Anskun tarina

Olen syntynyt 1955. Olin 41-vuotias, kun minulla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta. Tiesin kyllä tuolloin jo sairaudesta, mutta yllätyshän se kuitenkin oli, kun lääkäri sanoi ”sinulla on tauti”.

Kun jälkeenpäin mietin lapsuuttani, muistan, että minulla oli aina kylmä, palelin kesä kuumalla, vaikka päälläni oli villatakki. Talvella oli pidettävä paksuja vaatteita. Oppiminen oli vaikeaa ja ihmettelin, miten toiset muistavat asioita ja minä en. Kouluni suoritin heikolla menestyksellä, mutta elämä jatkui.

Myöhemmin, sain kolme lasta. Viimeisen raskauden aikana muistan ihmetelleeni, kun lihoin kolmekymmentä kiloa. Lähtöpainoni raskauden alussa oli 64 kiloa ja painoin yli 90 kiloa viimeisilläni – eikä kukaan kiinnittänyt tuolloin mitään huomiota painoni suureen nousuun. Onneksi lapseni syntyivät kuitenkin terveinä.

Outoja oireitani tutkittiin vuosien varrella, mitään ei löytynyt ja paleleminen jatkui. Ollessani 38-vuotias, alkoivat minulla yllättäen vaihdevuosioireet ja menin asian tiimoilta lääkäriin. Kun kerroin lääkärille kuumista aalloista ja muista oireistani, hän totesi, että se ei ole mahdollista. Elämä jatkui ja oireeni pysyivät samanlaisina. Muistan, että, ihmettelin, mikä minua oikein vaivasi?

Menin sitten niin huonoon kuntoon, että aamulla liikkeelle lähtiessäni, kävelynikin oli yhtä töpöttämistä, paino nousi ja paleli. Kesän kynnyksellä, toukokuussa varasin viimein ajan lääkärille. Onneksi lääkäri, jonka vastaanotolle päädyin, otti minut tosissaan ja kuunteli tarkasti, kun kerroin oireistani. Lääkäri epäili kilpirauhassairautta ja hän määräsi minut ultrakuvauksiin ja kokeisiin, joista sitten selvisikin, että minulta puuttui kokonaan vasempi kilpirauhaslohko. Olin siis sairastanut syntymästä saakka kilpirauhassairautta. Diagnoosin ja lääkityksen saatuani, hain lisätietoa sairaudesta ja ymmärsin silloin, miksi lukeminen ja kirjoittaminen on minulle vaikeaa ja ulkomuistiin ei tahdo jäädä mitään. Vielä nykyäänkin minulle tuottaa vaikeutta erilaisten älylaitteiden käytön opettelu.

Kilpirauhaslääkityksen aloittamisen jälkeen totesin kuitenkin muutaman vuoden kuluttua, että vaihdevuosi oireet eivät olleet hävinneet mihinkään ja sain edelleen kuumia aaltoja ja hakeuduin jälleen lääkärin pakeille. Tämäkin lääkäri oli hieman huvittunut oireistani ja oli samaa mieltä kuin kollegaansa, että ei vaihdevuodet ala 43-vuotiaana, mutta määräsi minut kuitenkin kokeisiin, jotka selvittäisivät, onko menopaussi päällä. Koetulosten saavuttua lääkäri totesi ihmetellen, että kyllä näin on ja niin alkoi estrogeenihoito ja vihdoin oireet pikkuhiljaa hävisivät. Onneksi tein lapset nuorena, sillä miten olisi käynyt, jos olisin jättänyt lastenhankinnan myöhemmälle iälle?

Diagnoosin saaminen on tietysti helpottanut elämääni valtavasti ja ymmärrän nyt itseäni paljon paremmin. Osaan suhtautua eritavoin kaikenlaisia kummallisia oireita ja allergioita kohtaan, vaikka aina en edes tiedä, mikä oire mistäkin johtuu? Elämä silti jatkuu ja se on tärkeintä.


Maaritin tarina

Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta. Sattumusten kautta selville tullut. Niin normi tarina; hoidon olisi voinut aloittaa paljon aiemmin, jos olisin ymmärtänyt kilpirauhasen toiminnan merkityksen ja huolehtia sen seurannasta.

Aikoinaan mieheni kiidätti minut Keski-Suomessa sairaalaan, kun sain hengenahdistusta leivinuunin puhdistuksessa. Selvisi, että olin hyperventiloinut, tuhkapöly aiheutti hengenahdistusta. Sairaalassa oli kuitenkin tutkittu verikokein minut. Tutkimuksissa löytyi kilpirauhasen arvoissa hieman poikkeavuutta ja lääkäri suositteli arvojen seuraamista vuosittain. Lääkitystä ei esitetty. Sen kummemmin muuta tietoa ei tullut asiasta, enkä tajunnut itse selvittää, mistä on kyse. Tunsin itseni kaikkinensa terveeksi. Kävin seurannassa ja kuulemassa, että seurataan.  Silloin en ymmärtänyt koko kilpirauhasen toiminnan merkitystä. Tunsin seuraamisen turhaksi, en kokenut olevani seurannan tarpeessa, kun kerran ei mikään vaivannut. Lopetin seuranta-verikokeissa käynnin.

Jälkikäteen olen huomannut kaikenlaisia pieniä merkkejä elämänvarrelta, joista olisi voinut päätellä lääkityksen olleen tarpeen. Esim. nukuin valtavasti, olin toisinaan hitaanlainen käynnistyjä, aineenvaihdunta oli laiskanlainen, erikoisen kylmän arat sormet ja varpaat (valkoiset sormet pelkästä kylmästä tuulesta vaikkei olisi ollut pakkastakaan), matala verenpaine. Mikä sitten johtuu mistäkin?

Muutama vuosi myöhemmin tästä episodista sain lapsen ilman, että kilpirauhasen arvoihin kiinnitettiin huomiota. Ei tullut itselläkään mieleen ottaa asiaa puheeksi, kun kaikki oli neuvolakäyntien perusteella hyvin. Lapsen saannin jälkeen oli harvakseltaan nopeasti ohi meneviä outoja rytmihäiriöitä. Ne aiheuttivat hetkellisiä huonon olon tunteita. Kysyin kerran lääkäriltä syytä siihen ja miksi varpaat ja sormet reagoivat helposti kylmään. Selitys oli, että kaikilla on joskus poikkeavuutta sydämen toiminnassa ja verenpaineeni on todellakin matalahko. Lääkäri kertoi, että matalaa verenpainetta voisi hoitaa painetta nostavilla lääkkeillä. Mutta oli sitä mieltä, ettei kannata pienen poikkeaman vuoksi lähteä lääkitsemään. Ja sydämeni oli kyllä hyvässä kunnossa, olen koko ikäni harrastanut kestävyysurheilua ja käynyt kuntosalilla. Kylmäsormisuudeksi hän selitti Raynaud’n oireyhtymän, neuvoksi sain käyttää lämmintä asustusta.

Lapsuudessa muistan kärsineeni oudon ja kivuliaan tulehduksen, jolloin kielikin tuntui täyttävän koko suun. Oireet ilmeisesti ovat menneet nopeasti ohi, kun en muista, että vaivaa olisi hoidettu sen kummemmin. Yksi asia oli jäänyt ihmetyttämään aikuiseksi tultua. Lapsena ollessa mitään kaulaa painavaa asua en halunnut ylle laittaa.

Oman lapsen syntymän jälkeen meni useita vuosia vielä hyvin.  Kunnes nelikymppisenä aloin oudosti väsymään ja vaatetta piti alkaa sisälläkin lisäämään. Olisin mieluimmin vain istuskellut ja ehkä vähän kutonut sukkaa, nytkö jo mummoksi muutun, mietin.  Alkoi olla paksua villatakkia ja ponchoa päällekkäin. Hiukseni harmaantuivat vauhdilla ja kampaaja kommentoi, että onpa sinulla kova hiustenlähtö. Perjantaina olin aina ihan puhki työviikon jälkeen.  Mieheni jo epäili, että minulla on verenkierrossa ongelmia. Päätin saada nopeasti tuloksia ja otatin verikokeita yksityisellä. Pyysin tutkimaan muiden yleisarvojen lisäksi myös kilpirauhasarvot. Vuosien jälkeen muistin yhtäkkiä, että mitähän tälle asialle kuuluu.

Lääkäristä soitettiin, että tulehan vastaanotolle. Kilpirauhasarvot olivat ihan hurjat. Siitä alkoi lääkitys tyroksiinilla. Pienen säätämisen jälkeen löydettiin sopiva taso lääkitykselle ja elämä koheni huomattavasti. Ensimmäisestä toteamisesta tähän hetkeen meni yli kymmenen vuotta. Ja mitä on kilpirauhasen toiminta ollut lapsena? Silloisille poikkeaville piirteilleni voisi tästä löytää selityksen, pitkä lista syntyisi. Mm. lukiossa huomasin, etten enää pysynyt kaikessa uuden oppimisessa muiden tahdissa. Suoritin lukion kyllä kohtuu hyvin, mutta näin jälkeenpäin mietin, olisiko hitauteeni voinut vaikuttaa lievä vajaatoiminta.

Todennäköisesti lukion aikana aloittamani urheiluharrastus, joka on kulkenut koko ajan mukana, on pitänyt elimistöni paremmassa vireessä ja korvannut hiukan vajaatoiminnan puutteita. Lisäksi olen ollut teinistä asti tarkka ruokavaliostani.

Nyt aikuinen lapseni syntyi aikoinaan täysin terveenä, ei ollut mitään poikkeavuuksia.  Teininä hän aloitti urheilun. Treenatessa hänelle kuitenkin tuli lieviä hengenahdistuksia, ja lääkäri oli sitä mieltä, että hänellä on pieniä astman oireita siitepölyallergian lisäksi.  Määrättiin varalle hengitystä avaavaa lääkettä ja allergialääkkeet. Nuorethan teininä valvovat ja nukkuvat paljon, mutta tätä teiniä oli erityisen vaikea saada aamuisin ylös. Tuntui, ettei nukkuminen riitä mihinkään. Parikymppisenä hänen yleisväsymys jatkui, niin ehdotin, että hänkin käy tutkituttamassa kilpirauhasarvot. Tyroksiiniarvot olivat viitearvojen sisällä, mutta lääkäri antoi lievän tyroksiinilääkityksen oireiden perusteella. Lääkitys ei ole muuttanut arvoja ja hänen tyroksiinihoitoa on päätetty jatkaa.

Nyt pohdin, olisiko raskaudenaikana hoitamaton vajaatoiminta mahdollisesti osasyyllinen nuoren vaivoihin (astma, allergia, väsymys, lämmönsäätelyssä ongelmia, ei siedä helteitä).  Onneksi hänen oireet eivät ole elämää haittaavia. Mutta pieni huoli taustalla on itsellä mukana, siitä mitä muuta voi löytyä. Toivottavasti on turha huoli.


Tiinan tarina

Tiina (37 v) elää tällä hetkellä ruuhkavuosia viiden lapsen äitinä, tradenomi opiskelijana, työssä käyvänä ja hän on aktiivisesti mukana lasten lentopalloharrastuksen parissa. Lapsista nuorin on 3 v ja vanhin 13 v. Perheeseen kuuluu myös mies ja koira. Positiivisuus on auttanut minua vuosien varrella eteenpäin.

Koen, että jokaisessa asiassa on aina jotain hyvää, vaikka sitä ei heti huomaakaan. Joskus sen näkee sitten. Olen opetellut ajattelemaan asioista positiivisemmin. Unelmoin myös paljon! Aina pitää olla vähän unelmia.

Positiivisuus ei ole vuosien varrella kadonnut, vaikka Tiina on läpikäynyt useita keskenmenoja, sairastaa kilpirauhasen vajaatoiminnan lisäksi nivelreumaa ja astmaa. Haasteelliset vuodet ovat jo takanapäin, mutta silti hyvin mielessä.

Noin parikymppisenä aloin epäillä, että minulla on jotain vikaa kilpirauhasessa. Samoihin aikoihin raskaudet päättyivät keskenmenoihin! Lähdin etsimään kilpirauhassairaustietoa ensin netistä ja kävin juttelemassa oireistani sekä julkisen että yksityisen puolen lääkäreillä. Heidän mielestään minun kilpirauhasarvoissa ei ollut mitään vikaa. TSH oli koko ajan pysytellyt lukemassa 0.4 ja T4v oli viitearvojen alapäässä. Lääkärit arvelivat, että minun astmaan määrätty kortisolilääke vaikutti TSH arvoihini. Kärsin alituisesta väsymyksestä, joten sohvan nurkassa oli kiva olla. Pahimman väsymyksen aikoihin meillä oli vielä omakotitalon remppa käynnissä. Mieheni ja isovanhemmat joutuivat olemaan monessa mukana, koska itse en jaksanut. Puuroutuneet ajatukset ja muistihäiriöt haittasivat opiskeluani, mutta onneksi minulla on hyvä näkömuisti. En pystynyt muistamaan asioita, mitä olin aiemmin kertonut lähipiirilleni. Sanat vain unohtuivat. Kaikesta tekemisestä piti olla muistilista. Jotkut kaveritkin kuittailivat minulle muistiongelmista ja joku vähätteli oireitani toteamalla, että onkohan kilpirauhasessani lopulta mitään vikaa. Koin sen todella loukkaavaksi! Muistihäiriöiden lisäksi minulla alkoivat epämääräiset sydämen tykytykset ja ihon kuivui. Sen sijaan paino ei noussut vaikkakin näin yleensä tapahtuukin vajaatoimintaan sairastuneilla. Epäilen, että minulla on ollut vajaatoiminta oireita jo 15 vuotiaasta lähtien.

Olen ollut 13 kertaa raskaana, joista 8 on päätynyt keskenmenoon. Useiden keskenmenojen takia lapsettomuuttamme alettiin tutkia. Hämmästelen vieläkin, että tutkimuksia tehtiin miehelleni ja minulta tutkittiin vain endometrioosia. Kuukautiseni olivat koko ajan epäsäännölliset. Ensimmäiset keskenmenot olivat tosissaan rankkoja, mutta jossain vaiheessa niihin jotenkin ”tottui” eikä niistä ottanut enää niin paljon itseensä. Toisaalta voiko keskenmenoihin loppujen lopuksi ikinä tottua? Keskenmenot tapahtuivat viikoilla 7-12. Kahdella lapsellamme on todettu ADHD ja jälkeenpäin lääkärit ovat arvelleet, että nämä saattoivat olla seurausta hoitamattomasta vajaatoiminnasta. Näiden kahden raskauden aikana kärsin järjettömästä väsymyksestä ja sydämen tykytyksistä. Neuvolassa oireiluni laitettiin raskauden piikkiin.

En antanut periksi, vaan lähdin uudelleen hakemaan apua tilanteeseeni. Tällä kertaa minua kuunneltiin ja koin, että asiaani suhtauduttiin ensimmäistä kertaa vakavasti. Minulle tehtiin kaikki tarvittavat kokeet. Vuonna 2014 vajaatoimintani lopuksi diagnosoitiin ja sain tyroksiini lääkityksen. Olin silloin 34-vuotias eli arviolta olin sairastanut hoitamatonta kilpirauhasen vajaatoimintaa n. 14-19 vuotta. Minulla todettiin monikyhmystruuma, mutta kilpirauhastulehduksesta ei tullut täyttä varmuutta. Kilpirauhastani ei leikattu, koska kyhmyt eivät ole liiemmälti häirinneet minua. Diagnoosin saaminen oli minulle valtava helpotus, kun minun ei tarvinnut enää taistella! Lääkityksen aloituksesta kesti puolisen vuotta, kun koin olleeni jälleen kunnossa. Lääkkeen vaikutuksen huomasin jo kuukauden päästä. Oloni oli huomattavasti pirteämpi, sydämen tykytykset alkoivat rauhoittua jo parin viikon päästä ja kuukautisetkin alkoivat tasaantua. Tällä hetkellä kilpirauhastani kuvataan parin vuoden välein. Olen huomannut, että kesällä saan helposti liikatoiminnan oireita ja syksyllä alkaa väsyttämään, joten lääkitystä (125 ug/vrk) pitää hieman säädellä oireitteni mukaan. Olenkin oppinut kuuntelemaan itseäni ja tunnistamaan oireitani. Kilpirauhassairauksia on äidin puolen suvussa. Mummolla oli myrkkystruuma ja tädillä liikatoiminta. Molemmille on tehty kilpirauhasen leikkaus.

Olen avoimesti kertonut kilpirauhasen vajaatoiminnasta sekä ystävilleni että sukulaisilleni. Kavereillani ei ole diagnosoitu vastaavaa, joskin yhdellä heistä seuraillaan kilpirauhasen hormoniarvoja. Tädin kanssa olen jutellut jonkin verran sairaudesta, mutta hänellä sairaus on ollut niin erilainen, että yhteisiä kokemuksia ei juurikaan ole. Olen kiitollinen siitä, että olen saanut kertoa asioista miehelleni, äidilleni ja anopilleni. Heiltä olen saanut kaipaamaani tukea. Joskus olen myös lukenut netistä sairauteen liittyviä kokemustarinoita. Tällä hetkellä jaksan tosi hyvin, energiaa riittää! Tyroksiini lääkitys on pelastanut minut! Saan perheestäni paljon iloa ja voimaa! Lasten kehityksen ja kasvun seuraaminen on minulle myös tärkeä voimavara.

Pitkän hoitamattoman kilpirauhasen vajaatoiminnan kokeneena toivoisin, että lääkärit kuuntelisivat tarkemmin potilaan kuvaamia oireita ja huomioisivat potilaan yksilönä. Pelkkä viitearvojen tuijottaminen ei riitä! Lisäksi toivoisin, että lääkäriopiskelijoillekin jaettaisiin enemmän tietoa kilpirauhassairauksista ja niiden hoidosta. Minusta tärkeää on myös se, että ihminen ei tyydy yhden lääkärin sanaan, vaan etsii sinnikkäästi sitä osaavaa ja auttavaa lääkäriä, jos oma olo ei ole hyvä.

Halusin kertoa oman sairaustarinani osoittaakseni, että myös nuorilla voi olla kilpirauhasen toimintahäiriöitä ja niistä voi olla monenlaisia pitkällekin johtavia seurannaisvaikutuksia. Sinä nuori/nuori aikuinen, joka luet tätä tekstiä ja koet, että sinulla on samanlaisia oireiluja, niin haethan hyvissä ajoin apua ja vaadi asianmukaista hoitoa! Voit olla tarvittaessa myös minuun yhteydessä.


Emilian tarina

Emilian sairastuminen 14 vuotiaana kilpirauhasen vajaatoimintaan tuli hänelle täysin yllätyksenä, vaikka hän koki, että jotain on pahasti pielessä. Minulle tuli painoa yhtäkkiä 20 kg lisää, hiukset lähtivät tuppoina ja raajat puutuivat sekä levossa että liikkeessä. Väsymys oli melkoista, mutta oletin, että se liittyy nuoruuteen. Kuukautisetkin tulivat epäsäännöllisesti ja jäin pituuskasvussa selkeästi jälkeen. Onneksi kouluterveydenhoitaja ja koululääkäri ottivat tilanteeni vakavasti ja ohjasivat minut jatkotutkimuksiin.

Diagnoosin saaminen oli kuitenkin minulle varsinkin alkuun aikamoinen järkytys, koska se tarkoitti lääkityshoitoa koko loppuelämän! Tyhmyyttäni tai kapinamielessä lopetin lääkkeiden syömisen pitkäksi aikaa ja sain siitä sitten kärsiä! Elämässäni oli vain niin monenlaista kuviota meneillään, että siinä vajaatoiminnan hoito tuntui sivuseikalta. Toki muistikatkoksetkin vaikuttivat siihen, että lääkkeet jäivät ottamatta. Parikymppisenä otin itseäni niskasta kiinni ja otin yhteyttä terveydenhuoltoon. Lääkitys aloitettiin uudelleen pienillä annoksilla. Tämän hetkinen tyroksiiniannokseni (250 ug/vrk) on mielestäni suuri ottaen huomioon sen, että minulla on kuitenkin kilpirauhanen vielä jäljellä. Kaikesta huolimatta voin sanoa, että olen saanut koko ajan hyvää hoitoa.

Suurin pelkoni toteutui, kun lääkäri kertoi minulle, että en tule saamaan lapsia. Lapsettomuuden hyväksyminen on vaatinut niin minulta kuin mieheltäni paljon. Nykyään olen mielestäni sinut asian kanssa. Kaikki ihmiset eivät vain tunnu ymmärtävän sitä, että tällainen sairaus voi aiheuttaa monenlaisia muitakin seuraamuksia, kuten immuniteetin heikkeneminen, muistikatkokset ja se jatkuva väsymys. Lääkäri on sanonut minulle, että voin sairastua muihinkin autoimmuunisairauksiin. Suvussani on diabetesta ja verenpainetautia, joten aika näyttää, että sairastunko niihin jossain vaiheessa?

Töissäni harrastan tehtävälistausta (”to do-listaus”) varmistaakseni, että kaikki hommat on tehty. Ilman sitä en voisi kuvitellakaan pärjääväni. Olen jutellut avoimesti työkavereideni kanssa väsymyksestä ja muista sairauteen liittyvistä asioista. Parilla-kolmella muullakin työkaverilla on ongelmia kilpirauhasen kanssa, joten olemme voineet jakaa kokemuksiamme vertaistuen merkeissä. Vapaa-ajallani minulla ei ole mitään erityistä harrastusta. Vai voiko nukkumista sanoa harrastukseksi? Tosin voisin mieheni kanssa lähteä vaikkapa kahvakuulatreeneihin. En ajattele harrastamista laihduttamisen kannalta, vaan se olisi vastapainoa työlleni ja jotain muuta kuin kotona makaamista. ”Minä teen kaiken mitä haluan enkä vain sitä mitä pystyn”! Olen aina ollut ylipainoinen, mutta toisaalta olen aina elänyt tässä kropassa enkä ole kokenut sitä ongelmaksi. Joidenkin reaktiot ulkonäköön kuitenkin ihmetyttää minua edelleen. Minulle on mm. sanottu, että ylipainoni takia fysiikkani ei tule kestämään työssäni. En kuitenkaan alistu tähän, vaan ajattelen: ”sinä et tunne minua etkä tiedäkään mihin minä pystyn”!

Olen saanut sairaustietoa lähinnä lääkäriltä, mutta olen hakenut tietoa myös netistä. Olen kuitenkin kriittinen enkä usko kaikkia juttuja sellaisenaan. ”Pelisilmää” pitää olla ja muistaa, että olemme kuitenkin yksilöitä. Tädilläni on poistettu koko kilpirauhanen suurentuneen kilpirauhasen takia (struuma) ja isälläni puolestaan on ollut ylitoimintaa. Olen saanut heiltä ja mieheltäni tukea, joka on auttanut henkiseen jaksamiseeni. Tosin alkuun isäni reaktio sairastumiseeni oli järkyttävä: ”herranjumala nyt sinulla on loppuiän lääkitys”. toisin sanoen sain rauhoitella häntä enemmän kuin toisinpäin.

Vaikka koko elämäni onkin ollut yhtä kommellusta, niin tällä hetkellä vietän ”seesteistä” elämää yhdessä mieheni kanssa Keravalla ja teen vuorotyötä kehitysvammaohjaajana! Sukuni on Lapista (Kemijärveltä) ja koenkin, että siellä on mukava viettää aikaa niin kesäisin kuin talvisinkin. Sitä paitsi lappilaiset ovat kaikki iloisia ja olenkin saanut sekä myönteisyyttä että voimaa jo äidin maidossa!

Olen tällä hetkellä 29-vuotias ja ajattelen ettei kilpirauhasen vajaatoiminta diagnoosin saaminen ole mikään maailmanloppu. Apua löytyy kyllä aina, kun sitä osaa vaatia! Minä osaan kuitenkin puhua ja pyytää apua toisin kuin työssäni kohtaamat kehitysvammaiset asukkaat. Olen niin avoin kaikista asioistani, että voin lätistä juttuni vaikkapa naapureillenikin! Koen, että kilpirauhasen vajaatoiminta ei ole kuitenkaan sellainen, joka määrittäisi minua ihmisenä.

Emilia haluaa auttaa ja tukea kilpirauhassairauden kanssa kamppailevia muita nuoria, joten häneen voi olla yhteydessä. Nuoret ovat netissä ja vertaistukea saa sieltä mm. skypettelyjen ja whatsappin muodossa. Valtakunnalliset nuorten tapaamiset kilppariasioiden merkeissä voisi olla myös hyvä juttu!