poikkeuksellisia toimia viruksen leviämisen hillitsemiseksi ja hidastamiseksi ja luvassa on vielä lisää järeitä toimia, kuten maan rajojen sulkeminen – ne koskettavat  jollain tavalla meitä kaikkia. Toivottavasti toimet tehoavat ja saamme yhteistyössä terveydenhuollon henkilöstön kapasiteetin riittämään niin, että kaikki tarvitsevat saisivat parhaan mahdollisen hoidon tulevina viikkoina taistelussa koronavirusta vastaan. Elämme nyt siis poikkeusolosuhteissa ja se asettaa monissa asioissa meidät uudenlaisten haasteiden eteen.

Työelämässäni mietin, mitä voin järjestää ja tarjota ihmisille kotiin, nyt kun liikkumista on jo rajoitettu? Etäyhteydellä tehtävät asiat ja järjestettävät tapahtumat ovat nyt ajankohtaisia ja tarjontaa alkaakin pikkuhiljaa olla erilaisten live esitysten muodossa – myös meillä. Huhtikuun 22 päivänä klo 18 -19.30 Anne Roth, kokemusasiantuntia ”Minun tarinani” Facebook live.

Mukaan pääset oheisesta linkistä https://www.facebook.com/lapinkilpirauhasyhdistys/

Henkilökohtaisessa elämässäni mietin, kuinka me selviämme läheisten kanssa tästä poikkeusolosuhteissa elämisestä? Miten pysyisimme mahdollisimman pitkään terveinä? Nyt ajankohtaista on tehdä asioita omassa elämässään niin, että huomioi kaikki ihmiset ympärillään – pesee käsiään ja toimii viranomaisten ohjeiden mukaisesti. Apua saa ja pitää pyytää, jos joku arkipäivän askare askarruttaa. Kyllä tästä selvitään ja pian tuo ulkona satava lumikin on muisto vain!

Poikkeuksellisen päivän jatkoa kaikille ja pysykää terveinä <3

Satu Saari
projektikoordinaattori
KERRO JA KUUNTELE -projekti 2020

 

kilppariblogi logo PIENI

10.3.2020 “Lääkehoito hallussa?”

Tänä vuonna valtakunnallista Lääkehoidon päivää vietetään torstaina 12.3. teemalla “Lääkehoito hallussa?”. Lääkehoidon päivä on lääkkeiden käyttäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteinen teemapäivä, jonka tavoitteena on lisätä keskustelua, motivoida lääkkeiden käyttäjiä huomioimaan lääkehoitoa ja sen vaikutuksia, sekä tuntemaan oman lääkityksensä ja sen tavoitteet.

Teemapäivän kysymys on hyvin aiheellinen. Kenellä lääkehoito pitäisi olla hallussa? Lääkärillä ja muilla terveydenhuollon ammattilaisilla? Terveysasemilla ja sairaalassa vai kenties apteekissa? Vai onko kuitenkin kaikkein tärkeintä, että lääkehoito on hallussa lääkkeen käyttäjällä tai hänestä huolehtivalla läheisellä? Olisi hienoa, jos yksittäisen ihmisen lääkehoito olisi hallussa ihan kaikilla edellä mainituilla tahoilla, mutta ikävä kyllä näin ei ole. Pirstaleiset potilastietojärjestelmät, useat hoitopaikat ja hoitavat lääkärit sekä tiedonkulun ongelmat aiheuttavat sen, että varmaa tietoa lääkityksestä on vaikea löytää. Tällöin parhaan ja ajantasaisen tiedon pystyy tarjoamaan lääkkeen käyttäjä tai hänen läheisensä. Kukaan ei tiedä paremmin mitä lääkkeitä on käytössä ja miten niitä käytetään kuin lääkkeen käyttäjä itse.

Lääkehoidon onnistumisen ja turvallisuuden edellytyksenä on, että lääkkeen käyttäjä ymmärtää mihin tarkoitukseen lääke on määrätty, kuinka usein lääke otetaan ja millä tavoin, kauanko lääkehoidon on tarkoitus kestää, millaisia ovat toivotut vaikutukset ja toisaalta, mitä haittoja on mahdollisesti odotettavissa.  Lääkehoitoon sitoutumista parantaa se, että lääkkeen käyttäjä otetaan mukaan suunnittelemaan lääkitystään. Lääkärin on tärkeää keskustella asiakkaan kanssa kaikista sairauden hoitoon liittyvistä asioista, myös lääkityksestä. Lääkehoidon toteuttaminen oikein on helpompaa kun ymmärtää miksi juuri tämä lääke on tärkeä. 

Omaan lääkehoitoon liittyvät kysymykset ovat siis tärkeitä ja välttämättömiä. Esitä kysymyksiä lääkärille tai muille terveydenhuollon ammattilaisille terveysasemilla, sairaaloissa ja apteekissa. Jatka kysymysten esittämistä niin kauan, että olet varma siitä, että tiedät lääkehoitosi tarkoituksen, tavoitteet ja lääkehoidon toteuttamiseen liittyvät asiat. Kysy käyttötarkoituksesta, lääkkeen säilytyksestä, lääkkeen annostelusta, lääkehoidon vaikutuksista ja siitä, keneen tulee ottaa yhteyttä jos lääkehoidossa esiintyy ongelmia. Lääkehoidon toteutuminen toivotulla tavalla on kaikkien etu ja yhteinen asia. 

En voi olla vielä mainitsematta lääkityslistan tärkeyttä. Pidä huoli siitä, että lääkehoitosi on kirjattuna juuri siten, kuin se sinulla toteutuu. Ylläpidä lääkityslistaa itse ja kirjaa siihen kaikki käyttämäsi reseptilääkkeet, itsehoitolääkkeet, vitamiinit, luontaistuotteet ja ravintolisät. Huolehdi siitä, että lääkityslistaa päivitetään aina kun aloitetaan uusi lääke, tehdään muutoksia nykyiseen tai lääke lopetetaan. Ajantasainen lääkityslista helpottaa asiointia terveydenhuollossa ja varmistaa sen, että sinua hoitavat tahot ovat yhtä hyvin perillä lääkityksestäsi kuin sinä itse. Erilaisia lääkityslistapohjia on saatavilla apteekeissa, terveysasemilla, internetissä ja myös mobiilisovelluksina. Tärkeintä ei ole se, missä muodossa lääkityslistasi on, vaan että se on ylipäätään saatavilla aina tarvittaessa.

Maija Pirttijärvi, farmaseutti
Lääkehoidon asiantuntijapalvelut

 

kilppariblogi logo PIENI

13.2.2020 Kevättä kohti ja vauhdilla….

Rovaniemellä on muutama aste pakkasta ja ilma kuin huhtikuulla, vaikka onkin vasta helmikuu. Lapin Kilpirauhasyhdistyksen toimistolla tapahtumien suunnittelu ja toteuttaminen on silti menossa jo toukokuulla. Kun yhdistyksen hallinnoima KERRO JA KUUNTELE -projekti sai STEA:lta (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) joulukuussa tiedon jatkorahoituksen myöntämisestä vuodelle 2020 on ollut otettava ”kiinni” ne kaikki tapahtumien järjestämiset, mitkä alkuvuoden osalta jäivät odottelemaan rahoituspäätöstä. Nyt mennäänkin sitten jo täysillä eteenpäin!

KERRO JA KUUNTELE -projektin toiminta on suunnattu kaikille Lapin ihmisille. Projektin yksi tärkeä tehtävä on levittää tietoa kilpirauhassairauksista, niiden oireista ja hoidosta kaikille Lappilaisille. Tähän työhön saimme nyt siis vuoden lisäaikaa! Ja tietoa on nyt sitten runsain mitoin tarjolla, niin erilaisten asiantuntijaluentojen kautta kuin monenmoisissa tapahtumissa, unohtamatta Internettiä ja sosiaalista mediaa.

Alkuvuodesta kierrämme rekrytoimassa vertaistukiohjaajia eri paikkakunnilla Lapissa. Maaliskuussa osallistumme valtakunnalliseen Lääkehoidon päivään ja järjestämme tapahtuman yhteistyössä Lapin Sydänpiirin kanssa. Tapahtumassa vuoden 2019 Farmaseutti Maija Pirttijärvi tulee luennoimaan lääkehoidosta 12.3.2020 Rovaniemen Kansalaistalolle. Maaliskuussa niin ikään järjestämme yhdessä Suomen Kilpirauhasliiton kanssa vapaaehtoisten ja vertaistukiohjaajien kaksipäiväisen koulutuksen Rovaniemellä. Maaliskuussa tarjolla on Hyvinvointia +60 vuotiaille, yhteistyössä Crohn ja Colitis ry:n Tiise hankkeen kanssa. Maaliskuun lopulla 28.3.2020 pidetään yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous, jossa käsitellään yhdistyksen sääntömuutosasioita.

Huhtikuun alussa 3.4.2020 järjestetään puolestaan KERRO JA KUUNTELE -seminaari, jossa kilpirauhassairauksiin perehtynyt yleislääkäri, Ulla Slama luennoi kilpirauhassairauksista Rovaniemellä ja 4.4.2020 Kittilässä. Huhtikuun loppupuolella on sitten lupeissa ihan jotakin sellaista uutta, mitä yhdistyksen historiassa ei ole vielä koskaan kokeiltu – meillä on Facebook LIVE luento!! Live luentoa, jossa kokemusasiantuntija Anne Roth kertoo tarinansa, pääsee seuraamaan reaaliaikaisesti yhdistyksen Facebook sivulla – tervetuloa siis mukaan, siellä missä oletkin!!

Maailman kilpirauhasviikolla toukokuussa järjestämme kaksi tapahtumaa. Toinen on ”Toiminta torstai” Rovaniemen Kansalaistalolla, jossa pidämme Ensitietopäivän yhteistyössä Lapin Sydänpiiri ry:n kanssa. Päivän aikana esittelemme toimintaamme Lupossa ja Rovaniemen kaupungin perusterveydenhuollon hallit ylilääkäri Paula Reponen luennoin kilpirauhasen vajaatoiminnasta Väärtissä ja illalla on tarjolla jäsenilta Asukastuvalla. Toinen teemaviikon tapahtuma ”Kilpirauhasen monet kasvot” järjestetään Lordi-aukiolla 30.5.2020. Tapahtuma on tehty yhteistyössä Lapin Sydänpiirin, Rovaniemen reumayhdistyksen, Rovaniemen keliakiayhdistyksen, Pohjois-Suomen Syöpäyhdistyksen ja Lapin Neuroyhdistyksen kanssa – huikea pienten potilasjärjestöjen yhteinen case!!

Kaiken muun yllämainitun lisäksi pidämme toimistolla silloin tällöin Avoimia Ovia (viimeksi eilen) ja kierrämme esittelemässä toimintaamme niin terveyskeskuksissa, sairaaloissa, oppilaitoksissa, kylätalolla, seurakunnan kerhoissa, vertaistukiryhmissä ja niin edelleen. Osallistumme erilaisiin verkostoihin ja yhteistyöpalavereihin ja kehitämme toimintaamme niin omaamme, kuin yhteistyötä eri toimijoiden kanssa.

Kevättä kohti mennään siis jo vauhdilla ja joka päivä on ”to do” listalla monta tärkeää asiaa – kilpirauhassairaiden edun nimissä.

Satu Saari
projektikoordinaattori
KERRO JA KUUNTELE -projekti 2020

 

kilppariblogi logo PIENI

19.12.2019  Me käymme Joulun viettohon….

Ikkunalla tuikkii joulukynttelikkö luoden valoa pimeään. Vielä hetken mennään kohti kaamosta ja sitten pikkuhiljaa, kuin varkain, auringonsäteet alkavat jälleen yltää myös meille tänne pohjoiseen. Vuosi alkaa olla lopuillaan ja on aika levähtää, ansaitusti. Hyvä toiminnallinen vuosi on takana ja joulukuun alussa saimme jo ”lahjan” – KERRO JA KUUNTELE -projektin jatkorahoituspäätöksen STEA:lta!

STEA totesi 5.12.2019 antamassaan jatkorahoituspäätöksessä seuraavaa: ”Toiminta on STEAn strategian mukaista. Yksi toimintavuosi kolmivuotisen hankkeen jatkamiseksi on perusteltu, jotta kehitetyt toimintamallit saadaan juurrutettua alueelle. Avustustasossa on huomioitu edelliseltä vuodelta säästyneet avustukset. Valvontatietojen perusteella ei ole estettä avustamisen jatkamiselle. Toiminnan kustannukset voi kattaa valtionavustuksella kokonaan, koska avustuksen saajalla ei ole toiminnalle muuta rahoitusta (Valtionavustuslaki 6.1 §).”

Projekti jatkaa siis vielä ensi vuoden työtään Lappilaisten kilpirauhassairaiden edunvalvojana, tilaisuuksien järjestäjänä ja tiedonvälittäjänä. Uusi vuosi tuo uusia ”kujeita” ja suunnitelmissamme on monenlaista toimintaa, toiminnan kehittämistä unohtamatta.

Tavoitteena on tulevan vuoden aikana pyrkiä aktiivisesti yhteistyöhön terveydenhuollon kanssa ja tehdä Lapin kilpirauhassairaiden hoitopolusta prosessikaavio ja mallintaa yhteistyö perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välille, selkeyttämään potilaan hoitopolkua diagnoosin saannin jälkeen yhdistyksen tarjoaman tiedon ja tuen piiriin. Toimintamalli vertaistuen jalkauttamiseksi erikoissairaanhoidon osastolle leikattujen kilpirauhaspotilaiden luokse on myös työlistalla ensi vuonna. Projektissa selvitellään terveydenhuollon ammattilaisten täydennyskoulutusmahdollisuuksia kilpirauhassairauksien oireisiin ja hoitoon liittyen sekä mahdollista kilpirauhashoitaja-pilottia Lapissa tulevan vuoden aikana. Yhteistyössä muiden järjestöjen kanssa kehitetään ja toteutetaan muun muassa ensitieto- ja muita hyvinvointiin liittyviä teemapäiviä.

Vertaistukiohjaajien rekrytointi, perehdytys ja koulutus ovat keskiössä ensi vuonna. Tuemme vertaistukiryhmien ohjaajien digiosaamista järjestämällä koulutusta esimerkiksi live- ja verkkoluentojen seuraamista varten. Kehitämme ryhmien mahdollisuuksia toteuttaa yhteisiä kokoontumisia etäyhteyksien välityksellä kuntarajat ylittäen. Kehitämme vertaistukiryhmien vetovoimaisuutta suuntaamalla toimintaa erilaisille kilpirauhassairausryhmille, esimerkiksi liikunnalliset työikäisten vertaistukiryhmät, teemalliset- ja sairausryhmäkohtaiset vertaistukiryhmät. Yhteistyössä toisten yhdistysten kanssa pilotoimme teemallisia ryhmiä ja näin säästämme sekä taloudellista että ajallista resurssia. Pilottiryhmien teemallisuus virkistää ja monipuolistaa paikallista vertaistukitoimintaa.

KERRO JA KUUNTELE -projekti pyrkii aktiivisesti yhteistyöhön tulevaisuuden osaajien kanssa ja tarjoaa alan opiskelijoille opinnäytetyön aiheita ja selvittää opintoihin liittyviä harjoittelumahdollisuuksia vertaistuen piirissä sekä tarjoaa oppilaitoksiin koulutuksen osaksi kokemusluentoja kilpirauhassairauksista. Oppilaitosyhteistyössä selvitetään mahdollisuuksia kehittää sovellus oppilastyönä kilpirauhassairauksien oireiden seuraamista helpottamaan.

Yhteistyötä Lapin alueen kuntien kanssa jatketaan aktiivisesti ja tarkoituksena on selvittää niitä jo olemassa olevia mahdollisuuksia kuntien laitteistojen, tilojen, liikuntasalien, - vuorojen ja -ohjaajien käyttöön alueellisesti kilpirauhassairaiden erityisryhmille.

Vuoden 2020 aikana KERRO JA KUUNTELE -projektin onnistuneet toiminnot juurrutetaan alueellemme ja vakinaistetaan osaksi yhdistyksen toimintaa siten, että toiminnan koordinointia voidaan helposti jatkaa esim. pysyvän toiminta-avustuksen turvin.

Meillä on siis vuosi aikaa toimia ja nyt tarvithan kaikkia teitä – varmistethan yhessä, että toiminta jatkuu Lapissa! Tule sieki mukhan ja liity jäseneksi, silloin solet omalta osaltas varmistamassa tämän työn jatkumisen!

Tulemalla tapahtumiin, teet tarpeelliseksi toiminnan olemassaolon. Seuraamalla toimintaamme Internetissä teet näkyväksi työmme tuloksen ja peukuttamalla meitä somessa, välität omalta osaltasi tietoa toiminnastamme ja kilpirauhassairauksista ympärillesi. Varmistetaan siis yhdessä se, että kilpirauhassairaiden edunvalvonta säilyisi Lapissa myös tulevina vuosina. Näillä mietteillä kohti lomia..

Oikein rauhaisaa joulua!

Satu Saari
projektikoordinaattori
KERRO JA KUUNTELE -projekti

 kilppariblogi logo PIENI

29.10.2019 Nousukiidossa

Parisen vuotta sitten sain kilpirauhasen vajaatoiminta diagnoosin ja kun en mistään muualta mitään tietoa sairaudestani tai sen hoidosta saanut, liityin Lapin Kilpirauhasyhdistyksen jäseneksi kesällä 2018. Nyt olen noin vuoden verran ollut yhdistyksen hallituksen varsinaisena jäsenenä ja jo reippaat pari kuukautta toiminut yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana. Kiitos luottamuksesta, minut valittiin myös jatkamaan puheenjohtajana kaudelle 2020-2021. Eikä siinä vielä kaikki, vaan lisäksi minua kutsuttiin mukaan myös Suomen kilpirauhasliiton hallituksen toimintaan ja varsinaiseksi jäseneksi viime kesäkuusta lähtien. Urani Kilpirauhasyhdistyksen ja -liiton luottamustehtävissä on siis saanut suorastaan rakettimaisen lähdön ja olen lievästi sanottuna nousukiidossa.

Nämä kuukaudet ovat olleet todella opettavaista aikaa. Paljon olen oppinut sairaudestani sekä myös muista kilpirauhassairauksista.  Ymmärrykseni Lapin Kilpirauhasyhdistyksen sekä Suomen Kilpirauhasliiton toiminnan monipuolisuudesta on laajentunut valtavasti. Olen saanut myös arvokasta kokemusta henkilöstön ja talouden hallinnasta johtaessani yhdistyksemme toimintaa ja toimiessani projektikoordinaattorin esimiehenä. On ollut hienoa tutustua uusiin upeisiin ihmisiin, jotka uhraavat aikaansa tämän toiminnan ylläpitämiseen ja kehittämiseen vapaaehtoisina kuin myös yhdistyksen ja liiton sitoutuneisiin ja mukaviin työntekijöihin.

Kulunut vuosi on yhdistyksessämme ollut jälleen muutosten vuosi. Yhdistyksemme toimitila muuttui Rovaniemen järjestötalolta Rovaniemen kansalaistalolle (Rovakatu 23) kesän aikana. Tänä vuonna olemme pyrkineet siirtämään toimintaamme enemmän digiaikaan ja osa asiantuntijaluennoista ja tilaisuuksistamme on järjestetty seurattavaksi myös verkossa. Lisäksi meillä toimii yksi vertaistukiryhmä Facebookissa. KERRO JA KUUNTELE -projektille haettiin jatkorahoitusta vielä ensi vuodeksi ja jännityksellä odotellaan joulukuun alkua ja STEA:n päätöksiä.

Tulevan vuoden kehittämisen painopisteinä tulevat olemaan vertaistukitoiminnan rakenteet, jäsentoiminta sekä yhteistyö mm. oppilaitoksiin. Lisäksi aiomme lisätä etäosallistumismahdollisuuksia esimerkiksi yhdistyksen vuosikokouksiin. Suunnittelimme myös sellaista, että toinen vuosikokouksista pidettäisiinkin jossain muualla kuin Rovaniemellä. Löytyisikö teiltä sopiva paikka? 

Tällaisia ajatuksia minulla nopeasti vierähtäneen vuoden taipaleelta. Haastan kaikki mukaan tähän mielenkiintoiseen toimintaan: Liity jäseneksi, osallistu tapahtumiimme, kerro kehittämisideasi tai seuraa vaikka somessa! 

Mukavaa loppuvuotta toivottaen 

Tanja Sälevä,
puheenjohtaja,
Lapin Kilpirauhasyhdistys ry

 

kilppariblogi logo PIENI

7.10.2019 Kuin viimeistä päivää

Syksy on kääntymässä talveksi ja rakeita jo hieman satelee, täällä Rovaniemellä. Alkanut toimintakausi on startannut vauhdilla ja jälleen kerran voimme todeta, että mikään ei ole niin pysyvää kuin muutos. Elokuun lopussa saimme ”laivallemme uuden kapteenin” kun Tanja Sälevä valittiin Lapin Kilpirauhasyhdistyksen hallituksen puheenjohtajaksi. Yhdistyksen hallitusta tuli täydentämään varsinaiseksi jäseneksi Anne-Marie Haavikko.

Hallitusta on syksyn aikana kiireisenä pitänyt monenlainen tekeminen – on tehty johtosääntöä, suunniteltu rahankeräysluvanmukaista toimintaa, jäsenhankintakampanjaa, liikunta-avustuksen käyttöä, yhdistyksen ja projektin esitettä, opiskelijoille opinnäytetyön aiheita, oirelistausta, syyskokousta ja pikkujoulua. KERRO JA KUUNTELE -projektissa on esitelty toimintaa monenmoisissa tilaisuuksissa. Syksyn kohokohtana voidaan mainita Rovaniemen Kansalaistalon avajaiset, jotka pidettiin syyskuun alussa. Päivän aikana vieraili talossa lähes 600 ihmistä – saman verran kuin yhdistyksellä on jäseniä Lapissa! Rovaniemen kaupunki esittelee sosiaalisessa mediassaan meitä Kansalaistalolla toimivia yhdistyksiä ”Tullaan tutuksi” juttusarjan alla. Niinpä myös me pääsimme osalliseksi ja saimme oman juttumme mukaan. Jutun pääset lukemaan nettisivultamme osiosta – Yhdistys – Rovaniemen kaupunki – City of Rovaniemi - Tullaan tutuksi.

Tänä aamuna yhdistyksen toimistolle ”lehahti” parvi perhosia – matkalaukkuversio ”Kunpa siivet kantaisivat” – kampanjaperhoset ovat saapuneet Rovaniemelle ja ne asetetaan näytteille Kansalaistalon alakertaan, Tuvan kattoon ja seinälle. Nyt on siis oiva hetki käydä ihastelemassa perhosia! Huomenna, tiistaina suuntana on Tornio ja siellä vertaistukiryhmässä vierailu ja keskiviikkona on Tyky- ja hallituksen virkistymisiltapäivä, jolloin menemme ulos, retkelle luontoon, makkaraa paistamaan ja nokipannukahvista nauttimaan. Torstaina tulee puolestaan PT ja ravintovalmentaja Jatta Sipola, EasyFit, pitämään meille vertaistukiryhmässä ravintoluennon ja lauantaina on Kilpparijumppa. Monenlaisia työtehtäviä mahtuu siis tähän alkaneeseen viikkoon ja kuukauteen.

Lokakuun loppupuolella valitaan taas uudet ryhmät KKI liikunnallisiin työikäisten vertaistukiryhmiin, joissa haku on käynnissä parhaillaan ja jotka toteutetaan yhteistyössä Lapin Sydänpiirin kanssa Rovaniemellä ja Sodankylässä – niistä löydät lisätietoa ja hakeutumislinkin nettisivuiltamme osiosta – vertaistuki.

Projektille on suunniteltu jatkoa vuodelle 2020 ja rahoittaja STEA:lle (sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) on jatkohakemus lähetetty syyskuun lopussa. Jatkohakemuksen työstämiseen osallistui hallituksen lisäksi myös projektin ohjausryhmä. STEA tulee rahoittajana suorittamaan yhdistykselle toiminnan tarkastuksen marraskuussa ja ilmoittaa jatkohakemuspäätöksensä joulukuussa. Ollaan siis ”jännän äärellä”.

STEA:n päätöstä odotellessa eletään ”kuin viimeistä päivää”, sillä KERRO JA KUUNTELE -projekti (2017-2019) päättyy siis vuodenvaihteeseen, jos jatkorahoitusta ei myönnetä. Järjestämme nyt siis KERRO JA KUUNTELE -seminaarin 25.10.2019, joka on projektin ”loppuseminaari”. Seminaarin ohjelmassa käydään läpi projektin toimia, on lääkäri- ja kokemusluento. Nyt jos koskaan kannattaa siis tulla mukaan!! Ilmoittautumaan pääsee osoitteessa www.lapinkilpi.com – etusivu – ajankohtaista.

Satu Saari
projektikoordinaattori
KERRO JA KUUNTELE -projekti

 

kilppariblogi logo PIENI

11.6.2019 Kohti kesää ja Kansalaistaloa

Lapin Kilpirauhasyhdistyksen ja KERRO JA KUUNTELE -projektin alkukesä on ollut touhun aikaa. Toukokuun aikana reissattiin tervehtimässä Sodankylässä innokasta KKI työikäisten liikunnallista vertaistukiryhmää, ajettiin Ivaloon vierailemaan siellä toimivassa vertaistukiryhmässä, oltiin mukana Järjestöpiste Joikun järjestämillä vertaistukiohjaajien Ideapäivillä, pidettiin projektin Ohjausryhmän kokous ja järjestettiin Maailman Kilpirauhasviikolle kolme eri tapahtumaa.

Kesäkuun alussa osallistuttiin rahoittaja STEA:n yhteiskehittämispäivään Rovaniemellä ja Suomen Kilpirauhasliiton vuosikokoukseen Helsingissä, jossa edustajamme valittiin hallituksen varsinaiseksi jäseneksi – Onnea Tanja! Samaan aikaan alettiin pakata yhdistyksen ja projektin tavaroita muuttolaatikkoihin – Järjestötalon muutto kohti Kansalaistaloa on siis alkanut. Matka Kansankadulta Rovakadulle ei ole pitkä, mutta monen eri järjestön yhtäaikainen muutto on melkoinen rumba. Toisaalta on hyvä tilaisuus suorittaa kaappien inventaario ja laittaa kierrätykseen kaikki se, millä ei oikeasti ole enää käyttöä tai säilytystarvetta. Uudet tilat saimme Rovakatu 23:sta toisesta kerroksesta. Toimistomme pitäisi olla jälleen toimintakunnossa viikolla 26. ”Tupareiden” pito jäänee silti syksyyn, koska kesä ja lomat painavat  päälle. Toimisto on kesätauolla heinäkuun.

Ennen lomia on vielä suunniteltava yhdistyksen ja projektin uudet esitteet, nyt kun Järjestötalo muuttuu Kansalaistaloksi ja osoite Kansankadulta Rovakadulle. Käynnistämme myös jäsenhankintakampanjan ja myös sen toimintaohjeet löytyvät piahkoin verkkosivuiltamme. Kannattaa käydä katsomassa, mitä kampanja pitää sisällään ja osallistua uusien jäsenten ”värväämiseen”.

Syksyllä startataan toimintaan jo elokuun puolivälin tienoilla ja monenmoista on taas luvassa. Tiedot tapahtumista on tallennettuna verkkosivuillemme osoitteessa www.lapinkilpi.com joten sieltä voi jo nyt käydä tsekkaamassa oman alueen tarjontaa ja tulla mukaan toimintaan!

Syksyllä järjestämme vapaaehtoisten ja vertaistukiohjaajien koulutuspäivät yhteistyössä Suomen Kilpirauhasliiton kanssa ja suunnitelman asteella on myös projektin loppuseminaari, vaikka projektille jatkorahoitusta STEA:lta haetaankin syyskuun loppuun mennessä. Kilpirauhaspajat tulevat taas syksyllä ja uutena ajatuksena on selvitellä Live luentojen mahdollisuutta Facebookissa. Tämä digitaalisuus on tulevaisuutta ja kun me täällä Lapissa olemme niin laajalla alueella, niin on yritettävä mennä mukaan tähän sähköiseen maailmaan ja opeteltava ottamaan siitä kaikki hyöty irti – kyllä me vielä opimme, kun opettelemme yhdessä!

Pikkuhiljaa myös vertaistukiryhmät jäävät kesätauolle, kunhan vielä muutamat kauden lopettajais- makkaranuotiot sammuvat. Kiitos taas kaudesta meidän vertaistukiohjaajillemme – olette tärkeitä <3

On aika levähtää ja nauttia Lapin kesästä, lumella tai ilman!

Satu Saari
projektikoordinaattori
KERRO JA KUUNTELE -projekti

 kilppariblogi logo PIENI

3.5.2019 Ajatelmia kehittymisestä ja kehittämisestä

Lapin Kilpirauhasyhdistyksen hallinnoiman KERRO JA KUUNTELE -projektin viimeinen vuosi on käsillä ja rahoittajalle (STEA) teimme väliraportin maaliskuun loppuun mennessä. Raporttia työstäessä tuli vastaan monta kysymystä toiminnan kehittämiseen liittyen ja niihin pyrimme vastaamaan koostaen kaikkia ideoita, mitä olemme keränneet kohderyhmiltämme, yhteistyökumppaneiltamme tai mitä olemme huomanneet ympärillämme.

Osaamisen kehittäminen on tärkeää ja digiosaaminen on nyt ajankohtaista. Pitkät etäisyydet alueellamme ajavat meitä kehittämään sähköisiä palveluita ja ne ovatkin oiva vaihtoehto siihen, että olisimme tasavertaisia tiedonsaannin lähteellä – asuimmepa missä päin Lappia tahansa. Digiosaamisen koulutuksen suunnittelua ja toteutusta toivotaan myös ”kentällä”. YouTube lääkäri- ja asiantuntija videotallenteita voi jo nyt katsella kotisohvalta, jos osaamista ja laitekapasiteettia löytyy. Eri paikkakunnilla yhtä aikaa kokoontuvien vertaistukiryhmien yhteen saattaminen Teamsin välityksellä, antaa paljon uusia toimintamahdollisuuksia ja helpottaa esimerkiksi vierailevien luennoitsijoiden saamista ryhmiin. Lääkäriluennot ovat toivomuslistan kärjessä ja niiden tuottaminen digi- ja livelähetyksenä on ”asteen verran” kustannustehokkaampaa kuin se, että lennättäisimme luennoivan lääkärin Lappiin, vierailulle kaikille paikkakunnille erikseen. Toisaalta, myös katseluajankohdan voi silloin itse valita.

Kentältä tulleena toiveena voitaisiin kehittää ja pilotoida eri potilasjärjestöjen, kuten kilpirauhas-, diabetes, reuma jne. yhteisiä vertaistukiryhmiä. Pienillä paikkakunnilla kokoontuisivat ”teemalliset” vertaistukiryhmät. Ne jakaisivat ohjaajaresurssia, kustannuksia ja mahdollistaisivat laajemman tiedonsaannin, myös muista sairauksista. Vertaistukiryhmissä kulkevat, kun sairastavat monesti useita autoimmuunisairauksia yhtä aikaa. Toimimista yhteistyökumppaneiden kanssa tulisi siis kehittää ja tiedonvälitystä heidän suuntaansa lisätään.

Kehittää pitää myös vertaistukiohjaajien perehdytystä ja koulutusta, sekä heidän jaksamisensa tukemiseksi varata resurssia. Vertaistukiryhmien ohjaajien rekrytoinnin kehittäminen ja esimerkiksi alan opiskelijoiden hyödyntäminen harjoittelun kautta vertaistukiohjaajien avuksi, on tullut erilaisissa keskusteluissa esille. Tietysti opiskelijoille tulisi myös ”kehitellä” opinnäytetyön aiheita ja yhteistyötä heidän kanssaan tehostaa.

Kohderyhmien segmentointia tulisi kehittää ja suunnata kohderyhmäkohtaista, erilaista toimintaa ja materiaalia esim. lapsiperheille, nuorille, työikäisille, miehille, eri ikäisille ja eri kilpirauhassairauksia sairastavalle ja heidän läheisilleen. ”Kentällä” toivotaan tapahtumia ympäri Lappia ja myös viikonloppuisin.  Toivotaan kovasti myös juttuja paikallislehtiin.

Yhteistyössä alueemme kuntien kanssa, meidän tulisi selvittää ja kehittää myös niitä jo olemassa olevia mahdollisuuksia käyttää kilpirauhassairaiden vertaistuki-iltoihin ja muuhun digitaaliseen tiedonsaantiin välineistöä, tiloja ja sitä osaamista, mitä kunnissa jo on valmiina. Tietysti alueellisia erityisryhmiä kiinnostaa myös ”oman kunnan” tarjoama hyvinvoinnin tukeminen, esimerkiksi ohjattujen liikuntavuorojen ja -salien käyttö, sekä erilaiset toiminta- ja liikunta-avustukset, jolla paikallista toimintaa voitaisiin virittää ja kehittää.

Yhteistyön kehittämiseen panostamista tulisi erikoissairaanhoidon kanssa lisätä ja rakentaa yhteistyössä toimintamalli, jossa keskiössä olisivat potilaille ja terveydenhuollon henkilöstölle suunnattu ensitieto- ja koulutuspäivä ja vertaistuen jalkauttaminen sairaaloihin. Perusterveydenhuollon kanssa puolestaan tulisi kehittää toimintamalli siitä, kuinka juuri diagnoosin saaneen potilaan polku johtaa potilasyhdistysten tarjoaman tiedon ja vertaistuen piiriin. Neuvoloiden, kouluterveydenhuollon, ikäihmisten palveluiden tiedonsaantia tulee kehittää – niin ja kilpirauhashoitaja – se omahoitaja, joka puolestaan kehittää toimintamalleja potilaan ja lääkärin välille tulevaisuudessa – paremman hoidon puolesta! Eikä siinä vielä kaikki – tulisi kehittää myös ”apuja” oireiden seurannan raportointiin ja lääkärin työtä helpottamaan, applikaatio – jossa potilas voisi helposti tallentaa päivittäisen vointinsa seurannan.

Yhdistyksen hallituksen tulee myös kehittyä, jotta toiminta kehittyisi, siksi hallitus työstää kokouksissaan johtosääntöä, joka antaa selkeät raamit toiminnalle ja sen vaikuttavuuden arvioinnille ja raportoinnille tulevaisuudessa.  Hallitus ideoi ”Ajatuspajassa”, jonka tarkoituksena on visioida innovatiivisesti tulevaisuutta ja puntaroida mennyttä – kehittyä!

Palautteen keräämisen ja toiminnan arvioimisen kehittämiseksi tehdään selkeät toimintamallit ja aikataulutetaan ne. Raportointia kehitetään ja tuodaan siten näkyväksi kaikki tehty työ, esimerkiksi vapaaehtoistyöhön käytettyä aika ja erilaisia mittareita, millä mitataan tiettyjen tavoitteiden saavuttamista esimerkiksi projektin aikana ja sen päättyessä. Yhdistyksen hallitus pohtii parhaillaan, haetaanko KERRO JA KUUNTELE -projektille jatkoaikaa ja -rahoitusta. Tekemätöntä kehittämistyötä olisi vielä tehtävänä lappilaisen kilpirauhaspotilaan edunvalvonnassa nyt ja myös tulevaisuudessa.

Kehittäminen on ”kupletin juoni”.  Kehittämiskohteita alati muuttuvassa toimintaympäristössä on jatkuvasti ja mikään ei ole niin pysyvää kuin muutos ja mukana täytyy pysyä, joten on kehityttävä - meidän kaikkien.

Satu Saari
projektikoordinaattori

KERRO JA KUUNTELE -projekti

kilppariblogi logo PIENI

15.4.2019 KKI meitä liikuttaa, kannustaa ja ryhmäyttää

Lupauduin kirjoittamaan omakohtaisia kuulumisia ja kokemuksia juuri startanneesta liikunnallisesta työikäisten vertaistukiryhmästä, joka aloitti Rovaniemellä maaliskuussa.

Oma tarinani on tälläkin polulla alkumetreillä, diagnoosi vahvistui monien vuosien arpomisen jälkeen juuri ensimmäisen liikunnallisen vertaistukiryhmän tapaamisen aikoihin.

Sain kuulla tästä mahdollisuudesta ensimmäisen kerran hetimmiten, kun Lapin Kilpirauhasyhdistys ry ja Lapin Sydänpiiri ry ajatuksen eetteristä ulos pukkasi, somen kautta tietysti. Some on mainio kanava niin vertaistuen kuin siihen liittyvän toiminnan löytämiseksi. Niin ja tottakai kun tämä oli vielä ilmainen vertaistukiryhmän osallistujille niin eihän siinä kahta sanaa ollut. Hakemusta sisään ja tervetuloviesti tupsahtikin aikanaan sähköpostitse.

Ensimmäinen tapaaminen järjestettiin EasyFitin tiloissa, siellä PT ja ravintovalmentaja Jatta Sipola odotti meitä ja toivotti tervetulleeksi yhdessä Lapin Kilpirauhasyhdistyksen Satun ja Lapin Sydänpiirin Marjon kanssa. Tervetulopakettiin sisältyi niin juomapulloa, mittanauhaa (!) kuin vankka infopläjäys yhteistyötoimijoista.

Alkuhaastattelut käytiin leppoisassa tunnelmassa, me saimme esittelyn yhteydessä kertoa omaa historiaamme niin liikunnan kuin potilastarinammekin kautta. Siinä huomasi kuinka meillä monella on omat, pitkätkin historiamme sairauksien suhteen mutta samalla huomasi kuinka tärkeää on ryhmän voima ja tuki. Välitön yhteenkuuluvuuden fiilis kun oli ihan käsinkosketeltava. Asiantuntevasti myös PT Jatta kuunteli ja kyseli tarvittaessa, kun hän lähti kartoittamaan meidän alkutilanteitamme. Poistipa hän mielestämme niitä joitakin pieniä peikkojakin, jotka liittyvät liikkumiseen.

Sitten siirryttiin epämukavuusalueen tuntumaan, kun otettiin henkilökohtaiset alkumittaukset; pituus, paino, verenpaine ja vyötärönympärys. Kyllähän peilikin oman tarinansa kertoo mutta onpahan sitten vertailukohtaa, kun urakka on loppumetreillä. Oma syke oli siinä vaiheessa ”hyvällä” tasolla.

Siirryimme samalla lattialle tekemään vähän alkulämmittelyä, venyttelyitä ja taisi PT meitä vähän tarkkailla mihin suuntaan itse kukanenkin taipuu tai kykenee. Lähtökartoitus oman kuntotason takia on varmasti tärkeä, varsinkin kun sovimme alustavan liikuntakalenterin suhteen, että aina edellisellä viikolla päätetään mitä ja minä päivänä seuraavalla viikolla touhutaan. Ajatuksena on siis, että PT on mukana joka toinen viikko, joka toinen viikko ryhmä kokoontuu itsenäisesti sovitusti liikkumaan.

Liikuntakalenteria tutkailtiin innostuneesti, tuleville viikoille mahtuu niin kuntosalille tutustumista, joogaa, walltraining-harjoitusmetodia, kahvakuulaa, lumikenkäilyä, puistojumppaa, sauvakävelyä, virtuaalijumppaa ja kehonhuoltoa sekä liikkuvuusharjoittelua. Tämä kevään setti päättyy toukokuun lopussa, jolloin tehdään uudet mittaukset, kartoitetaan mitä on muuttunut ja mitä palautetta omasta voinnista ja edistymisestä liikunnan ja voinnin suhteen vois tuoda esille. Syksyllä jatketaan taas.

Pian perustettiin myös ryhmälle oma WhatsApp-ryhmä, siinä saamme hioa seuraavan viikon tapahtumia, aikatauluja ja jakaa yhdessä kuulumisia. Vertaistuki tässäkin ryhmässä toimii niin kuin sen kuuluukin, lappilaisella hyvällä tohinalla. Facebookissa on perustettu myös ryhmälle oma foorumi.

Itsellä on käynnistynyt tämä projekti vielä nihkeänlaisesti, suomeksi sanottuna työt haittaa harrastusta mutta periksi en anna. Sekin aika koittaa, että pääsen mukaan ja varmasti saan taas enemmän omaan arkeen jaksamista ja tekemisen iloa. Yhdessä mekin olemme osiemme summa.

Basedow-taivaltaja
Anne-Marie Haavikko

kilppariblogi logo PIENI

27.2.2019 Kilpirauhasyhdistyksen juhlaseminaarin puhe

15.2.2019 Arvoisat Lapin kilpirauhayhdistyksen jäsenet ja seminaarivieraat

Paljon onnea viisitoistavuotta täyttävälle yhdistykselle!

Ja kiitos tästä kunniasta, yhdistyksen suhteellisen uutena jäsenenä ja ihan uutena hallituksen jäsenenä, että saan lausua ajatuksiani yhdistyksestä ja vapaaehtoisuudesta juhlaseminaarissamme.

Hyvät kuulijat
Lapissa on noin 10 000 diagnosoitua kilpirauhassairauden kanssa elävää ihmistä. Suomessa kilpirauhassairauksista kärsii jopa 330 000 ihmistä, kyse on siis kansansairaudesta. Lapin kilpirauhayhdistyksellä on jäseniä tällä hetkellä noin 600. Paljon on tehty mutta työsarkaa meillä vielä riittää kaikkien tavoittamiseksi.

Otetaanpa pieni kurkistus yhdistyksen menestyksekkääseen viisitoistavuotiseen taipaleeseen
Rovaniemen Kilpirauhasyhdistys perustettiin vuonna 2004 tarkoituksenaan kehittää ja edistää kilpirauhaspotilaiden tutkimusta ja hoitoa sekä parantaa heidän sosiaaliturvaansa. Alusta saakka aktiivisesti vapaaehtoisvoimin toimiva yhdistys jakoi tietoa kilpirauhassairauksista ja niiden hoidosta, järjesti myyjäisiä varojen keräämiseksi sekä virkistystä ja hyvinvointia tukevaa toimintaa jäsenistölleen. Edelleen yhdistys toimii samalla aatteella toteuttaen toiminnassaan samoja asioita, kuin perustamisvuonna.

Yhdistyksen väkimäärä kasvoi nopeasti, kahdessa vuodessa jäseniä oli jo 83. Vuodesta 2007 lähtien toiminta alkoi vakiintua kahteen asiantuntijaluentoon vuodessa sekä jäsenistölle järjestettävään hyvinvointia ja terveyttä tukevaan toimintaan painottuen. Vuonna 2008 kylvettiin yhdistyksen toimintaan jo ensimmäiset vertaistukitoiminnan siemenet mutta toiminnan käynnistyminen kaatui kuitenkin vielä resurssipulaan.

Yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja ja perustajajäsen Raili Kuusela  on vaikuttanut myös valtakunnan tasolla ja toiminut Suomen kilpirauhasliiton johtokunnan jäsenenä edustaen koko pohjoista Suomea, ainakin vuosina 2009-2010.

Vuonna 2009 yhdistyksen tiedottamista tehostettiin ja juhlittiin viisivuotissynttäreitä. 2010 viriteltiin yhteistyötä muiden potilas- ja vammaisjärjestöjen kanssa sekä tiivistettiin suhteita ja yhteistyötä terveyskeskuksen ja Lapin keskussairaalan kanssa. Jo silloin esitettiin, että julkisessa terveydenhuollossa olisi asiaan vihkiytynyt ja perehtynyt kilpirauhashoitaja. Vuonna 2010 vertaistukitoiminta saatiin vihdoin polkaistua käyntiin Rovaniemellä, jonka myötä myös jäsenmäärä taas kasvoi ollen jo 130 jäsentä vuonna 2010 lopussa.

2011 yhdistys otti digiloikan ja avasi kotisivut ja sähköpostiosoitteen. Tämän myötä tiedottamisesta tuli helpompaa. Sitä myötä harpottiin myös Rovaniemen ulkopuolelle alkaen luentojen järjestämisellä Kemissä, Levillä ja Kemijärvellä. Vuonna 2011 saatiin myös ensimmäinen kuntoutuskurssi kilpirauhasairaille Lappiin. Yhdistyksen jäsenmäärä nousi tuolloin jo yli kahteensataan. Ihmiset liittyivät yhdistykseen saadakseen tukea, tiedollista tukea pääasiassa. Yhdistyksen toiminta laajentui edellä mainituille paikkakunnille pelkästään yhdistyksen aktiivisten vapaaehtoisten ansiosta.

Lapin näkökulmasta tärkeä virstanpylväs oli myös Suomen kilpirauhasliiton ensimmäisen kilpi-lehden julkaisu, jossa oman tarinansa kertoi toimittaja Juhani Hiltunen, joka toimii edelleen Kemin vertaistukiryhmän ohjaajana.

Yhdistyksen nimi muutettiin Rovaniemen kilpirauhasyhdistyksestä Lapin kilpirauhayhdistyksesi vuonna 2012 ja toimintaa saatiin levitettyä taas uusiin kuntiin, mukaan tulivat Kittilä, Ranua, Salla, Tornio ja Posio. Myös Kittilässä käynnistyi vertaistukiryhmä.

2013 vuonna jäseniä oli jo yli kolmesataa ja yhdistyksen toimintaa esiteltiin ympäri Lappia. Lapissa järjestettiin myös vertaistukiohjaajakoulutus ryhmien vetäjille ja yhdistyksen puheenjohtaja kouluttautui Kilpirauhasliiton kokemuskouluttajaksi, joka antoi pätevyyden luennoida omaan kokemukseen pohjautuen kilpirauhasasioista esimerkiksi terveydenhuoltoalan opiskelijoille sekä ammattilaisille. Yhdistys sai näkyvyyttä myös Ylen Aamusydämellä ohjelmassa, jossa Juhani Hiltunen oli yhden jakson verran vieraana.

Yhdistys täytti kymmenen vuotta vuonna 2014. Juhlavuonna yhdistyksen puheenjohtaja Raili Kuusela kirjoitti Kilpi-lehden toisessa numerossa olleessa artikkelissa siitä, kuinka jokainen yhdistykseen liittyvä jäsen on yhdistykselle juhlaa. Tässä mielestäni tiivistyy se pyyteetön vapaaehtoistoiminnan aate ja arvo, jota yhdistyksen toiminnassa on kaikki nämä vuodet toteutettu. On vain haluttu auttaa ja tukea saman kokeneita ja kokevia ja ehkä saada myös sitä kautta itse tukea. Vertaistuen tarve todellistui, kun Kemin vertaistukiryhmä aloitti vuonna 2014. Ensimmäiseen tapaamiseen paikalle tuli 62 henkilöä Kemistä ja sen ympäristökunnista. Joillakin kerroilla osallistujamäärä nousi jopa yli 80 osallistujaan kerralla. Kokemuskouluttajamme Raili Kuusela luennoi juhlavuonna myös Keminmaan kansalaisopiston luentosarjassa täyttä elämää sairaudesta huolimatta. Yhdistys on pyrkinyt jatkuvasti myös parantamaan sairaiden asemaa toivoen osaamisen ja ammattitaidon lisäämistä kilpirauhasasioista Lapin lääkäri- ja hoitajakuntaan.

2015 yhdistyksen toiminnassa oli mukana noin 20 aktiivista vapaaehtoista, sisältäen myös johtokunnan varajäsenineen sekä vertaistukiryhmien ohjaajat. Muun toiminnan lisäksi Raili Kuusela kuului myös Kokemustoimintaverkoston Lapin ohjausryhmään. Yhdistys osallistui vertaisohjaajakoulutukseen vuonna 2015. Vertaistuki-iltoja järjestettiin tuolloin kuudella paikkakunnalla, joihin osallistui lähes 400 henkilöä. Vuonna 2015 digiloikattiin jälleen ja siirryttiin some-aikaan, yhdistykselle avattiin Facebook-sivu sekä alettiin hyödyntää yhdistyksen toiminnan esittelyssä etäyhteyksiä.

Kaikkea tätä monipuolista ja aktiivista toimintaa on pyöritetty innokkaiden ja sitoutuneiden vapaaehtoisten voimin vapaaehtoisista koostuvan yhdistyksen johtokunnan tuella. Vuosien varrella toiminta on vain vilkastunut, sitä on yhä enemmän esitelty eri tilaisuuksissa ja tapahtumissa, yhdistys on ollut esillä mediassa (niin painetussa kuin sähköisessä) ja on järjestetty live- ja virtuaalisia luentoja.

Vuonna 2016 tunnistettiinkin vapaaehtoisvoimin vedettävän monimuotoisen toiminnan olevan jo liian iso pala kakkua ja siksi päätettiin hakea Raha-automaattiyhdistyksen projektirahoitusta vuosille 2017-2019. Rahoitusta haettiin kahden työntekijän palkkaamiseen. Yhdistykselle valmisteltiin myös taloussääntö. Projektirahoitus saatiin yhdelle työntekijälle, vaikka projektin läpimurrosta tuskin uskallettiin unelmoida. Kerro ja Kuuntele -asiantuntijatietoa ja vertaistukea kilpirauhaspotilaille ja heidän läheisilleen, sekä kokemustietoa terveydenhuoltoon -projekti käynnistyi keväällä 2017. Toimitila projektille ja yhdistykselle löytyi Rovaniemen järjestötalosta, jossa työskenteli myös muita yhdistystoimijoita, joilta yhdistyksen ihka ensimmäistä työntekijää tukemaan käytännön asioissa löytyi aina auttajia. Projektin työntekijäksi valittiin lähes kolmenkymmenen hakijan joukosta Riitta Palovuori ja yhtäkkiä yhdistyksen vapaaehtoisista koostuva johtokunta joutuikin astumaan työnantajan saappaisiin. Vastuu taloudesta ja toiminnasta laajeni hankerahoituksen saamisen myötä ja myös hallituksen kokousten määrä lisääntyi huomattavasti. Projektin käynnistyttyä työntekijä alkoi koordinoida vertaistukitoimintaa ja järjestää asiantuntijaluentoja yhdistyksen vapaaehtoistoimijoiden puolesta.

Viime vuosi 2018 oli jälleen suurten muutosten vuosi, kun projektityöntekijä vaihtui ja yhdistyksen hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja Raili Kuusela väistyi tehtävästään sivuun. Varapuheenjohtaja Airi Rautiainen luotsasi toimintavuoden loppuun ja valittiin puheenjohtajaksi tälle vuodelle. Yhdistyksessä aloitettiin myös johtosäännön työstäminen, kun huomattiin, etteivät hankehallinnointi ja työnantajarooli olekaan ihan helppoja juttuja hoidettavaksi ilman kokemusta. Aikaisemmin yhdistyksen toiminnassa oli voitu keskittyä jäsenistöön suuntautuvaan toimintaan ja nyt yhtäkkiä hallituksen rooli ja toiminta suuntautuikin toiminnan ja henkilöstön johtamiseen, jossa vaaditaan erilaista sitoutumista, vastuuntuntoa ja vahvuutta sekä ammattitaitoa. Projekti jatkui monimuotoisesti ja aktiivisesti Satu Saaren aloittaessa keväällä 2018. Yhdistys sai myös edustajan Lapin sairaanhoitopiirin potilas- ja vammaisneuvostoon sekä asiakasraadin toimintaan. Lisäksi projektityöntekijä on ollut mukana soteuudistuksen valmistelussa. Uutena toimintamuotona on käynnistynyt suljettu vertaistukiryhmä Facebookissa. Yhdistys on siis jatkanut toimintaa 15 vuoden ajan aktiivisesti lisäten lappilaisten ihmisten tietoisuutta kilpirauhasairauksista, tarjoten tiedollista ja vertaistukea kilpirauhassairaille sekä terveyttä ja hyvinvointia lisäävää toimintaa jäsenistölleen.

Hyvä kuulijat
Itse olen ollut yhdistyksen jäsen vasta noin vuoden. Sairastuin kilpirauhasen vajaatoimintaan noin kaksi vuotta sitten ja diagnoosin sain reilu vuosi sitten, kun osasin vaatia oireiden perusteella työterveystarkastuksella kilpirauhasarvojen mittaamista. Kun ensimmäinen koevastaus kertoi arvojen olevan selvästi koholla, työterveyslääkäri ei siinä vaiheessa halunnut vielä olla varma diagnoosista, vaikka kaikki kliiniset oireet olivat tunnistettavissa. Tunsin valtavaa pettymystä, olin vähän vihainenkin. Edes lääketieteen ammattilainen ei ikään kuin uskonut oireilua eikä labratuloksia. Muutenkin koin, että vajaatoiminnan aiheuttamaa olotilaa on todella vaikea sanoittaa ja selittää edes läheisille, kun se ei välttämättä mitenkään muuten näy päällepäin, kuin väsymyksenä. Minä periksiantamattomana ihmisenä osasin kyllä sen peittää ja hoitaa kaiken pakollisen, kotona makasinkin sitten saamatta mitään aikaan. Odotin vielä kuukauden seuraavaa koetta ja tulosta, joka kertoi vääjäämättä, miten asia oli. Lääkitys aloitettiin minimiannostuksella. Siitä huolimatta arvot vain nousivat ja vointi säilyi sumuisena, väsyneenä, saamattomana. Lääkityksen tasapainon löytymiseen meni melkein vuosi. Olo koheni ja voimat palautuivat. Mutta harmittavaa on ollut se, että kertaakaan en ole tavannut lääkäriä asian tiimoilta. Diagnoosin sain puhelimessa, minut ohjattiin työterveydestä jatkoseurantaan omalle terveyskeskuslääkärille, jonka kanssa olen myös keskustellut vain puhelimessa. Kukaan ei ole kertonut minulle, mitä tämä sairaus tarkoittaa ja miten sen kanssa pärjää. Kaiken tiedon olen etsinyt itse ja kiitollisena ottanut vastaan Lapin kilpirauhasyhdistyksen jäsenyyden sekä kaiken sen tiedon ja tuen mahdollisuudet.

Ympäröivässä yhteiskunnassamme vallalla on edelleen vähän sellainen ajatus, että pienten vapaaehtoispohjalta toimivien yhdistysten toiminta on pientä, ei niin kovin merkittävää, puuhastelua. Kun tutustuu Lapin kilpirauhasyhdistyksen toimintaan, voi nähdä, kuinka arvokasta ja ammattitaitoista työtä nämä yhdistykset todellisuudessa tekevät. Itse toimin yhdistyskentällä myös työelämässä ja näen sekä suurten, ammattilaisten käsissä olevien, sekä pienten vapaaehtoispohjalta toimivien yhdistysten arkea ja haluan korostaa sitä merkityksellistä työtä, jota kaikissa yhdistyksissä tehdään jäsenistön tai kohderyhmän hyväksi. Julkisen sektorin suhtautuminen on vielä usein vähättelevää, vaikka toivoisi sen tänä päivänä jo olevan kannustavaa ja arvostavaa, muulloinkin kuin juhlapuheissa. Toivottavaa olisi myös se, että ihmiset muuttaisivat käsityksensä siitä, mitä vapaaehtoisuus on. Että ymmärrettäisiin, mikä merkitys esimerkiksi Lapin kilpirauhasyhdistyksen toiminnalla on Lapin kilpirauhaspotilaille.

Lopuksi haluan kaikille yhdistyksen toiminnasta kiinnostuneille sanoa: Lukekaa yhdistyksen historiikki, innostukaa vapaaehtoistoiminnasta, tulkaa mukaan tekemään sitä, mitä itse haluatte. Mukaan tuleminen ei suinkaan tarkoita pelkästään hallituksen jäsenyyttä vaan sitä, että joku tulee ja keksii jonkun hyvän idean, tuo sen yhdistykseen ja alkaa yhdistyksen tuella toteuttamaan sitä. Tavoitteena on, että koko Lapin maakuntaan ja jokaisen sen pieneenkin kylään löytyisi sopiva toimintamuoto kilpirauhassairaiden tukemiseen, meidän pitäisi vaan saada tietää, mitä se voisi olla, joten kertokaa se meille.

Kun luette historiikkia, huomaatte, miten mittavaa ja arvokasta työtä yhdistyksessä on jo viidentoista vuoden ajan tehty, pääasiassa aktiivisten ja sitoutuneiden vapaaehtoisten voimin, jotka ovat olleet koko sydämellään mukana. Omasta ja kaikkien Lapin kilpirauhaspotilaiden puolesta, haluan jokaista teitä siitä lämpimästi kiittää!

Kiitos!

Tanja Sälevä
Järjestökehittäjä

Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry

Lapin Kilpirauhasyhdistyksen hallituksen jäsen

kilppariblogi logo PIENI

18.2.2019 Lapin Kilpirauhasyhdistys ry - 15 vuotta alueellista potilasjärjestötyötä

Ansiomerkkien saajat kuva Asta Tirronen

Anneli Yliportimo, Taisto Tarkiainen ja Raili Kuusela saivat SOSTE (Suomen sosiaali- ja terveys ry) pronssiset ansiomerkit.
Kuva: Asta Tirronen

Lapin Kilpirauhasyhdistys ry juhli perjantaina 15.2.2019 Kilpirauhasseminaarin merkeissä 15 toimintavuottaan, palkiten pitkäaikaisia vapaaehtoisiaan ansiomerkein ja julkaisemalla historiikkinsa. Historiikki julkaistiin myös e-lehdeksi ja sen voi lukea Lapin Kilpirauhasyhdistyksen kotisivuilta osoitteessa www.lapinkilpi.com

Seminaarin ohjelmassa kuultiin mm. Lapin sairaanhoitopiirin hallituksen varapuheenjohtaja Sara Tuiskun tervehdys Lapin Kilpirauhasyhdistykselle. Puheenvuorossaan Sara Tuisku totesi, että  ”Terveydenhuoltojärjestelmämme ei ole täydellinen ja tarvitsee rinnalleen Lapin Kilpirauhasyhdistyksen kaltaisia toimijoita. Yhdistyksenne työ on merkittävää työtä, ennen kaikkea potilaiden kannalta, mutta myös koko terveydenhuollon näkökulmasta. Terveydenhuoltojärjestelmämme ei kykene huolehtimaan potilaiden vertaistuesta, luentojen ja tilaisuuksien järjestämisestä tavalla, johon Lapin Kilpirauhasyhdistys on pystynyt. Yhdistyksenne on vakiinnuttanut asemansa merkittävänä, vaikuttavana ja aktiivisena toimijana Lapin yhdistyskentässä. Vertaistuen merkitystä ei voi liiaksi korostaa, minkä tahansa sairauden hoidon kannalta. Tiedon saannin lisääminen, koulutus ja kilpirauhassairauksien ymmärryksen lisääminen myös yleisemmin on tärkeää potilaiden elämänlaadun kannalta”.

Kilpirauhasseminaarissa kuulimme myös ”Sekundakroppa – Elämäni kilpirauhaspotilaana”- kirjan juuri markkinoille tuoneen kirjailija, kokemusasiantuntija Anne Rothin tarinan. Lääkäri Ville Pöntynen avasi puolestaan puheenvuorossaan niitä haasteita ja mahdollisuuksia, mitä lääkärit kokevat kilpirauhaspotilaiden hoidossa, tämän päivän Suomessa. Juhlaseminaarin videotallenne saadaan nähtäville internetsivuillemme lähipäivien aikana, jolloin myös ne, jotka estyivät saapumasta paikanpäälle, saavat mahdollisuuden kuunnella ja katsella seminaariohjelma.

Satu Saari
projektikoordinaattori
KERRO JA KUUNTELE -projekti

kilppariblogi logo PIENI
28.1.2019 Hei kaikki Lapin Kilpi- kilppariblogin lukijat!

Sain kutsun tulla vieraaksi kertomaan omaa tarinaani Kilpirauhasseminaariin 15.2. 2019 ja voi vietävä että innostuin! Tottakai minä tulen!

Jos ovat vertaistyö ja kilpirauhasasiat syäntäni lähellä niin ovat myös Lappi ja lappilaisuus. Olen täältä Oulusta kotoisin mutta onnekseni saanut viettää paljon aikaa elämästäni siellä Pohjolan perukoilla kultamailla niin sinnepäin matkustan aina kun vain on mahdollisuus. Mikä se teissä lapin ihmisissä onkin kun ootta niin helppoja lähestyä ja jututtaa?

Lapin Kilpirauhasyhdistys on toiminut uranuurtajana ja vienyt vertaistyötä ennennäkemättömällä tarmolla eteenpäin. Alueen laajuus omat haasteensa luoden ja keliolosuhteet siihen päälle niin valtava kunnioitus koko yhdistyksen historialle.

Minulla on ollut oman paikallisyhdistyksen puheenjohtajuuden kautta mahdollisuus tutustua teidän rautarouvaan ja pitkäaikaiseen aiempaan puheenjohtajaan Railiin. Suuresti ihailemani ja kunnioittamani Raili on omalla esimerkillään tehnyt latua monelle toimijalle.

Oma tarinani kilpirauhasmaailmassa on ollut hyvin kaksijakoinen. Olen saanut diagnoosin Basedowista jo 2002 mutta yhdistystoimintaan lähdin vasta vuonna 2013. Silloinkin ehkä vähän pakotettuna sillä en ollut uskoa että maailmassa on joku muukin joka kärsii niinkuin minä. Silloin totaalipoiston jälkeen vaikean vajaatoiminnan kanssa humpatessa äitini suorastaan pakotti minut ryhmään puhumaan. Ja siitä olen ikuisesti kiitollinen hänelle!

Vertaisryhmä toi minulle järjen päähän ja tajusin etten ole yksin, en lainkaan! Tunsin vuosikausiin itseni ensimmäistä kertaa normaaliksi kun sama tarina toistui ja toistui uudelleen ja uudelleen. Oli ihanaa kun minua ymmärrettiin! Siitä päivästä lähtien olen vannonut vertaistyön nimeen ja siihen kannustan kaikkia.

Uskon esimerkin voimaan ja olen itse toiminut kokemuskouluttajana vuodesta 2014. Olen onnistunut käymään omaa sairauttani vaikeimman kautta ja toivon syvästi ettei kukaan niin joutuisi tekemään joten haluan kertoa tarinaani mahdollisimman laajasti. Samalla haluan herättää perusterveydenhuoltoa huomaamaan ne epäkohdat joita kilpirauhaspotilaiden hoidossa on. Lääkäreiden ja potilaiden yhteistyötä pitää saada paremmaksi heti!

Olen kirjoittanut tästä omasta taipaleestani kirjan SEKUNDAKROPPA -elämäni kilpirauhaspotilaana ja kirjassa pyrin nimenomaan rehellisen oman esimerkkinin kautta tuomaan tukea ja neuvoa sellaiselle joka kärsii vaikeasti hallittavasta liika- tai vajaatoiminnasta. Sain kirjaani mukaan perusterveydenhuollon lääkärin ja sisätautiopin dosentin Esa Sopin kommentoimaan eri hetkiä kilpirauhaspotilaan elämästä ja samalla luomaan siltaa potilaan ja lääkärin välille. Lisäksi kirjassa pääsee ääneen psykoterapeutti joka kertoo keinoja miten käsitellä sitä faktaa että on kroonisesti sairas. Kirjaan on kerätty kaikki se oleellisin tieto kilpirauhaspotilaalle ja heidän läheisilleen sekä terveydenhuollon ammattilaisille.

Kirjani ilmestyy parahiksi ennen Kilpirauhasseminaaria (kaupoissa 13.2.) ja halutessasi voit ostaa minulta kirjan nimikirjoituksella seminaarin aikana hintaan 25€ (vain käteinen). Esittelen tilaisuudessa myös kirjasta pätkiä. (Koska saavun junalla ja en voi valtavaa määrää mukanani kantaa niin voit varata minulta kirjan ilmoittamalla siitä Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. niin tiedän varata kirjoja tarpeeksi mukaan)

Me kilpirauhaspotilaat olemme rohki rohkeita tyyppejä eikö niin? Välillä pitää muistuttaa itseään että vaikka tukka lähtee päästä niin että pölinä käy ja hiki virtaa kunnes taas jäätää kuin iglussa niin hyviä ihmisiä tässä ollaan. Lääkityksen temppuillessa kuten omalla kohdallani olen ottanut tavakseni avoimesti kertoa mistä milloinkin epätavalliset oireeni johtuvat. Se helpottaa kummasti kun puhuu ja tuo tautia sitä kautta tunnetuksi. Se on vastaanottasta kiinni miten suhtautuu mutta eristyä ei yhdenkään potilaan tarvitse.

Toivottavasti tapaamme tuolloin Kilpirauhasseminaarissa! Haluan lähettää kaikille teille lämpimät hyvän voinnin terveiset sekä onnitella upeaa Lapin Kilpirauhasyhdistystä menestyksekkäästä toiminnastaan!

Voidaan hyvin, yhdessä!

 Anne Roth

kilppariblogi logo PIENI
16.1.2019 Superviikonloppua järjestellessä...

Hyvää alkanutta vuotta 2019! Lapin Kilpirauhasyhdistyksen ja KERRO JA KUUNTELE -projektin vuosi on alkanut vauhdikkaasti ja tapahtumia keväälle on täällä yhdistyksen toimistolla ”buukattu” jos jonkinmoista! KILPI-lehti ilmestyy 24.1.2019, sinne olemme koostaneet tapahtumat kattavasti kevääseen asti. Avoimia ovia toimistolla pidämme 30.1.2019 ja silloin voi kipasta toimistolta hakemassa uimalipun Vesihiiteen jäsenkorttiaan vastaan! Urheiluasioita on nyt muutoinkin viritelty ja luvassa on helmikuun toisena päivänä ohjattua liikuntaa niin ulkona kuin sisälläkin, EasyFitin kanssa toteutettuna täällä Rovaniemellä. Muuallekin maakuntaan järjestellään parhaillaan erilaisia virkistykseen ja liikuntaan liittyviä tilaisuuksia – niistä lisää tuonnempana.

Parhaillaan toimistolla järjestetään oikeaa superviikonloppua Lappiin! Tulossa on helmikuun puolivälissä 15 vuotis- juhlaseminaari 15.2.2019 Rovaniemelle, johon pääsee paikanpäälle osallistumaan 130 henkeä ja etänä kaikki, jotka ovat asiasta kiinnostuneita! Kilpirauhasseminaarin kutsu ja ohjelma julkaistaan sekä ilmoittautumislinkki avataan lähipäivinä, joten nyt kannattaa seurata meitä niin kotisivuillamme kuin myös Facebookissa, jotta on ”ajoissa” paikalla kun ilmoittautuminen käynnistyy! Ohjelmassa on luvassa ansiomerkkien jako, perustajajäsenillemme, sekä historiikin julkistaminen. Luvassa on myös kokemustoimija Anne Rothin tarina sekä lääkäri Ville Pöntysen luento. Historiikki julkaistaan e-lehtenä kotisivuillemme, joten se on juhlapäivän jälkeen siellä kaikkien luettavissa.

Historiikin kirjoitustyö on käynyt kuumana ja jotta se saataisiin kattavasti koko tuolle yhdistyksen taipaleelle 2004 – 2019, niin olemme tehneet samalla myös yhdistyksen ja projektin toimintakertomusta vuodelta 2018.

Superviikonloppuna starttaavat myös avo- ja etäsopeutumisvalmennuskurssit Leviltä. Kursseja saatiin Lappiin kaksi, joista toinen järjestetään siis Levillä ja toinen Kemissä. Kurssille hakuaika on päättynyt ja kurssilaiset on valittu. Sopeutumisvalmennuskurssit toteutetaan yhteistyössä Suomen Kilpirauhasliiton kanssa.

Tuohon superviikonloppuun mahtuu myös lääkäri Ville Pöntysen luotsaama Kilpirauhaspaja, johon ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä. Paja järjestetään Rovaniemellä 16.2.2019. Paljon innokkaita yhteydenottoja on pajan tiimoilta tullut ja tulee parhaillaan.

Tänään kokoontuu yhdistyksen uusi hallitus järjestäytymiskokoukseen. Aktiivinen hallitustyöskentely aloitetaan tammikuun lopussa, jolloin hallituksella onkin monen monta asiaa päätettävänään. Täytyy alkaa muun muassa miettimään KERRO JA KUUNTELE -projektin jatkohakemuksen työstämistä.

Vertaistukiryhmien ohjaajien uutiskirje ja uutiskirje terveydenhuoltoon ovat työlistalla ja tilin perustaminen YouTubeen, jotta saisimme 17.12.2018 pidetyn ”Kilpirauhassairauksien seuranta ja liitännäisongelmat” luentotallenteen katseltavaksi kotisivuillemme.

Monenmoista on siis menossa ja tulossa! Nyt kannattaa olla kuulolla! Ja jotta viestit tavoittaisivat sinut ensimmäisten joukossa, käythän varmistamassa, että sähköpostiosoitteesi on jäsenyystietosi liitteenä ja että se on oikein. Jäsenasiat hoitaa Lapin Kilpirauhasyhdistyksen puolesta Suomen Kilpirauhasliitto ja liiton sivuilta pääset kohdasta jäsenyys – yhteystietojen muuttaminen – päivittämään tietosi.

Ollaanpa kuulolla!

Satu Saari
projektikoordinaattori
KERRO JA KUUNTELE -projekti

kilppariblogi logo PIENI

18.12.2018 Kilpirauhaskuulumisia Napapiiriltä

Jopas oli luentosali! Viimeisintä tekniikkaan pursusi kirjaimellisesti seinistäkin! Eipä Savon-Poika tällaisia puitteita aikaisemmin muualla ole nähnytkään. Mutta enpä ollut maailman metropoleissa tälläkään kertaa luennoimassa. Vahtimestarin puheenparsi sen viimeistään paljasti; Lapissa ollaan, ja aivan napapiirin tuntumassa.

Ihmiset ovat täällä pohjoisessakin omanlaisiaan, vaikkei sitä osaakaan sanoin selittää. Saman huomaa maakunnissa vieraillessaan. Myös täällä minut toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi. Luentosalin täyttyessä voin aistia ystävällisyyttä, mutta selvästi myös uteliaisuutta: mitähän Savon-Pojalla on annettavaa?

Luennossani ei ollut ”Lapin lisää”. Samoista asioista keskusteltiin kuin aikaisemmilakin luennoilla. Kysymykset, murheet ja kokemukset terveydenhuollosta olivat minulle tuttuja. Samat asiat näyttävät koskettavan kilpirauhaspotilaita kaikkialla Suomessa. Lappi ei tee tähän poikkeusta. Ei hyvässä, eikä pahassa.

Tälläkin kertaa paikalla tullaan hakemaan apua. Vieläkään kukaan ei asetu haastamaan sanomisiani – vaikka siihen jälleen rohkaisinkin. Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitokäytännöistä on käynnissä oppikiista. Luentosaleja eivät täytä kiistelijät, vaan oppikiistan uhrit – apua vaille jääneet potilaat. Tämä on yhteistä kaikissa kaupungeissa, joissa olen luennoinut. Jos nykyiset toimintatapamme toimisivat ja auttaisivat jokaista potilasta, olisi luentosalit typötyhjiä.

Vaikeimmat kysymykset esitettään joka kerta, enkä vieläkään osaa niihin vastata: Miksi asiat ovat näin? Miksi oppikirjoistakin löytyvää tietoa ja vuosikymmeniä käytettyjä lääkkeitä ei saa käyttää potilaiden auttamiseen? Mistä löydän lääkärin, joka osaa ja ymmärtää? Mistä löydän lääkärin, joka uskaltaa? Samoja asioita pohditaan napapiirin molemmilla puolilla.

Muihin kysymyksiin onkin paljon helpompi vastata. Kuten siihen, miksi T3V ei kuulu kilpirauhasen vajaatoiminnan perustutkimuksiin tai miksi kilpirauhaspotilaalla on vatsa sekaisin, lihakset jäykät ja kipeät, unenlaatu huono tai stressi niin turmiollista. Ja siihen, kenelle T3-hoito sopii ja miksi se auttaa.

Tietoja, taitoa ja tahtoa potilaiden auttamiseksi löytyy lisäkseni monelta muultakin lääkäriltä. Yhdessä kaikkien Suomen kilpirauhaspotilaiden kanssa pystymme rohkaisemaan heitä osallistumaan. Emme rohkaise kiistelyyn, vaan oppisovun löytämiseen. Se on kaikkien osapuolien edun mukaista.

Lupaan auttaa tässä työssä parhaani mukaan.

Sopuisaa joulua ja lupaavaa alkavaa vuotta 2019 toivottaen,

Ville Pöntynen
kilpirauhasen vajaatoiminnan eri hoitovaihtoehtoihin perehtynyt yleislääkäri
Lupaus Health

kilppariblogi logo PIENI

29.11.2018 Vuodenvaihdetta odotellessa…

Syksyn Kuntakierros on nyt käyty ja tapasin kierroksen aikana monia teistä. Kuntakierroksella ”Innostu vertaistukitoiminnasta ja tule mukaan!” iltoihin osallistui lähes 100 kilpirauhassairasta ympäri Lappia. Kierroksen yhteydessä vierailimme myös paikallisissa terveyskeskuksissa ja apteekeissa viemässä tietoa ja esitteitä. Tietoa sairauksista on nyt siis jaossa monessa paikassa.

KERRO JA KUUNTELE -projektin projektikoordinaattorina tämä mittava kierros oli myös minulle hyvin tärkeä matka – opin kierroksella paljon uutta näistä niin monioireisista kilpirauhassairauksista ja tapasin ihania ihmisiä, jotka kertoivat minulle sairaustarinansa. Ymmärrän nyt paljon paremmin näitä kilpirauhassairauksia! Uusi vertaistukiryhmä saatiin perustettua kuitenkin vain Kolariin. Ongelmana on vertaistukiryhmän ohjaajien saaminen kuntiin - tähän meidän täytyy panostaa lähitulevaisuudessa – olenkin ajatellut käynnistää alkuvuodesta vertaistukiohjaajien rekrytointikampanjan Lapissa.

Keräsimme illoista palautetta ja niissä pidettiin hyvänä sitä, että tilaisuuksia järjestettiin kaikkiin kuntiin ja työtä, mitä teemme, pidettiin tärkeänä ja arvokkaana. Vertaistuen järjestämistä eri kuntiin toivottiin edelleen ja myös lääkäriluentoja. Pyrimme huomioimaan näitä toivomuksia, kunhan ensi vuoden rahoituspäätös STEA:lta saadaan ja toimintaa päästään suunnittelemaan ja toteuttamaan.

Syksyn aikana saimme myös uuden vapaaehtoisen toimimaan Facebookissa ylläpitäjänä Lapin Kilpirauhasyhdistyksen virtuaalisessa vertaistukiryhmässä. Ryhmää markkinoitiin sähköpostilla ja kahden vuorokauden sisällä ryhmään saatiin yli 50 jäsentä.  Vertaistuelle on siis tarvetta, myöskin virtuaalisesti. Facebookin virtuaaliryhmä ei silti poista tarvetta kohdata vertaisiaan kasvotusten, joten ryhmien paikallinen kokoontuminen on todella tärkeää ja niiden toimintaa pyritään lisäämään myös ensi vuonna.

Jotta saisimme rekrytoitua vertaistukiryhmien ohjaajia ja jotta jo toiminnassa mukana olevat vapaaehtoiset ryhmien ohjaajat jaksaisivat toimia ohjaajina järjestämme myös heille virkistystä. Keväälle on suunnitelmissa ohjaajien virkistyspäivä. Tarjoamme ohjaajillemme myös työnohjausta ja ideapäiviä.

Meneillään oleva vapaaehtoistyön viikko 26. – 30.11. on herättänyt minut ajattelemaan myös vapaaehtoistyön merkitystä ylipäätään. On hienoa, että ihmiset jaksavat tehdä pyyteettömästi töitä toistensa eteen! Kiitos kaikille Lapin Kilpirauhasyhdistyksen vapaaehtoisille – panoksenne on äärimmäisen tärkeää ja teette hyvää työtä!!!

Lapin Kilpirauhasyhdistyksellä on muuten monenlaista vapaaehtoistyötä, meillä voi esimerkiksi tulla mukaan vertaistukiryhmien illan järjestelyyn, voi järjestää iltaan jotain erityisohjelmaa, jonkin teeman. Voi osallistua erilaisissa tapahtumissa esittelytyöhön, voi kirjoittaa tätä ”Kilppariblogia”, voi valmistaa tuotteita myyjäisiin, voi osallistua kokemusasiantuntijan markkinointiin ja viestintätehtäviin tai voi askarrella kampanjaperhosia, tukeakseen kilpirauhassairaiden kampanjointia ”Paremman hoidon puolesta”! Jokaiselle löytyy jotain – jos heräsit ajattelemaan asiaa, ota reilusti yhteyttä, niin katsotaan, mikä voisi olla sinun juttusi!

Lapin Kilpirauhasyhdistys on toiminut pian 15 vuotta alueellisena potilasjärjestönä, aktiivisten vapaaehtoisten voimin! Huikeaa!! Haluamme kiittää ja palkita meidän pitkäaikaisia vapaaehtoisia ja järjestämme helmikuussa Juhlaseminaarin. Seminaarin yhteydessä julkistamme myös Lapin Kilpirauhasyhdistyksen historiikin. Nämä seminaarin järjestelytyöt ovat jo täydessä käynnissä ja tätä tapahtumaa on tarkoitus päästä seuraamaan myös kuntien Virtu pisteiltä. Tiedotamme tilaisuudesta vuoden ensimmäisessä KILPI-lehdessä.

Keväälle on suunnitteilla myös paljon muuta, kuten esimerkiksi se, että saamme Lappiin tälle keväälle peräti kaksi Avo-etä kurssia, Suomen Kilpirauhasliiton järjestämänä!! Toinen kursseista on ajateltu pidettäväksi Levillä ja toinen Kemissä. Kerromme myös näistä pian lisää, kunhan loputkin yksityiskohdat varmistuvat.

Yhteistyötä ollaan virittelemässä mm. Lapin Sydänpiirin kanssa ja ajatuksena on tulevana vuonna panostaa yhteistuumin esimerkiksi liikunnallisten – työikäisten vertaistukiryhmien aikaansaamiseksi ja erilaisten yhteisten seminaarien järjestämisen merkeissä.

Vuodenvaihdetta odotellessa on suunnitelmissa vielä lääkäriluento, sitä valmistelen täällä parhaillaan ja tarkoitus on, että myös tätä luentoa pääsisi seuraamaan noilta kuntien Virtu pisteiltä.

Vuodenvaihdetta odotellessa hyppään vielä junaan ja puksutan ”isolle kirkolle” tutustumaan Suomen Kilpirauhasliiton toimintaan, toimistoon ja toimiston väkeen. Mukanani vein Helsinkiin kymmeniä ”Kunpa siivet kantaisivat” -kamppanjaperhosia, joita olemme täällä Lapissa askarrelleet eri tapahtumissa.

Joulun läheisyys alkaa olla käsin kosketeltava ja tänään täällä Järjestötalolla raikaa joululaulut, koska Moninetin väki on järjestänyt yleiset Pikkujoulut – taidanpa minäkin suunnistaa sinne maistelemaan glögiä ja pipareita, KERRO JA KUUNTELE -projektin Ohjausryhmän kokouksen alkua odotellessa…

Oikein rauhaisaa joulunalus aikaa teille kaikille ja ollaanpa kuulolla!

Satu Saari
projektikoordinaattori
KERRO JA KUUNTELE -projekti

kilppariblogi logo PIENI

15.10.2018 Historiikkia ja paljon muuta touhua yhdistyksellä

Minulle tarjoutui tilaisuus tutustua Lapin Kilpirauhasyhdistyksen toimintaan työntekijän roolissa. Olin joskus aiemmin kuullut tästä yhdistyksestä mutta en tiennyt heidän toiminnastaan oikeastaan mitään. Yhdistyksen nimen kuuleminen ei herättänyt minkäänlaisia mielleyhtymiä paitsi, että ajattelin sen olevan pieni toiminnaltaan.

Yhdistys täyttäisi kunnioittavat 15 vuotta ensi vuoden puolella, joten yhdistyksen projektikoordinaattori oli ajatellut, että historiikki yhdistyksestä olisi julkaisemisen arvoinen yhdistyksen täyttäessä vuosia ensi vuoden alussa. Minun pääasialliseksi tehtäväksi oli ajateltu, että kokoaisin valmiiksi tietoa yhdistyksen merkittävistä tapahtumista esimerkiksi milloin vertaistukitoiminta on aloitettu, minkälaista virkistystä on ollut jäsenille ja minkälaisiin tapahtumiin on osallistuttu. Muistiinpanojeni pohjalta projektikoordinaattorin olisi helpompaa ja nopeampaa kirjoittaa historiikki. Lähdemateriaalini koostui kokousten pöytäkirjoista ja yhdistyksen toimintakertomuksista. Lisäksi kävin läpi lähes kaikki julkaistut Kilpi-lehdet katsoakseni löytyisikö lehden tapahtumakalenterista tai muista artikkeleista materiaalia historiikkia varten. Muutamaa lehden numeroa en voinut käydä läpi painettuina versioina, koska niitä ei ollut saatavilla. Kaikista pöytäkirjoissa mainituista seikoista ei ollut myöhemmin mainintaa, että onko asia toteutunut kuten oli suunniteltu, joten niitä asioita ei tietenkään voinut laittaa historiikkiin. Materiaalia kertyi hyvin historiikkia varten, johon tulee vielä lisäksi kuvia ja yhdistyksen jäsenten haastatteluita.

Yhdistys on saanut STEA:lta avustusta KERRO JA KUUNTELE-projektia varten, jonka tarkoituksena on muun muassa saada ihmiset innostumaan vertaistukitoiminnasta ympäri Lappia. Tämä kuntakierros käsittää 21 kuntaa Lapissa. Sain mahdollisuuden lähteä mukaan Posion reissulle projektikoordinaattori Satu Saaren, Lapin Sydänpiirin toiminnanjohtajan Marjo Laukkasen ja Lapin Kilpirauhasyhdistyksen tapahtumaemännän Anneli Yliportimon kanssa. Lapin Kilpirauhasyhdistyksen projektikoordinaattori ja Lapin Sydänpiirin toiminnanjohtaja olivat ajatelleet, että nämä kaksi järjestöä tekisivät yhteistyötä järjestämällä yhteisiä vertaistukitapahtumia. Monesti on nimittäin niin, että jos on yksi sairaus, voi olla jokin toinenkin ja tästä johtuen kuulua useampaan yhdistykseen, joka liittyy näihin sairauksiin. Oli mielenkiintoista kuunnella molempien yhdistysten luennot toiminnastaan. Toinen tunti tapahtumasta oli jätetty keskustelua varten ja paikalle saapuneiden kanssa keskustelua riittikin koko loppuajaksi, mitä tapahtumalle oli varattu.

Minulla oli lisäksi muitakin avustavia työtehtäviä esimerkiksi tietosuojaprosessikaavion tekeminen, mikä kertoo miten käsitellään ja ketkä yhdistyksessä käsittelevät henkilötietoja, minkälaisia henkilötietorekistereitä syntyy jne. Yhdistykset ovat velvoitteisia tekemään tällaisen prosessikuvauksen tämän vuoden alussa voimaan tulleen lakipykälän mukaan.

Työskentely yhdistyksessä oli antoisaa, rentoa ja hyvin itsenäistä. Minulla oli vain yksi työkaveri, joka oli samalla esimieheni. Kyseinen työkaveri oli minulle ennestään tuttu siinä mielessä, että olimme työskennelleet aiemmin saman työnantajan palveluksessa, tosin eri yksiköissä mutta olimme kuitenkin olleet välillä tekemisissä työasioiden vuoksi. Tutustuin myös joihinkin yhdistyksen hallituksen jäseniin, jotka kävivät välillä toimistossa yhdistyksen asioiden takia.

Arvostan hyvin paljon ihmisiä, jotka työskentelevät yhdistyksissä vapaaehtoisina. Hienoa, että on tällaisia ihmisiä, jotka kokevat tällaisen työn omakseen. Itselläni ei tällaisesta vapaaehtoisena työskentelystä ole kokemusta kuin vain parin tapahtuman verran. Tällä hetkellä en koe, että minulla on resursseja vapaaehtoistyöskentelyyn mutta en pidä mahdottomana ajatuksena, että joskus tulevaisuudessa tekisinkin vapaaehtoistyötä aktiivisemmin.

Itselläni on kilpirauhasen vajaatoiminta, ja nyt kun olen tässä yhdistyksessä työskennellyt, tutustunut yhdistyksen historiaan, että mitä kaikkea toimintaa on ollut, ja lukenut vanhemmista ja uudemmista KILPI-lehdistä mielenkiintoisia artikkeleita, innostuin liittymään jäseneksi. Yhdistys tekee arvokasta työtä levittäen tietoutta kilpirauhassairauksista ja antamalla vertaistukea jäsenilleen, joten toivottavasti jatkossa järjestetään mielenkiintoisia tapahtumia, joihin voisi osallistua ja saada virkistäytymistä arkeen sekä esimerkiksi lääkäriluennoilta saada lisätietoa kilpirauhasairaudestaan.

Soile Määttä

kilppariblogi logo PIENI

10.8.2018 Viestin viejänä....  

Aurinko paistaa kauniisti elokuun 10 päivänä Rovaniemellä. On ollut upea kesä ilmojen suhteen (meille Lappilaisille, ehkä hieman liiankin kuuma😊). Nyt kuitenkin ollaan menossa jo kohti syksyä ja illat ovat pimenneet. Lomat on lusittu, vihdat tehty ja työt aloitettu – tarmoa puhkuen.

Ensi maanantaina 13.8.2018 starttaa ”Innostu vertaistukitoiminnasta ja tule mukaan!”  Lapin Kilpirauhasyhdistyksen ja KERRO JA KUUNTELE-projektin kuntakierros 2018.

Kovasti on töitä tehty kierroksen järjestämisen eteen ja toivon, että Valtuustosalit täyttyvät kunnissa innostuneista kuulioista. Alun perin ajatus oli pitää jäseniltoja, mutta koska projektisuunnitelmassa yhtenä tavoitteena on, että tietoa kilpirauhassairauksista välitetään Lapin väestölle, niin päätimme, että pidämme infoillat avoimin ovin.

Lapissa on Fimean ja Kelan keräämän kilpirauhaslääkkeiden käyttäjätilaston mukaan yli 10 000 kilpirauhaslääkkeen käyttäjää. Näistä jäseniämme murto-osa, n. 600 henkilöä. Jos tuo määrä jaettaisiin kaikkien Lapin kuntien kesken, se tekisi noin 500 henkeä/kunta ja kuinka moni vielä lisäksi sairastaa tietämättään – ilman diagnoosia ja hoitoa? Meillä on siis töitä tehtävänämme, jotta tieto kilpirauhassairauksista ja niiden oireista saavuttaisi myös ne henkilöt, jotka tuskailevat outojen oireidensa kanssa, osaamatta yhdistää asiaa kilpirauhaseen.

Projektin tavoitteisiin on kirjattu myös se, että saisimme perustettua vertaistuki ryhmiä kaikkialle Lappiin. Olisipa hienoa, jos joka kunnasta löytyisi joku innokas, joka lähtisi ohjaamaan ryhmää – kutsumaan toiset koolle keskustelemaan kilpirauhasasioista kaffekupposen ääreen. Sairastuneelle, olipa mikä sairaus tahansa, on tärkeää, että hän tietää, ettei ole yksin sairautensa kanssa – että on muitakin, jotka pähkäävät samojen oireiden ja hoitojen ja kokemusten kanssa. Vertaisensa kanssa jaettu huoli on vain puoli huolta ja niin hartioita painava taakka kevenee.

Kuntakierroksella on tarkoitus vierailla myös paikallisissa terveyskeskuksissa ja apteekeissa, viemässä tietoa siitä, mistä tietoa löytyy ja toiveena verkostoitua terveydenhuollossa niiden henkilöiden kanssa, joiden vastuualueeseen perusterveydenhoidossa ja lääkityksessä kuuluu kilpirauhaspotilaiden hoito ja lääkitys. Jatkoa ajatellen viestit ja tieto kohdentuisivat juuri oikeaan osoitteeseen ja sitä kautta kilpirauhaspotilaiden hyväksi.

Täällä Kilpirauhasyhdistyksen toimistolla Järjestötalossa, Rovaniemellä on kopiokone laulanut viime päivät ja kuntakierroksella jakoon menevää materiaalia on pakattu lähtövalmiiksi. Media on julkaissut ”puffijuttuja” ja illan esitys on tehty. Omenat, joita olin ajatellut tarjota infoiltoina, ovat vielä kaupassa, mutta muutoin alkaa olla valmista.

Minun tehtävänäni on kuntakierroksella toimia
viestin viejänä–toivon,
että tavoitan vastaanottajat! 

Minä KERROn – ja KUUNTELE sinä
ja sitten vaihdetaan!

Tervetuloa –
tapaamisiin infoilloissa!

Satu Saari
projektikoordinaattori
KERRO JA KUUNTELE -projekti

kilppariblogi logo PIENI

Hyvinvointia luonnosta – iltapäivä Särkitunturilla 7.6.2018

Lappilaisille luonto on aina ollut vahva osa ihmisten arkea, se on ollut ruoka-aitta, josta on saatu lihaa, kalaa ja marjoja talven varalle. Mettään menemisellä on tällä perällä ollut yleensä jokin tarkoitus tai tehtävä. Luonnosta nauttiminen on ollut sivuosassa, ”tyhjän” kävelylle on lähinnä naureskeltu. Toisaalta talvivarastojen kartuttamisen lomassa on kuitenkin pidetty myös taukoja, tehty tulet ja keitetty kahvit.

Nykyään luonnon hyvinvointivaikutuksista keskustellaan paljon esimerkiksi tieteen maailmassa. Tutkimuksissa on havaittu, että jo noin 15-20 minuuttia luonnossa laskee verenpainetta. Luonnossa liikkumisen on todettu vähentävän myös stressihormoni kortisolin määrää syljessä. Luonto altistaa meidät myös erilaisille mikrobeille, jotka omalta osaltaan edistävät esimerkiksi suoliston terveyttä ja kehittävät luontaista vastustuskykyä.

Tulevana eräoppaana haluan tarjota asiakkailleni kiireettömiä elämyksiä, jotka rentouttavat sekä kehoa että mieltä. Näillä eväillä suunnittelin hyvinvointi-iltapäivän Lapin kilpirauhasyhdistyksen, Muonion sydänyhdistyksen ja Länsi-Lapin diabetesyhdistyksen jäsenille. Retkikohteeksi valikoitui Särkivaaran laavu Särkitunturilla.

Halusin retkellä tarjota osallistujille monipuolista ohjelmaa. Sauvat vauhdittivat matkaamme ylös kohti Särkivaaran laavua. Sauvakävely oli lajina monelle jo ennestään tuttu ja nouseva maasto tarjosi hyvät mahdollisuudet treenata oikeaa tekniikkaa. Tutkimusten mukaan sauvakävely lisää hapenottokykyä, rangan liikkuvuutta ja sydämen sykettä.

Matkalla tutustuimme myös erilaisiin metsästä löytyviin luonnonyrtteihin ja niiden käyttötarkoituksiin. Monikaan ei ehkä tiedä, että mustikan lehdet sopivat salaattiin tai yrttijuomiin, tai että poimulehti tukee erityisesti naisten hormonitoimintaa. Suoraan luonnosta kerättävät kasvit tarjoavat meille monenlaisia makuelämyksiä jo ennen varsinaisen marjastuskauden alkua. Ne sisältävät monin verroin enemmän vitamiineja ja hivenaineita kuin kaupan vihannekset. Tärkeintä on kerätä vain niitä kasveja, jotka tunnistaa varmasti. Epävarmat tapaukset on syytä jättää metsään!

Toivottavasti retkelle osallistuneet lähtivät takaisin kotiin virkistyneinä ja tietoisina siitä, miten luonto saa meidät rauhoittumaan ja olemaan läsnä hetkessä. Joskus on hyvä avata hetkeksi silmät, korvat, nenä ja suu luonnon tarjoamille elämyksille. Niistä voi nauttia yksin tai vaikka oman yhdistyksen järjestämillä retkillä yhdessä muiden kanssa. 

Kiitokset Lapin kilpirauhasyhdistykselle ideasta ja mahdollisuudesta toteuttaa osa erä- ja luonto-oppaan ammattitutkintoa yhteistyössä teidän kanssa!

Antoisia luontohetkiä kaikille!

Taika Kopra
Eräopasopiskelija,
Ammattiopisto Lappia, Muonio

kilppariblogi logo PIENI

19.4.2018 Kuka tietää lääkityksesi?

Tämän otsikon alla Lapissa kampanjoitiin Lääkehoidon teemapäivänä kevättalvella 2017. Koska asia on edelleen ajankohtainen ja lähellä sydäntäni, jatkan aiheesta mielelläni tänäkin vuonna.

Otsikon kysymykseen tuntuisi olevan useita vastausvaihtoehtoja. Oma lääkärisi tietää varmasti lääkityksesi, siellähän se näkyy koneella. Terveyskeskuksen tai kotisairaanhoidon tuttu hoitaja, hehän kyllä tietävät mitä lääkkeitä käytät. Apteekissakin varmasti tiedetään lääkkeesi, sieltä samastahan ne lääkkeet tulee aina haettua. Mutta niin kummalliselta kuin se tuntuukin, mikään edellä mainituista vastauksista ei ole oikea. Oikea vastaus on, että vain sinä itse tiedät lääkityksesi. Tai jos läheisesi osallistuu lääkehoitoon, hän tietää sen myös. Miksi näin on?

On monia syitä siihen, että lääkityksesi ei kokonaisuudessaan ole lääkärin, hoitajan tai apteekin henkilökunnan tiedossa. Yksi tärkeimmistä on useat eri potilastietojärjestelmät. Järjestelmät ovat erilaisia terveyskeskuksessa, sairaalassa tai yksityisellä lääkäriasemalla. Niiden tietoja ei myöskään voi jakaa eri toimijoille. Ja vaikka reseptit ovat nykyään sähköisiä, ja ne löytyvät reseptikeskuksesta tai Omakannasta, sieltä on vaikea selvittää mitkä näkyvistä resepteistä ovat todella käytössä. Reseptikeskuksessa ei myöskään näy tietoa käytössä olevista itsehoitolääkkeistä, luontaistuotteista tai ravintolisistä.  

On tilanteita jolloin lääkkeitä ei käytetä niin kuin lääkäri on ne määrännyt. Lääke voi olla kallis, sillä on hankalalta tuntuvia haittoja tai se ei tunnu tarpeelliselta. Tällöin lääkettä ei välttämättä käytetä lainkaan tai sitä käytetään vähemmän kuin on määrätty. Nämä syyt ovat erittäin tavallisia ja ymmärrettäviäkin. On kuitenkin tärkeää saattaa nämä poikkeukset lääkärin tietoon, sillä hän yrittää arvioida lääkehoidon vaikutuksia sillä tiedolla, mitä hänellä on käytettävissään. Jos lääkkeen määrääjä ei tiedä miten lääkkeitä käytetään, hän ei voi seurata hoidon tehoa eikä tehdä oikeita ratkaisuja hoidon jatkamisen suhteen. Pahimmassa tapauksessa hän luulee, että aiemmin määrätty hoito ei auta, ja muuttaa tai lisää lääkitystä aivan turhaan.

Niin kauan kuin potilastietojärjestelmiä ei saada toimimaan siten, että tieto välittyisi eri järjestelmien kesken, on meillä lääkkeiden käyttäjillä itsellämme tärkeä rooli lääkitystietomme hallinnassa. Onneksi siihen on olemassa hyvin yksinkertainen keino: lääkityslista. Me kaikki voimme itse tai yhdessä läheistemme tai terveydenhuollon henkilöstön kanssa pitää yllä ajantasaista lääkityslistaa. Lista voi olla paperinen valmis lomake, tai sen voi kirjata vaikka ruutupaperille. Internetissä ja älypuhelinsovelluksina on erilaisia listoja, joita voi ylläpitää sähköisesti ja tulostaa tarvittaessa paperiversioksi. Tärkeintä on, että listalla on kaikki resepti- ja itsehoitolääkkeet, vitamiinit ja ravintolisät lueteltuna juuri niillä nimillä ja annoksilla mitä on käytössä. Ja että listaa päivitetään. Jos jokin lääke lopetetaan tai uusi aloitetaan, pitäisi se heti kirjata lääkityslistalle. Lisäksi on ensiarvoisen tärkeää, että lista on helposti saatavilla ja löydettävissä esim. hätätilanteessa, jotta ambulanssin ja päivystyksen henkilökunta tietää mitä lääkkeitä käytät, jos itse et pysty sitä kertomaan.

Ajantasaisen lääkityslistan kanssa on helppo mennä lääkärin vastaanotolle. Voi tuntua hankalalta ottaa puheeksi lääkärin kanssa se, että lääkkeitä ei välttämättä käytäkään kuten lääkäri luulee. Kirjoitetun listan kanssa asiasta on helpompi jutella ja tilanteeseen voidaan etsiä ratkaisu. Lääkäri voi yrittää löytää edullisemman valmisteen tai miettiä, miten toimitaan mahdollisten lääkehaittojen kanssa. Listan kanssa voi myös mennä apteekkiin ja varmistaa, että käytössä olevat itsehoitolääkkeet, vitamiinit ja ravintolisät varmasti sopivat yhteen reseptilääkkeiden kanssa.  Apteekkien farmaseutit ja proviisorit osaavat neuvoa myös oikeiden valmisteiden valinnassa.

Lääkitysongelmien kanssa ei tarvitse painia yksin. Terveydenhuollon eri ammattilaiset sairaaloissa, terveysasemilla ja apteekeissa ovat juuri sitä varten, että asioita mietitään yhdessä. Kaikkien yhteisenä tavoitteena on turvallinen, tarkoituksenmukainen ja taloudellinen lääkehoito.

Maija Pirttijärvi
farmaseutti
Lääkehoidon asiantuntijapalvelut

kilppariblogi logo PIENI

27.3.2018 Lapin Kilpirauhasyhdistykselle projektikoordinaattoriksi

Rovaniemi paistattelee upeassa kevät auringossa, kun kertaan täällä mielessäni kulunutta viikkoa ja suunnittelen uuden alkua. Viime viikolla aloitin uuden työni täällä Lapin Kilpirauhasyhdistyksellä KERRO JA KUUNTELE -projektin projektikoordinaattorina, Riitta Palovuoren siirryttyä toisiin tehtäviin.

Muutos työelämässäni tapahtui varsin ripeästi - viikko sitten työskentelin vielä Lapin sairaanhoitopiirillä, kehittämisyksikössä, projektisihteerinä. Työni sairaanhoitopiirillä tarjosi minulle oivan mahdollisuuden tutustua eri potilasjärjestöjen toimintaan ja vapaaehtoisten tärkeään työhön.

KERRO JA KUUNTELE -projektin tarkoituksena on Lapin kilpirauhaspotilaiden terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen asiantutijatiedon, vertaistoiminnan ja kokemustiedon avulla. Terveydenhuollon tukipalveluissa työskennellessäni olen oppinut ymmärtämään ja arvostamaan asiantuntijatiedon merkityksen ja tärkeyden, sen, että meillä on aina käytössämme uusin tietotaito, jotta voimme auttaa sairastuneita ja heidän läheisiään parhaalla mahdollisella tavalla.

Muistisairaan äitini avustajana ja lähi-ihmisenä ymmärrän todella hyvin vertaistuen merkityksen. Arvostan kovasti sitä työtä, mitä yhdistysten vapaaehtoiset tekevät erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa, omalla ajallaan – kertomalla toiminnasta ja olemalla vertaistukena tarvitseville.

Maanantai kului Kilpirauhasyhdistyksen toimistolla perusasioiden äärellä. Sähköpostiosoitteen käyttöönottoa, yhdistyksen internet sivujen (www.lapinkilpi.com) yhteystietojen päivitystä, sekä tämän viikon aikana toteutettavien tapahtumien organisoimisessa. Tiistaina päästiinkin sitten jo ”tositoimiin” eli olimme Kilpirauhasyhdistyksen varapuheenjohtaja Airi Rautiaisen kanssa esittelemässä yhdistyksen toimintaa ja KERRO JA KUUNTELE -projektia Lapin ammattikorkeakoululla, Jokiväylässä, Järjestömessuilla.

Keskiviikon ja torstain aikana tutustuin Kilpirauhasliiton (www.kilpirauhasliitto.fi) internet sivuihin, luin paljon erilaista materiaalia, sekä virittelin yhteistyökuvioita Järjestötalossa toimivien eri tahojen kanssa. Valmistelin yhdistyksen rahastonhoitaja Aino Poikelan kanssa tulevaa yhdistyksen sääntömääräistä kevätkokousta ja päivitin sähköisen kalenterini ajan tasalle kaikista niistä monista, monista, tapahtumista ja aikatauluista, joita kevään aikana on määrä toteuttaa ja joissa tulee olla paikalla. Sain tunnukset Lappilaiset – sivustoon (www.lappilaiset.fi) jossa on myös Lapin Kilpirauhasyhdistyksen osio ja pääsin päivittämään niiden sisältämää tietoa.

Torstaina 22.3.2018 vietettiin myös valtakunnallista Lääkehoidon päivää (www.laakehoidonpaiva.fi) ja Lapin Kilpirauhasyhdistys järjesti päivän yhteyteen yleisöluennon. Farmaseutti Maija Pirttijärvi oli luennoimassa ”Iäkkäiden lääkehoidosta ja siihen liittyvistä erityispiirteistä sekä kilpirauhaslääkkeiden yhteensopivuudesta muiden lääkkeiden kanssa”.

Perjantaina lähestyin sähköpostiviestillä Suomen Kilpirauhasliittoa ja tiedottaakseni sinne KERRO JA KUUNTELE -projektin henkilömuutoksista.

Perjantaina pääsin myös tutustumaan tähän Järjestötaloon (www.jarjestotalo.fi) osallistumalla sen talotoimikunnan kokoukseen. Lauantaina 24.2.2018 klo 12-16 oli vielä Lapin Kilpirauhasyhdistyksen hallituksen kokous ja sääntömääräinen kevätkokous. Varsin vilkkaasti hurahti siis viime viikko, uusien ja mielenkiintoisten asioiden äärellä, uudessa osoitteessa ja uusien ihmisten ympäröimänä.

Uusi viikko ja uusia ajatuksia ja uusi ”Kilppariblogi”.

Vuorovaikutus - keskustelu, mielipiteet, kokemus, yhteistyö, vertaistuki / tiedottaminen ja viestintä. Siinä ne ajatukset, jotka siivittivät tähän ajatukseen Kilppariblogista. Ajatuksessani Kilppariblogiin kirjoittaisivat vuorollaan vertaisryhmien vetäjät, vapaaehtoiset, hallituksen jäsenet ja puheenjohtaja, yhteistyökumppanit ja terveydenhuollon ammattilaiset.

Tehdään yhdessä Lapin Kilpirauhasyhdistyksen uudet Internet sivut palvelemaan parhaalla mahdollisella tavalla erityisesti teitä yhdistyksemme jäsenet läheisineen, mutta myös kaikkia niitä, jotka hakevat tietoa kilpirauhassairauksista, niiden oireista ja tarjolla olevasta hoidosta Lapissa.

Kerrotaan ja kuunnellaan – Tule mukaan toimintaan!

Satu Saari
Projektikoordinaattori
satu.saari(at)lapinkilpi.com

p. 040 137 1881
KERRO JA KUUNTELE